Admitere la liceu cu suspans în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% anul acesta  FOTO: Adevărul
Media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% anul acesta  FOTO: Adevărul

Elevii care dau admitere anul acesta la liceele din Capitală vor avea parte de o concurenţă crescută la şcolile din Top 10, unde mediile au crescut, în timp ce locurile la Ştiinţele Naturii sau Filologie s-au împuţinat.

Adolescenţii care termină anul acesta clasa a VIII-a vor avea parte de standarde ridicate dacă vor să meargă la un liceu de top din Bucureşti. Asta pentru că ultimele medii de admitere au crescut din nou, dar şi pentru că s-a decis desfiinţarea mai multor clase pentru specializări precum Ştiinţe Sociale, Ştiinţele Naturii sau Filologie. Desfiinţări şi modificări au fost făcute şi la liceele cu proful Tehnologic.

Acestea sunt doar câteva dintre schimbările pe care le-a adus broşura de admitere la liceu de anul acesta, publicată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Modificările s-au făcut ţinând cont de solicitările liceelor, a precizat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB. „Am ţinut cont de mediile de la Bacalaureat, de cererea de pe piaţă şi de recomandările directorilor“, a explicat oficialul.

În 2013, ultimele medii de admitere în liceele din Top 10 din Capitală au crescut, chiar şi cu 40-50 de sutimi, iar noile standarde vor pune o presiune mai mare pe elevii care dau admitere anul acesta. Motivul acestei creşteri ar fi reprezentat, de fapt, de subiectele uşoare de anul trecut de la Evaluarea Naţională, este de părere Adrian Troie, directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, primul liceu inclusiv în topul naţional.

„Elevii sunt însă de acelaşi nivel ca cei din generaţia anterioară, chiar dacă au intrat cu medii mai mari. Evident că atunci când văd că la specializarea Mate-Info bilingv engleză ultima medie de admitere a fost 9,94 se simt demotivaţi, e şi un factor psihologic acolo. Din păcate, subiectele de anul trecut au fost create pentru cei slabi, ceea ce a dus la nivelarea copiilor foarte buni“, a explicat Troie.  La „Sf. Sava“, cea mai mică medie de admitere de anul trecut a fost 9,77, în condiţiile în care în 2012, a fost 9,59.

Medii mai mari, pretenţii sporite

Ultimele medii de admitere au crescut însă semnificativ la colegiile naţionale de la finalul Topului celor mai bune 10 licee din Bucureşti, „Cantemir Vodă“ şi „Matei Basarab“, unde, de la 8,95 în 2012 s-a ajuns la o medie de admitere de 9,35 anul trecut, respectiv de la 8,82, la 9,34. Şi la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ a crescut media de la 9,11 în 2012 la 9,48 în 2013, iar Colegiul German „Goethe“ a avut anul trecut o medie de 7,80, în timp ce în 2012 ultima medie a fost chiar 6,48.

Există însă şi licee unde se înregistrează trendul opus, cu medii de intrare mai mici în 2013, cum este cazul Liceului Bilingv „Cervantes“, spre exemplu, unde media de admitere a scăzut la 6,33 de la 7,18, în 2012.

Clase mai puţine, ofertă diferită

În ceea ce priveşte numărul de clase, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, care oferă numai specializarea Mate-Info, a decis să renunţe la o clasă şi va avea nouă în total. În schimb, la „Cantemir Vodă“ s-a adăugat o clasă de Mate-Info. De asemenea, la „Matei Basarab“ s-a adăugat o clasă de Ştiinţele Naturii şi încă una de Filologie, însă la Ştiinţe Sociale a scăzut numărul de clase de la două la una.

Alte licee au pus accent exact pe aceste specializări tăiate de alţii. Colegiul Naţional „Spiru Haret“ a adăugat o clasă de Ştiinţe Sociale şi au renunţat la o clasă de Filologie.

Însă, Colegiul German „Goethe“ a scos o clasă de Ştiinţe Sociale, iar Liceul Teoretic „N. Iorga“ are o singură clasă de Ştiinţele Naturii, în loc de două, câte a oferit anul trecut.

tabel admitere liceu

Calendarul admiterii la liceu 2014

  • 1-7 mai: publicarea şi transmiterea broşurilor de admitere la liceu 2014
  • 26-27 mai: înscrierea pentru susţinerea probelor de aptitudini/limbă modernă
  • 28-30 mai: susţinerea acestor probe
  • 4 iulie: afişarea mediilor de admitere ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ
  • 4-8 iulie: completarea de către elevi şi părinţi a opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere
  • 15 iulie: repartizarea computerizată de către Ministerul Educaţiei - etapa I
  • 16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro)
  • 17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee

Clase şi licee desfiinţate la profilul Tehnologic

Schimbări importante au apărut şi în cazul ofertei liceelor tehnologice din Bucureşti pentru anul viitor, în contextul în care elevii care termină clasa a VIII-a vor putea opta direct pentru o şcoală profesională dacă nu vor să meargă la liceu. De altfel, şi Ministerul Educaţiei a propus cifre de şcolarizare modificate: la profesională vor fi disponibile aproape 30.000 de locuri în plus faţă de anul trecut, în timp ce numărul de locuri alocate învăţământului liceal scade cu 52.000, iar la gimnaziu cu 20.000, ca urmare a evoluţiei demografice.

Astfel, din ofertele şcolilor din Capitală au dispărut două licee tehnologice: Liceul „Dimitrie Paciurea“, care avea două clase, pentru cele două profiluri (fabricarea produselor din lemn şi electric), şi Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu“, care avea patru clase (ştiinţele naturii, mecanică, chimie industrială, materiale de construcţii).

De asemenea, multe dintre cele rămase în ofertă şi-au redus numărul de clase, renunţând la cele teoretice (mate-info sau ştiinţe sociale), şi/sau au adăugat clase specifice profilului tehnic: mecanică, electrică, electronică automatizări sau alimentaţie/turism.  Iar cele comerciale au mizat mai mult pe clasele de economic decât cele teoretice. „Inspectoratul şcolar urmăreşte ca aproximativ 40% din licee să fie axate pe activităţi concrete, legate de cererea de pe piaţa forţei de muncă: tehnic, economic, comercial, servicii sau turism“, explică modificările Marian Banu, purtătorul de cuvânt de la ISMB.

Măsura este una ce urmează trendul firesc, adică al cererii reale, spune şi profesorul Ştefan Vlaston, însă consideră că „puteau fi desfiinţate mai multe licee tehnologice“. „Cei mai mulţi vor merge la şcolile profesionale, care ar trebui să aibă contracte şi cu patronii, iar aceste licee vor miza probabil mai mult pe oferta de reconversie profesională“, adaugă Vlaston.


Pe aceeaşi temă:

GHIDUL ADMITERII LA LICEU 2013 Broşura cu ofertele tuturor liceelor din Bucureşti a fost publicată de ISMB

ADMITERE LICEU 2013 Noutăţile liceelor din Capitală: mai multe clase de Ştiinţe şi Mate-info în engleză

REPARTIZARE LICEU 2013 Topul specializărilor cu cea mai mare medie de admitere din ţară. Harta locurilor libere

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite