Brânza incriminată în îmbolnăvirea elevilor din Piteşti, produsă de o fabrică din Sălaj. Inspectorii DSVSA au demarat o anchetă
0Brânza depistată pozitiv la stafilococ şi E.coli care ar fi stat la baza îmbolnăvirii a aproximativ 40 de copii de la Şcoala nr.16 din Piteşti a fost produsă de o fabrică din Jibou, judeţul Sălaj. Inspectorii DSVSA au demarat o anchetă pentru a stabili dacă brânza a fost contaminată în fabrică sau pe traseul până la consumatori.
Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj au demarat în cursul zilei de joi, 10 martie, o anchetă la o fabrică de lactate din Jibou, după ce s-a aflat că printre alimentele ingerate de elevii Şcolii 16 din Piteşti ajunşi la spital joia trecută cu probleme digestive s-a aflat şi un sortiment de brânză telemea produsă la fabrica respectivă. Mai mult, se pare că analizele efectuate de DSVSA Argeş asupra unor probe de telemea au ieşit pozitive la stafilococi şi E.coli.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Sălaj, Vasile Chindriş, fabrica din Jibou a livrat 1.050 de kilograme de brânză telemea către o unitate de depozitare din Piteşti. De acolo, o cantitate încă nedeterminată a ajuns la firma de catering care a asigurat mâncarea pentru elevii care au ajuns la spital. „Brânza telemea respectivă era, deci, la a treia mână în momentul în care le-a fost servită copiilor. Pe acest traseu, putea interveni oriunde o contaminare”, explică purtătorul de cuvânt.
Verificări în 105 magazine din Sălaj şi Cluj
Potrivit acestuia, în cursul zilei de ieri au fost prelevate probe de la fabrica din Jibou, procedura urmând să fie reluată în cursul zilei de vineri, 11 martie. În stocul fabricii nu mai există telemea din lotul care a ajuns la şcoala din Piteşti, însă inspectorii DSVSA caută eventuale cantităţi rămase nevândute – din lotul respectiv – în unităţile comerciale.„Sunt 105 unităţi comerciale din Sălaj şi din Cluj în care a ajuns brânza din acest lot. Facem investigaţii pentru a identifica eventuale cantităţi rămase”, precizează Chindriş.
Purtătorul de cuvânt mai spune că unitatea de procesare a laptelui din Jibou mai are contracte de furnizare cu mai multe spitale, centre de plasament şi unităţi şcolare din ţară. Se pare că este primul incident de acest fel în care au fost implicate produse ieşite din fabrica de la Jibou.
Rezultatele finale - luni
Vasile Chindriş spune că un prim set de rezultate vor fi disponibile sâmbătă, 12 martie, iar al doilea set - duminică. Concluziile finale, care vor stabili clar dacă brânza a plecat contaminată din fabrică sau nu vor fi disponibile luni, 14 martie.
Vă mai recomandăm: