VIDEO Cum au ajuns funcţionarii publici câinii de pază ai asistaţilor statului. Explicaţia dată de autorităţile bârlădene pentru răsfăţul celor certaţi cu munca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa chefului de muncă şi statul cu mâna întinsă la uşa administraţiilor locale a devenit o normalitate la Bârlad. Funcţionarii publici iau partea celor care nu fac nimic pentru a merita ajutoarele oferite şi pun beţe în roate ziariştilor

“Copiii beneficiari ai ajutorului suplimentar de hrană primesc în perioada sărbătorilor de iarnă normă dublă. Din economiile realizate peste an, raţia zilnică prevăzută de lege (n.r.12 lei/zi) va fi dublă în perioada sărbătorilor”, este explicaţia dată de Constantin Niţuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.

118 copii, majoritatea de etnie romă, au primit norma dublă pentru aproape două săptămâni. Fiecare a primit câte: 23 kg carne, alimente  neperisabile (zahăr, ulei, fărină), 3 kg fructe, bomboane, prăjituri, suc etc. Aproape 3 tone de carne şi alte sute de kilograme de alimente au ajuns în casele lor cu două zile înainte de Crăciun.

Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească asistaţii social pentru a fi pe lista pomenei electorale este aceea ca venitul pe membru de familie să fie venitul minim garantat de 142 lei.  Aşa s-a format o listă permanentă de peste 300 de oameni care nu au muncit niciodată în viaţa lor, totul fiind asigurat de la bugetul local, iar odraslele lor primesc aceste bonusuri. Locuinţe, hrană şi alte ajutoare primesc pe tavă fără a fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii deşi sun tsănătoşi-tun.

Angajaţii Cantinei de ajutor social se plâng că au ajuns slugi pentru săracii oraşului şi că aceştia au ajuns să-şi bată joc de munca lor fără nicio ruşine. Au solicitat şefilor, spun ei, ca părinţii copiilor beneficiari de hrană caldă să presteze muncă în folosul comunităţii, dar planul nu a fost pus în practică. “În urma lor rămâne mizerie de nedescris. Ar fi suficient să cureţe după ei. Sunt aceeaşi oameni pe listă de ani de zile şi cei care primesc mai multe ajutoare sunt şi cei mai răi de gură şi mai nemulţumiţi. În timpul săptămânii nu vin să ridice mâncarea caldă, nu le place pentru că are prea puţină carne. Vin doar la sfârşit de săptămână de sărbători. Ei vor carne, nu mâncare gătită. Mai cer şi pâinea pe care ar fi trebuit să o ia în timpul săptămânii şi fac scandal dacă nu e proaspătă”, spune una din salariate.

În timp ce majoritatea angajaţilor cantinei răbufnesc de nemulţumire, alţii iau partea asistaţilor. O angajată TESA a încercat să oprească ziarişrii veniţi să ia imagini la împărţirea pachetelor cu alimente.

Sinceritatea Diamantei Petrache (42 ani), una din asistatele cu state vechi la Bârlad, pune în evidenţă cât de bolnav e sistemul care le permite să huzurească: “M-am măritat 11 ani şi la 14 ani aveam cocuţa în braţe. De 25 de ani mănânc la cantină. Am opt copii şi dacă nu mi-ar da cantina aş muri de foame. Mă mai culc cu un bărbat, mai fac un copil şi mănânc la cantină. Treaba asta nu o să rămână aşa. Să vă duceţi la Ploieşti să vedeţi acolo mâncare. Le dă salam”.

Citeşte şi:

VIDEO Mărturia candidă a unei femei asistate social de statul român: „Mă mai culc cu un bărbat, mai fac un copil şi mănânc la cantină“ 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite