Cine a fost, de fapt, Frankenstein. Confuzia prin care monstrul a devenit celebru preluând numele creatorului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monstrul şi creatorul său, în ecranizarea lui James Whale, din 1931 FOTO deenofgeek.com
Monstrul şi creatorul său, în ecranizarea lui James Whale, din 1931 FOTO deenofgeek.com

Romanul horror de inspiraţie gotică a fost ecranizat de nenumărate ori, influenţa lui resimţindu-se chiar şi în prezent în scrierile de groază moderne.

Povestea "naşterii" lui Frankenstein este cel puţin la fel de interesantă precum cartea însăşi. Legenda spune că în noaptea de 16 iunie 1816, vilă din Elveţia a poetului englez George Byron i-a găzduit pe tânăra Mary Godwig, pe viitorul ei soţ, Percy Bysshe Shelley, precum şi pe alţi doi amici ai lordului. 

Pentru a se distra, Byron a propus grupului un concurs de poveşti înspăimântătoare. În aceeaşi noapte, Mary a visat "om înfricoşător trezit la viaţă de un motor puternic", vis pe care l-a transpus, doi ani mai târziu, într-un volum ce spune povestea unui om de ştiinţă care creează un monstru ucigaş.

Romanul "Frankenstein" sau "Modernul Prometeu" de Mary Shelley a fost publicat în Anglia în 1818 şi îl are în centru pe ambiţiosul Victor Frankenstein, care, obsedat de ideea de a dă viaţă, creează în laboratorul său un corp monstruos dotat cu puteri supraumane, "fără suflet şi fără nume", format din membrele diferitor cadavre din cimitirele din apropiere şi însufleţit de puterea electricităţii. Shelley îşi descrie personajul drept o cretură de 2,4 m înălţime, hidoasă, cu piele gălbuie, translucidă, ochi strălucitori, cu părul şi buzele negre, şi dinţi albi, proeminenţi. Cu toate acestea, el este prezentat ca fiind sensibil şi emotiv, având ca unic scop să-şi împartă viaţa cu o altă fiinţă.

Monstrul este abandonat repede de către creatorul său, însă, dându-şi seama că din cauza aspectului său va fi mereu singur şi nu va putea trăi asemeni celorlalţi oameni, devine agresiv şi hotărăşte să se răzbune.

În cartea lui Shelley, creatura nu avea niciun nume, fiind identificată prin apelative precum "monstru", "demon", "fiară" sau "avorton". În lipsa unui nume, după ce romanul a devenit foarte cunoscut, confuzia a luat amploare. Aşa se face că personajul a deveni faimos drept "Frankenstein". O greşeală, de altfel, pentru că Frankenstein era, de fapt, cel care a creat în laborator înspăimântătoarea creatură. Pentru a fi corecţi, în spiritul în care autoarea şi-a conceput personajul, ar trebui să-l numim "monstrul lui Frankenstein".

Potrivit lui Christopher Goulding, un cercetător de la Universitatea din Newcastle-upon-Tyne, Mary Shelley ar fi fost inspirată de medicul scoţian James Lind pentru a schiţa personajul omului de ştiinţă Victor Frankenstein. Lind (1736-1812) era fascinat de modul în care impulsurile electrice provocau mişcări ale musculaturii picioarelor broaştelor moarte şi ar fi fost primul om de ştiinţă din Anglia care a efectuat experimente similare cu cele care i-au permis lui Victor Frankenstein să îşi aducă monstrul la viaţă. Percy Shelley era preocupat de ştiinţă, iar în biografia neterminată a acestuia, scrisă de soţia lui, Mary, Goulding susţine că există pasaje ce reflectă recunoştinţa pe care acesta i-o purta doctorului Lind pentru informaţiile preţioase oferite.

Vă mai recomandăm:

Cum îşi exercita puterile Marţolea, personajul demonic al satelor sălăjene

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite