Verdict la Spitalul Huşi: malpraxis! Cum a fost lăsată o fetiţă de 4 ani să moară cu zile. Lipsa unei manevre banale a dus la deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de monitorizare şi competenţă prefesională pentru cazurile de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui au finalizat ancheta în cazul fetiţei de 4 ani care a decedat la spitalul din Huşi în luna octombrie iar veridictul specialiştilor este fără echivoc: malpraxis.

Decizia specialiştilor vine la scurt timp după ce medicii legişti au stabilit că decesul fetiţei a survenit pe fondul afecţiunilor cu care a fost aceasta diagnosticată la internare - laringită acută, epiglotită, respectiv sindrom febril. Medicii care fac parte din comisia de malpraxis a DSP spun că evoluţia fulminantă a bolii a fost posibilă tocmai din cauza medicului care a preluat fetiţa la internare, pediatru Floreta Bianu, care a tratat cazul cu superficialitate.

Medicii din comisie au analizat în amănunt cum a fost tratată fetiţa de la internare până la momentul decesului. Concluzia specialiştilor  a fost că fetiţa ar fi trebuit să fie dusă la compartimentul de primiri urgenţe a spitalului şi nu direct în secţia de pediatrie, aşa cum s-a întâmplat. Potrivit raportului, întocmit de specialişti, un medicul urgentist, după o examinare rapidă şi-ar fi dat seama că este un caz grav şi ar fi solicitat terapia mobilă intensivă, iar, între timp urgentistul împreună cu un medic ORL sau chirurg să asigure o cale de respiraţie sigură pentru fetiţă.

Tratamentul administrat de medicul Floreta Bianu (antibiotic şi antitermice) a fost corect, însă înainte de administratea medicaţiei, prima manevră care ar fi trebuit să o efectueze era eliberarea căilor respiratorii.

Specialiştii din cadrul comisiei de malpraxis arată în raportul ce a fost înaintat părţilor implicate, că medicul pediatru nu a luat în calcul evoluţia fulminantă a bolii, limitându-se doar în a prescrie medicaţia.

Pe lângă verdictul dat de comisia de malpraxis din cadrul DSP Vaslui, Comisia de malpraxis din cadrul Colegiului medicilor Vaslui a dat un vot de blam în acest caz, o sancţiune prin care îşi manifestă, prin vot dezaprobarea faţă de conduita medicului. Sanţiunea finală urmeazăm, care poate ajunge până la ridicarea dreptului de liberă practică a medicului Floreta Bianu urmează a fi stabilită de comisia de etică a Colegiului Medicilor.

La rândul lor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi,   fac cercetări in rem, în acest caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă au solicitat noi expertize.  

De la grădiniţă, la morgă

Alexandra Bedregeanu (4 ani) a decedat în noaptea de 4/5 octombrie la Spitalul municipal Dimitrie Castroianu Huşi, la scurt timp de la internare. Fetiţa, care până la aceasta vârstă nu mai suferise de nicio afecţiune, a acuzat dureri de gât, iar seara a început să facă febră. Ziua fetiţa mersese la grădiniţă şi nimic din comportamentul ei nu prevestea tragedia ce avea să urmeze. Transportată cu Ambulanţa la spital, fetiţa a intrat în stop cardio respirator după administrarea unei injecţii cu ampicilină. Familia a acuzat cadrele medicale de superficialitate, spunând că fetiţa nu a fost consultată la internare, medicul fiind deranjat că a fost trezit din somn. Şi Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii au declanşat o anchetă în acest caz.

Concluziile Ministerului Sănătăţii au fost că în acest caz s-au încălcat grav protocoalele privind preluarea şi internarea unui pacient în stare gravă. Ca urmare a neregulilor constatate, Ministerul Sănătăţii au aplicat amenzi cuprinse între 1000 şi 25.000 lei, cadrelor medicale care au preluat fetiţa, spitalului din Huşi. Sancţiunile aplicate de Ministerul Sănătăţii a stârnit nemulţumirea cadre medicale, medicul coordonator al compartimentului de primiri urgenţe şi directorul medical demisionând din funcţii, solicitând transferul la alte spitale din ţară.

Mai puteţi citi:

Caz revoltător la Huşi: o fetiţă de 4 ani, diagnosticată cu laringită, a murit în urma unei injecţii cu ampicilină

Ministrul Sănătăţii despre cazul fetiţei moarte la spitalul din Huşi: ”Nu tolerăm astfel de situaţii!”

Nimeni nu se grăbeşte să afle cine se face vinovat de moartea fetiţei de la Huşi

Anchetă la Spitalul din Huşi, după ce o fetiţă de patru ani a murit la scurt timp de la administrarea unei perfuzii. Bănicioiu: „Se poate ajunge la demiteri!”

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite