Ce trebuie să ştii pentru a nu avea probleme cu legea la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendumul pentru demiterea preşedintelui se va desfăşura în 29 iulie
Referendumul pentru demiterea preşedintelui se va desfăşura în 29 iulie

 La fel ca şi în campania electorală pentru alegerile locale, Ministerul Administraţiei şi Internelor a demarat o acţiune de informare şi conştientizare a cetăţenilor „Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”, ce se va desfăşura pe perioada campaniei electorale generată de referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Legea Referendumului incriminează „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului”, precum şi „votarea fără drept ori de mai multe ori în ziua referendumului”, infracţiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte.

În privinţa dreptului de vot, actul normativ amintit precizează că „au dreptul de a participa la vot cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale” (art. 4).

Cetăţenii care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în listele electorale, pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.
 
Reprezentanţii IPJ anunţă că poliţiştii, pompierii şi jandarmii sălăjeni se vor concentra, în această perioadă, pe constatarea contravenţiilor şi infracţiunilor din sfera electorală, până la finalizarea campaniei,şi vor distribui cetăţenilor pliante şi vor posta afişe cu mesajele campaniei, atât în locuri cu un aflux mare de populaţie, cât şi în incinta secţiilor de votare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite