Taxa pe gunoi, motiv de revoltă pentru primarii vasluieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa de salubritate a stârnit mari nemulţumiri în judeţ înainte de a fi pusă efectiv în practică. Primari se tem că nu vor reuşi să colecteze de la săteni banii pentru a li se ridica deşeurile de la poartă.

 Proiectul de gestionare a deşeurilor aprobat spre finanţare de Comisia Europeană prevede existenţa unei  taxe se salubritate . în comunitătile rurale, taxa pe gunoi va fi de 2,36 lei/persoană, iar în centrele urbane, de 7,8 lei/persoană. Unii primari din judeţul Vaslui se arată reticienţi la adoptarea taxei de gunoi. Consiliul Local Tăcuta  a respins de trei ori proiectul privind aceste taxe, consilierii motivând că sătenii nu-şi vor permite să achite aceşti bani,iar primăria nu va avea decât de pierdut. Până la această dată, circa 50% din consiliile locale au adoptat hotărâri privind aprobarea taxei, alte autorităti publice locale urmând să ia în discuţie chestiunea taxei în următoarele luni.„ Această taxă ne-am asumat-o cu toţii. Dacă în contractul cu operatorul se dovedeşte că taxa de gunoi poate acoperi într-un cuantum mai mic plata serviciilor de salubritate, atunci se va pune această sumă. Accesul nostru la alte programe cu finanţare europeană depinde de respectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat. Sunt hotărâri de consilii locale prin care se vrea scăderea taxei, în timp ce alte primării nu vor să o adopte. Această taxă este cea pe care am supus-o aprobării Uniunii Europene“, a declarat preşedintele Consiliu Judeţean, Dumitru Buzatu.

Taxa o dovadă a civilizaţiei

Vicepreşedintele CJ Vaslui , Vasile Mihalachi  susţine că taxa de salubritate este absolut necesară şi reprezintă un pas spre civilizaţie.” După ce vom da în folosinţă acest serviciu, toată lumea va trebui să plătească acestă taxă. Am auzit destul de multe opinii, dar trebuie înţeles un lucru: orice serviciu în ţara asta trebuie plătit şi dacă vine omul şi îmi ia gunoiul de la poartă trebuie plătit. Trebuie să înţelegem că sunt nişte norme ale UE pe care trebuie să le respectăm că nu suntem noi mai cu moţ.S-au dus vremurile când duceam  gunoiul în fundul curţii.”, a spus Mihalachi. Printr-o hotărâre a CJ Vaslui, s-a operat trecerea în administrarea comunelor a 24.800 de unităţi de compostare individuală, incluse în domeniul public al judeţului Vaslui. De asemenea, primăriile au mai primit în gestiune 3.125 de eurocontainere, precum şi patru tocătoare, achiziţionate de asemenea în cadrul proiectului. Valoarea totală a proiectului „Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor Solide – judeţul Vaslui“ este de 32 milioane de euro. Este vorba despre trei contracte de lucrări: groapa ecologică de la Roşieşti, construcţia a patru staţii de transfer, precum şi închiderea depozitelor existente în Bârlad, Huşi şi Negreşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite