Ce este grăsimea toxică şi cum ne poate îmbolnăvi ea. Talia ideală care te fereşte de boli de inimă şi de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi medici şi cercetători susţin că obezitatea abdominală are efecte mai dezastruoase asupra sănătăţii decât obezitatea generală. Este afectat de acest tip de obezitate sistemul cardiocirculator, dar este determinant şi în apariţia diabetului zaharat.

O persoană fără probleme de greutate, dar cu grăsime pe abdomen, poate fi predispusă la mai multe probleme cauzate de această grăsime decât o persoană mai grăsuţă, dar cu ”depozitele” distribuite în alte zone ale corpului. Este semnalul pe care îl trag medicii, în special cardiologii, după ce studiile şi practica de zi cu zi au pus în evidenţă o legătură între grăsimea din jurul taliei şi apariţia unor boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriale şi ateroscleroza, cu toate formele ei de manifestare.

”Eu le şi spun pacienţilor să nici nu se mai cântărească, pentru că este suficient să se măsoare în jurul taliei, pentru că aceea este grăsimea toxică. Poţi să ai grăsime pe oriunde, numai pe burtică nu!”, punctează Minodora Bogdan, medic primar cardiolog. Potrivit acesteia, grăsimea de pe abdomen este responsabilă sau favorizează, prin diverse mecanisme, nu mai puţin de şapte tipuri de boli din sfera afecţiunilor metabolice şi cardiovasculare.

Talia ideală te fereşte de riscuri

Potrivit cardiologului, au fost stabilite şi limite ale taliei peste care riscul de a dezvolta afecţiunile amintite creşte semnificativ. ”În cazul femeilor, talia nu trebuie să măsoare mai mult de 84 de centimetri, iar în cazul bărbaţilor, tot ce este peste 102 centimetri nu este bine”, explică medicul.

Cu siguranţă, ideal ar fi să nu se ajungă niciodată la depăşirea acestor dimensiuni, însă colăceii sunt deja prezenţi în jurul taliei, medicul cardiolog recomandă ca principală metodă de luptă împotriva ei sportul. ”Activitatea fizică ar trebui să fie, pentru toţi, la fel de prezentă în viaţa noastră ca şi duşul, spălatul pe dinţi. Sau chiar ca şi apa şi ca şi aerul. Nici nu ne dăm seama ce important este sportul, mişcarea fizică - în general - pentru toţi, nu doar pentru cei cu probleme de greutate”, avertizează medicul.

Vă mai recomandăm:

Excesul de curăţenie care ne îmbolnăveşte. Cum ne facem singuri rău crezând că ne protejăm împotriva bolilor

Adevărul despre bicarbonatul de sodiu. Beneficiile, dar şi riscurile fatale ale prafului din bucătărie considerat medicament universal

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite