Scandaluri celebre în spitalele vasluiene: lehuza care a lăsat opt copii orfani şi copila moartă de la o injecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Popa, o adolescentă care, alături de cei şapte fraţi mai mici, a rămas orfană de mamă
Andreea Popa, o adolescentă care, alături de cei şapte fraţi mai mici, a rămas orfană de mamă

În decursul anilor, spitalele vasluiene au fost acuzate de malpraxis în urma unor incidente care au zguduit opinia publică. Unul dintre exemple este cel al lehuzei de 35 de ani care a murit la puţin timp după o operaţie de ocluzie intestinală, lăsând opt copii orfani.

Daniela Popa (35 ani), din localitatea vasluiană Lunca, comuna Ghergheşti, a murit pe un pat al Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad în octombrie 2011, la două săptămâni după o cezariană şi la câteva ore de la o operaţie de ocluzie intestinală. Cazul a îngrozit opinia publică la acel moment, mai ales că femeia avea opt copii cu vârsta cuprinsă între câteva zile şi 16 ani. Colegiul Medicilor Vaslui a declanşat anchetă de malpraxis şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a deschis dosar penal. Ancheta nu a fost finalizată nici până acum, după mai bine de trei ani, din cauza procedurilor anevoioase. Expertizele şi contraexpertizele medico-legale, care ar face lumină în acest caz, efectuate la IML Bucureşti, s-au întins nepermis de mult.

Povestea lehuzei moarte după operaţie de ocluzie

Daniela Popa s-a internat în spitalul bârlădean pe 12 octombrie 2011, fiind însărcinată în 36-37 săptămâni cu cel de-al optulea copil. A ajuns cu ambulanţa la spital având diagnosticul “ameninţare naştere prematură”. Era un pacient cu istoric medical bogat, fiind victima unui accident petrecut cu un an înainte (în 2010), când a fost lovită în abdomen de un cal. Leziunile au fost atât de puternice încât medicii ieşeni au fost nevoiţi să-i extirpe un rinichi. I s-a recomandat să nu mai facă copii pentru a nu-şi pune sănătatea în pericol. A rămas însărcinată şi a riscat. Sarcina a fost monitorizată de un medic ieşean şi nu erau indicii că ar fi probleme.

Imediat după internarea la Bârlad cu ameninţarea de naştere prematură, medicii obstetricieni i-au făcut tratament pentru menţinerea sarcinii, dar trei zile mai târziu a intrat în chinurile facerii. Ginecologii au decis că se impune operaţia de cezariană şi a adus pe lume o fetiţă de 3.150 grame (Paraschiva). Atât operaţia cât şi recuperera ulterioară au decurs bine. “Când am intrat în garda de pe 15 octombrie am văzut că avea dureri şi, pe la prânz, am pregătit-o pentru cezariană. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă până luni după-amiază, când a început să se plângă de dureri violente în abdomenul superior”, a spus la acel moment Adina Boca, medic primar obstetrician.

Pacienta a fost investigată radiologic şi pe 18 octombrie, la prima oră, a fost transferată la ATI-Chirugie cu diagnosticul “ocluzie intestinală prin volvulus de intestin subţire” (răsucirea intestinului). Nu se ştie pe ce considerente nu a fost operată de urgenţă, ci a fost temporizată până spre seară, în jurul orei 19.00. A fost operată de doctorii Vasile Vasiliu, şeful secţiei Chirurgie, şi Emil Dolea. Evoluţia postoperatorie nu a fost favorabilă şi pe 19 octombrie, la ora 17.10 a fost declarat decesul.

Andreea Popa, fiica cea mare a lehuzei, îşi plângea mama în faţa spitalului: "Nu pot să spun eu dacă medicii au fost sau nu vinovaţi de moartea mamei. Dar nu înţeleg de ce au ţinut-o atât de mult să se chinuie înainte să o bage în operaţie".

Colegiul Medicilor Vaslui nu a putut trage o concluzie finală în lipsa raportului medico-legal final şi a expertizelor histopatologice. Însă, Mircea Zavate, preşedintele CM Vaslui a arătat cu degetul către chirurgii bârlădeni. Fiind de profesie chirurg, dr. Zavate a considerat că operaţia de ocluzie intestinală trebuia făcută imediat după diagnosticare, nu amânată aproximativ opt ore.

Fetiţa moartă de la o injecţie
 

cerasela bedregeanu

Un alt caz care a aruncat o pată neagră asupra spitalelor vasluiene s-a petrecut la finele anului trecut, la Spitalul “Dimitrie Castroian” Huşi. Alexandra Bedregeanu (4 ani) a decedat în noaptea de 4/5 octombrie, la scurt timp de la internare. Fetiţa, care până la aceasta vârstă nu mai suferise de nicio afecţiune, a acuzat dureri de gât, iar seara a început să facă febră. Ziua fetiţa mersese la grădiniţă şi nimic din comportamentul ei nu prevestea tragedia ce avea să urmeze. Transportată cu Ambulanţa la spital, fetiţa a intrat în stop cardio respirator după administrarea unei injecţii cu ampicilină. Familia a acuzat cadrele medicale de superficialitate, spunând că fetiţa nu a fost consultată la internare, medicul fiind deranjat că a fost trezit din somn. Şi Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii au declanşat o anchetă în acest caz. Concluzia a fost că i s-a administrat un atibiotic fără a fi testată înainte

Bătrânul mort în drum

culita cavalica

Alt scandal a izbucnit tot la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad chiar în martie 2015. Gheorghe Cavalic (84 ani), din localitatea vasluiană Unţeşti, comuna Bogdăneşti, a fost adus cu ambulanţa la spital pe 9 martie, la solicitarea medicului de familie din sat. Bătrânul era “puţin răcit”, după cum au spus fiii acestuia, şi medicul curant a suspectat că este vorba despre o pneumonie. Diagnosticul a fost confirmat de medicii bârlădeni. În cele aproximativ cinci ore cât a stat n spital a fost supus mai multor investigaţii şi controale iar în jurul orei 17.00 a fost lăsat să plece acasă. Bătrânul a murit în drum după aproximativ 40 de minute de la externare, cu foile medicale în buzunar. La necropsie s-a stabilit că a murit ddin cauza unei “cardiomiopatii ischemice cronice decompensate”.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite