Sindicaliştii, puşi la colţ de şeful Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor: „O să rămâneţi fără obiectul muncii, nu o să mai aveţi ce să apăraţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, şi deputatul Irinel Stativă s-au întâlnit vineri la Prefectura Vaslui cu liderii de sindicat din sistemul bugetar pentru a discuta pe tema salarizării unitare, care a stârnit nemulţumiri printre bugetari.

Dezbaterea a fost organizată de prefectul judeţului Vaslui, care a invocat la începutul discuţiilor că astfel de întâlniri sunt mai practice decât protestele.Tonul pacifist, de mediator, al prefectului Eduard Popica a fost schimbat rapid de deputatul Adrian Solomon, care i-a pus la colţ pe liderii de sindicat. În special, pe cei care nu i-au mulţumit pentru legea elaborată. 

Dacă deputatul Irinel Stativă a părut să facă doar act de prezenţă în cadrul întâlnirii, colegul său, Adrian Solomon nu şi-a dezminţit stilul autoritar. Deputatul din Bârlad s-a dovedit a fi cel mai critic mai ales cu liderii de sindicat colegi de partid, Gheorghe Croitoru de la CNSLR Frăţia, căruia i-a întrerupt discursul spunându-i să fie mai scurt pentru că nu are timp de pierdut, dar şi cu Daniela Clătinici, liderul Sindicatului Sanitas. 

Aceasta din urmă a solicitat o serie de lămuriri preşedintelui Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, referitoare la diminuarea sporurilor începând cu 1 ianuarie 2018.  ”Vor fi categorii care vor avea scăderi salariale”, a invocat Daniela Clătinici. 

Deputatul Solomon a negat vehement această posibilitate, afirmând că este doar o supoziţie, nu şi o realitate. 

Solomon: ”Daţi sporuri ălora care trebuie să primească sporuri”

”Eu legea asta am făcut colegii mei şi cu sindicatele. Deci sindicatele nu au fost afară, au fost la masă şi i-am întrebat: mai aveţi ceva? - ”Nu”, vreţi aşa? - ”Da”. Şi acum, după trei- patru luni, vă treziţi că aveţi sporuri? Dacă se aplică legea astă rămâneţi fără obiectul muncii, nu o să mai aveţi ce să apăraţi. Până acum aţi cerut salarii, poate de acum mai cereţi şi altceva: condiţii de muncă, alte facilităţi pentru angajaţi. Salariile s-au rezolvat. Regulamentul se va face astfel încât să nu fie probleme, nici la Ambulanţă, nici la spitale, nicăieri. Şi toată lumea să rămână cu aceleaşi sporuri. Evident, când era salariul de 3.000 de lei la un medic anatomo-patolog, sporul era de 100%. Acum salariul este 16.000 de lei. Am zis că nu mai dăm sporul de 100%, dăm numai de 85%. Un medic anatomo- patalog, care este vârful priamidei, de aceea îl dau exemplu, va avea salariu brut de 360 de milioane lei (36.000 lei n.r.), netul va fi de 22.000 la 1 martie anul viitor. Ce problemă este?”, a invocat, retoric, deputatul Solomon.

Liderul Sanitas a arătat că din explicaţia oferită se deduce că se va face o ajustare de sporuri la regulament, astfel încât sporurile care se plătesc în prezent vor scădea astfel încât să se încadreze în sumele din grilă.  

”Sporurile care sunt în lege se vor aplica, dar nu vom mai avea sporuri de 100%. Şi la TBC tot de  maximum 85% va fi.  Dar nu o să ia şi portarul de la TBC spor de 85% Sporuri vor lua cei care lucrează în condiţiile respective. Aveţi o responsabilitate şi dumneavoastră, împreună cu managerul şi preşedintele de Consiliu Judeţean, să daţi sporuri ălora care trebuie să primească sporuri, nu şi contabilul, şi cel de la achiţiile publice, şi liftierul sau mai ştiu eu cine. Tichetele rămân până la 1 decembrie 2018, este prevedere în lege. Cele care sunt pe suport de hârtie, rămân în plată pe suport de hârtie, ceilalţi vor primi îndemnizaţie de hrană la fel ca toată lumea, după 1 decembrie 2018. Altă întrebare?” a replicat Adrian Solomon, liderei Sanitas, Daniela Clătinici,  cea care, de altfel, îi este colegă de partid în PSD. 

”Eu vă garantez astăzi, ca reprezentant al Parlamentului şi al Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, care este decizională pe probleme de genul ăsta, că nimeni nu va avea un salariu scăzut cu o centimă în urma aplicării acestor noi viziuni, noi politici salariale. Toate lucrurile aceastea sunt nişte spaime care nu au nicio legătură cu realitatea şi cu litera legii. Legea este o lege foarte bună”, Adrian Solomon, preşedinte Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor 


Salarii ca în Vest pentru medici şi asistente

Solomon a mai invocat că sistemul sanitar este privilegiat, în urma aplicării acestei legi, în special medicii şi asistentele. ”Vor avea salarii ca în Vest, să nu mai plece peste hotare, să rămână să muncească pentru poporul care le-a plătit şcoala. Am facut acest efort, pare a fi exagerat dacă îl privim dinspre învăţământ sau alte categorii. Legea este unitară, nu salarizarea este unitară. Nu este o salarizare unică, pentru că nici muncile nu sunt unice. Ce face un medic în sala de chirurgie nu face un profesor în sala de clasă şi invers. Haideţi să vedem importanţa socială a muncii”, a îndemnat deputatul Solomon. 

image

Liderul sindicatul din învăţământ: un şofer din Poliţie, cu pensia triplă faţă de un profesor

Dacă în cazul sindicaliştilor de la CNSLR Frăţia şi Sanitas, deputatul Adrian Solomon a dominat discuţiile, reducându-i la tăcere pe liderii de sindicat, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu liderul sinidactului FSLI Didactica, profesorul Sorin Ţiplea.

Acesta i-a prezentat preşedintelui Comisiei de Muncă, anomaliile şi discriminările la care sunt supuşi angajaţii din învăţământ, categorie considerată o ”Cenuşăreasă” a sistemului bugetar.

”Ne întrebăm dacă legea unitară a avut întradevăr o viziune unitară, de a aşeza în mod corect conform importanţei sociale a muncii toate categoriile socio profesionale sau s-a ţinut cont că învăţământul este cea mai numeroasă categorie, mănâncă multe resurse, prin urmare dacă le dăm doi lei în plus ăstora înseamnă mult mai mulţi bani decât într-o categorie cu persoane care sunt din sectoare speciale şi strategice. Nu este normal, zicem noi, ca un sofer din Poliţie, spre exemplu, să iasă cu 4.000 - 5.0000 de lei pensie, pe când un cadru didactic, cu gradul I şi 40 de ani vechime, iese cu 1.800 lei pensie. Este total anormal”, a subliniat liderul FSLI.

”Unii suntem proştii din sistemul bugetar”

Sorin Ţiplea a mai arătat că sunt cazuri de bugetari din alte structuri bugetare, cum ar fi poliţişti, care au ales să muncească şi în învăţământ. El a dat exemplul unui profesor de istorie din Negreşti, angajat ca poliţist, dar are şi ore suplimentare ca profesor de istorie la Şcoala Specială din oraş. 

Liderul de sindicat a mai scos în evidenţă anomalii legate de stabilirea tranşelor privind vechimea în muncă, a sporurilor, care, arată Ţiplea, de la 1 ianuarie 2018 îi vor dezavantaja pe profesori, dar şi problema titlurilor executorii restante. 

”Mizeria care ni se face de ani de zile cu eşalonarea titlurilor executorii: nu este normal ca un drept salarial pe care eu trebuia să îl iau anul ăsta să mi-l eşalonezi peste 5 ani şi colac peste pupăză, în marea sa grijă pentru salariaţi, Guvernul României uită să cuprindă în buget şi acea părticică pe care trebuie să mi-o dea anul acesta din eşalonare. Unii suntem ai statului, unii suntem proştii din sistemul bugetar şi trebuie să aşteptăm mereu la urmă, că poate facem o rectificare. Poate sunt bani, poate nu sunt bani. Mie nu îmi convine ca ăla de la Ministerul Muncii să îşi ia banii de pe titluri executorii şi eu nu. Ne uităm cum statul român tratează toţi copiii, că la urma urmei toţi bugetarii ăştia sunt ca nişte copii ai statului roman. La unul îi dau să mănânce, la unul nu-i dau să mănânce. Păi e normal lucrul ăsta?”, l-a întrebat Ţiplea pe deputatul Solomon.

Iritat, deputatul i-a reproşat liderului de sindicat că ”s-a specializat în dat în judecată”, că ”este îndărătnic” şi ”prieten cu Boc” (făcând referire la ordonanţele fostului prim ministru Emil Boc n.r.).

”Ieşiţi în stradă, faceţi proteste, dar lăsaţi contabilul să lucreze”, a conchis Adrian Solomon. 

Adrian Solomon şi Sorin Ţiplea la finalul discuţiilor

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite