Cea mai gustoasă ciorbă de cartofi. Ingredientele care o scot din anonimat
0O mâncare uşoară şi rapid de preparat, ce îmbină savoarea cărnii, cu gustul legumelor şi aroma plantelor-condiment, este propunerea cunoscutului bucătar Mircea Groza pentru meniul acestui sfârşit de săptămână.
Gospodinele aflate în pană de idei pentru masa de prânz pot încerca această ciorbiţă simplă, gustoasă, aromată cu dafin şi frunze de ţelină, care va încânta, cu siguranţă, papilele gustative.
Ingredientele necesare pentru acest fel de mancare: 2-3 pulpe dezosate sau un piept de pui, trei fire de ceapă verde, un morcov, o bucată generoasă de ţelină, frunze de ţelină, două frunze de dafin, cartofi, o jumătate de ardei roşu şi o jumătate de ardei verde, lapte acru (sau iaurt), trei gălbenuşuri, sare, piper, ulei.
Începeţi cu legumele, pe care le curăţaţi, le spălaţi şi le daţi pe răzătoare - morcovul şi ţelina, respectiv pe tocaţi - ceapa verde. Urmează carnea, pe care o tăiaţi bucăţi mici şi o rumeniţi uşor într-o oală cu ulei, amestecând mereu, până se albesc. Adăugaţi legumele, continuând să amestecaţi, şi le lăsaţi să se înmoaie, apoi turnaţi apă. Pentru un plus de savoare, puteţi pune la fiert şi oasele de pui, pe care le veţi scoate când ciorba este gata.
Săraţi după gust, adăugaţi frunzele de ţelină şi cele de dafin, iar în timp ce mâncarea fierbe, ocupaţi-vă de cartofi, pe care îi curăţaţi şi tăiaţi cuburi, şi de ardei, ce trebuie mărunţit. Când zarzavatul este pe jumătate fiert, puneţi în zeamă cartofii şi ardeii.
Ciorba se drege cu un amestec făcut din lapte acru şi gălbenuşuri, lungit cu zeama fierbinte şi adăugat treptat în oală. Bucătarul Mircea Groza recomandă să preparăm laptele acru în casă, având în vedere că se face foarte simplu. Avem nevoie de un vas de lut - al cărui interior îl ungem cu o lingură cu smântână grasă - în care punem lapte proaspăt, nefiert. De preferat de bivoliţă, spune maestrul culinar. În cel mult două zile, ţinut la temperatura camerei, laptele se acreşte.
Revenind la ciorba noastră, tot ce mai avem de făcut este să completăm cu sare, daca e nevoie, să piperăm după preferinţe şi să presărăm la servire frunze de ţelină tocate.
Poftă bună.
Vă mai recomandăm:
Delicatesă cu hribi. Reţeta unei ciorbe aromate pe care trebuie neapărat s-o încerci
Cum să faci un mic dejun gustos. Reţeta delicioasă a pâinii cu ou şi ceapă la cuptor