Zece alimente care nu trebuie congelate niciodată. De ce nu trebuie să îngheţăm smântâna sau mierea de albine
0
Congelarea este considerată soluţia optimă pentru păstrarea alimentelor o perioadă îndelungată de timp, fără a fi afectată calitatea acestora, cu condiţia să fie ambalate corespunzător.
În congelator se pot păstra o gamă variată de alimente luni de zile, cu condiţia să fie ambalate corespunzător. "Legumele congelate şi conservele sunt o soluţie bună dacă nu au adaosuri mari de sare sau de zahăr. Deşi diferă ca textură şi ca gust, din punct de vedere nutriţional, aceste variante sunt apropiate de cele proaspete. Diferenţele dintre legumele congelate şi conserve constau în tipul şi în ponderea conservanţilor. Nutriţional vorbind, ambele variante sunt considerate alternativă corectă la varianta proaspătă, în afara sezonului", afirmă medicul Adrian Copcea.
Sunt însă o serie de alimentare care nu ar trebui puse niciodată în congelator, pentru că îşi vor pierde toate calităţile, inclusiv gustul.
"Adevărul" vă prezintă lista alimentelor care nu trebuie congelate, ci consumate şi gătite doar proaspete:
Ouăle
Ouăle întregi nu trebuie păstrate în congelator, pentru că în contact cu temperatura scăzută coaja se sparge, iar albuşul capătă aspect de cauciuc.
Smântâna
Pe lista produselor care nu au ce căuta în congelator se află şi smântâna. Odată îngheţată, aceasta îşi pierde calităţile nutritive, iar după decongelare devine apoasă şi nu mai are niciun gust.
Roşiile, castraveţii, ridichiile
Legumele cu conţinut ridicat de apă nu se congelează pentru că îşi pierd textura, devin moi, lipsite de gust.
Usturoiul
Usturoiul trebuie păstrat la temperatura camerei, într-un loc uscat şi răcoros şi niciodată în congelator. Dacă se congelează, acesta îşi pierde toate proprietăţile.
Cartofii
Chiar dacă magazinele sunt pline de diverse forme de cartofi congelaţi, nutriţioniştii atrag atenţia ce aceştia au adaos de aditivi, fiind nocivi pentru organism. Cartofii nu trebuie congelaţi pentru că odată dezgheţaţi devin moi şi fără nicio o valoare nutritivă.
Pepenele şi ananasul
Şi acestea se numără printre alimentele ce nu trebuie niciodată congelate. Atunci când sunt expuse la temperaturi foarte scăzute, enzimele ce îi permit să se coacă sunt distruse, iar gustul dulce dispare.
Mierea de albine
Mierea completeaza lista alimentelor ce nu trebuie congelate, ori altfel aceasta se va îngroşa şi cristaliza mult mai repede, pierzându-şi calităţile deosebite pe care le are în forma proaspătă.