Un nou an şcolar, probleme vechi. În câteva sate din Vaslui copiii vor învăţa în dispensarul medical, cantonul silvic sau casă de paiantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi în anii trecuţi, sute de elevi din judeţul Vaslui vor învăţa în spaţii improprii, ce le vor pune viaţa în pericol, în ciuda promisiunilor făcute an de an de cei care au vrut voturile oamenilor.

Cu siguranţă, prima zi de şcoală va fi emoţionantă pentru toţi copii, însă, cei mai bucuroşi vor fi acei copii care învaţă în şcoli noi, cu săli de clasă mari şi curate. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre copii din trei comune vasluiene, pentru care începutul de an şcolar a însemnat dezamăgire.

Spre exemplu, la şcoala din satul Pădureni, comuna Oşeşti, cei aproape 70 de copii vor învăţa într-o casă construită acum 200 de ani din paiantă, care le pune viaţa în pericol celor mici, dar şi cadrelor didactice. La un cutremur mai mare de 6 grade pe scara Richter, clădirea se va transforma în ruine. Mai mult, elevii vor fi înghesuiţi în două cămăruţe şi vor fi nevoiţi să înveţe în două schimburi, deşi au o şcoală nouă începută în 2007 şi care este gata în proporţie de 90%. „La şcoala nouă mai avem de montat parchetul, tâmplăria şi centrala termică, dar nu mai avem banii necesari, adică 320.000 de lei. Am făcut adrese peste tot, inclusiv la Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar nu ne-a dat nimeni niciun răspuns. Nu cred că putem merge la infinit pe ideea că, aşa cum a rezistat 200 de ani, clădirea va mai sta în picioare şi de acum încolo, mai ales că suntem într-o zonă cu risc seismic ridicat“, a declarat Grigore Lefter, primarul comunei Oşeşti. 

O situaţie asemnătoare am întâlnit şi la şcoala din Corni-Albeşti, acolo unde cei 275 de elevi vor învăţa tot în spaţii improvizate. Ei vor merge la cursuri într-o şcoală veche şi într-o casă particulară unde au fost amenajate două săli de clasă. Ca şi în exemplul redat mai sus, paradoxal, şi în localitatea Corni-Albeşti s-au cheltuit 3, 5 milioane de lei pentru o şcoală nouă care mai necesită doar instalaţiile sanitare, instalaţia termică şi parchetul. Autorităţile locale susţin că pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi necesari aproximativ 300.000 de lei, sumă care însă nu există. „Copiii au făcut sacrificii doi ani şi au învăţat în condiţii total improprii, în trei schimburi, într-o casă de locuit. Este incredibil ceea ce se întâmplă, să stai să te uiţi la o şcoală nouă, cu etaj, şi să nu poţi să ţii cursurile în ea pentru că nu este parchet pe jos. Nu mai ştiu pe la ce uşi să bat. Ca autoritate locală, am venit cu propria contribuţie, aşa cum prevedea contractul, astfel încât am achiziţionat mobilierul şcolar, am făcut gardul împrejmuitor, am racordat clădirea la reţeaua electrică, am făcut fosa sanitară. Acum poate nu ar fi problemă pentru constructor să monteze parchetul pentru a începe cursurile şi de a rezolva restul problemelor pe parcurs, dar am înţeles că mai are de recuperat nişte bani de la Ministerul Educaţiei pentru ce a făcut până acum", a declarat  primarul comunei Albeşti, Monica Amanci.

Şi copii din localitatea Fâstâci, comuna Cozmeşti, au şcoală nouă, dar vor învăţa în clădirea Ocolului Silvic şi al unui fost dispensar medical, deşi, peste drum, există o şcoală nouă începută în 2006. Ultimii bani pentru şcoala din Fâstâci au fost alocaţi în 2008. Este vorba de 1,4 milioane de lei, după ce până atunci, se cheltuise tot atât. Din nefericire, fondurile nu au fost cheltuite la timp, iar Ministerul Educaţiei le-a retras. De 7 ani, toată lumea speră să se mute în clădirea cea nouă. De 7 ani, se primesc doar promisiuni deşarte. Litigiile dintre constructor şi fostul primar, Vasile Aporcăriţei, nu mai contenesc, spre disperarea noului edil, Mihai Sima. 

În judeţul Vaslui, în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, se regăsesc se regăsesc 154 de şcoli şi grădiniţe care au intrat în reparaţii capitale sau sunt investiţii noi, numai că, din lipsă de bani, lucrările au stagnat, nefiind şanse să fie finalizate în 2013. În acest an, se preconiza a se cheltui pentru reabilitatea construcţiilor şcolare peste 12,6 milioane de lei, dar banii primiţi au fost extrem de puţini. 

Nici programul privind reforma educaţiei timpurii nu a avut succes în judeţul Vaslui, deoarece niciuna din cele 21 de grădiniţe ce ar fi trebuit să funcţioneze în mediul rural din acest an şcolar nu a fost finalizată. 

Citeşte şi:

Au şcoală nouă şi vor învăţa în Ocolul Silvic. Sute de şcoli din Vaslui nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Luni începe şcoala, iar la Vaslui sunt de catedre erau neocupate

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite