Porumboiu, despre datoriile uriaşe la stat ale Sporting Club Vaslui: „Nici moral, nici legal nu am vreo obligaţie. Am doar de încasat 28 de milioane de euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Porumboiu a deţinut 80% din acţiunile Sporting Club SA Vaslui până în 2009. FOTO Arhivă
Adrian Porumboiu a deţinut 80% din acţiunile Sporting Club SA Vaslui până în 2009. FOTO Arhivă

Urmare a articolului publicat, în 18 ianuarie 2015, de adevarul.ro referitor la datoriile uriaşe ale clubului de fotbal Sporting Club Vaslui, al cărui acţionar majoritar a fost, până în 2009, Adrian Porumboiu, prin intermediul firmelor sale, milionarul vasluian susţine că nici el şi nici firmele lui nu au nicio legătură cu datoriile ce au ieşit la iveală săptămâna trecută, odată cu începerea procesului de insolvenţă a clubului sportiv.

 “Grupul meu de firme nu are nicio legătură cu această poveste a datoriilor la stat, ci, dimpotrivă, avem de încasat de la club, atât eu, în nume personal, cât şi firmele mele, 30 de milioane de euro”, a declarat , pentru ”Adevărul”, Adrian Porumboiu. Omul de afaceri vasluian a deţinut, prin intermediul a cinci dintre firmele sale, 80% din acţiunile la SC Sporting Club SA Vaslui până în anul din 2009, când a cedat pachetul majoritar finului său, Ciprian Damian, cu care în prezent se află într-un conflict deschis.

Mai exact, acest conflict este întreţinut şi de faptul că Damian îl acuză pe Adrian Porumboiu că ar fi beneficiat de sprijinul şefilor din Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui. Aceşti funcţionari publici au suspendat, în 2010, controlul fiscal declanşat la Sporting Club SA Vaslui pentru o perioadă de 3 ani, verificările fiscale fiind reluate la o lună după ce omul de afaceri şi-a anunţat retragerea de la echipă, respectiv în iulie 2013.

În plus, la sfârşitul controlului fiscal, reprezentanţii Finaţelor Publice Vaslui, prin compartimentul de instituiri sechestre contribuabili mari şi mijlocii, unde şef este Mircea Adam, cuscrul lui Adrian Porumboiu, au instituit sechestru asigurator doar pe 8% din valoarea prejudiciului constatat. Aceste lucruri sunt catalogate de milionarul vasluian drept dezinformări.

Dreptul la replică integral al lui Porumboiu

Redam mai jos integral dreptul la replică înaintat de omul de afaceri Adrian Pormboiu ziarului Adevărul, în ziua de 19 ianuarie 2015, precizând că, anterior publicării articolului, jurnaliştii ”Adevărul” au încercat prin mai multe e-mailuri trimise către omul de afaceri, la adrese oficiale email (de pe care, anterior, Adrian Porumboiu trimitea către presă comunicate) să ceară un punct de vedere asupra acestui subiect, însă niciun mesaj nu a primit răspuns. :

 «Referitor la articolul intitulat “Cum s-a prăbuşit imperiul lui Porumboiu: 12 ani de afaceri in fotbal, 30 de milioane de euro ţeapă la stat”, în virtutea dreptului la replică, vă rog să publicaţi urmatoarele, ţinând cont mai ales de faptul că nu mi s-a cerut un punct de vedere anterior publicării :

Articolul respectiv este denigrator, cuprinde numai neadevăruri şi mai ales manipulări cu un scop bine determinat.Concret, nu am fost niciodată preşedinte al clubului, am finanţat cu peste 50 milioane euro, mai am de recuperat 28 milioane euro. Clubul, de la înfiinţare şi până la desfiinţare, a avut o organizare de societate pe acţiuni distinctă, fiind condusă de un Consiliu de Administratie. Din 2009 are un actionar majoritar în persoana domnului Damian Ciprian care, din 2006, este şi presedinte CA.

Firmele mele şi eu personal am finanţat clubul, finanţare care este dovedită prin contracte de finanţare cu toate obligatiile părtillor contractante. Nu rezultă de niciun fel o obligaţie a finanţatorilor de a achita datoriile fiscale ale finanţatului. Clubul a avut, prin finantari, resurse suficiente pentru a-şi achita obligaţiile fiscale.

Minciuna sfruntata este şi aceea că timp de 12 ani nu s-a platit nimic la stat. Eu nu am avut acces la documentele clubului, dar ştiu că s-au platit peste 20 milioane euro (ceea ce se poate verifica).
In plus, pentru adevar, vă comunic că, din decembrie 2013, acţionarul majoritar a intreprins numeroase actiuni şicanatorii in justiţie, toate culminand cu cereri de insolvenţă repetate împotriva tuturor firmelor finantatoare. Concret, privitor la plata catre buget, toate acţiunile de cerere de insolvenţă au fost respinse de instanţă.Este de reţinut şi faptul că, deşi clubul putea să activeze în Prima Liga, cu de la sine putere, Damian a solicitat FRF (Comisia de licenţiere) să nu acorde licenţa pentru că are el de primit 1.415.915 euro. Sunt multe comentarii de făcut pe marginea acestui subiect.

Sunt acuzat ca am condus clubul din umbra, realitatea fiind ca am finanţat sume uriase pe care alţii, la lumina, şi le-au însuşit.Demersurile neîntemeiate privind cererile de insolventa precum şi publicarea unor neadevaruri au creat mari dificultati firmelor finanţatoare.

Revenind la atacurile ca oamenii din finantele locale m-ar fi sprijinit este din nou o dezinformare. De fapt, acestea au întreprins acţiuni penale împotriva unor fapte evidente comise de cel care a distrus clubul.

Spre corecta informare a mass media, vă relatez ca numai în ultimii 8 ani de zile firmele mele au plătit la bugetul statului peste 300 milioane euro (lucru ce se poate verifica).
Tot corect este şi faptul că avem dificultăţi financiare (cum de fapt au mai toate societăţile comerciale romaneşti) dar, în cel mai scurt timp, acestea vor fi rezolvate.

Va rog să nu mai asociaţi numele meu şi al firmelor cu datoriile şi problemele care sunt la clubul SC Sporting pentru ca nici moral, nici legal, nu am vreo obligaţie.  Repet, am doar de incasat 28 milioane euro. In final, vă mai comunic ca aceste neadevaruri afecteaza în mod direct peste 2.900 de oameni care muncesc la grupul meu de firme. Pentru informarea dumneavoastra, anexam urmatoarele înscrisuri :
-         contract de finantare, de unde rezulta clar obligaţia finanţatului de a-şi achita cu prioritate obligaţiile faţa de bugetul de stat
-         contract de administrare, de unde rezultă, în afara salariului de 15.000 euro/ luna, net, şi comisioane fabuloase.
-         notificare FRF în vederea neacordării licenţei, de unde rezultă că nu a dorit să se ia licenţa până nu i se achită suma de 1.415.915 euro
-         hotarare judecatoreasca (dispozitiv), prin care se respinge cererea de insolvenţă
-         certificat constatator, ce atestă calitatea de acţionar majoritar şi de preşedinte CA a lui Damian Ciprian
-         hotarare FRF (Comisia de licentiere), unde nu a depus documentele originale de plata pentru mai bine de 80% din plăţile efectuate. Nu s-a facut apel, care sigur putea fi soluţionat cu rămanerea echipei in Liga 1.”

Tabelul creditorilor: 85 de milioane de euro datorii

Potrivit tabelului creditorilor, depus la Tribunalul Vaslui în dosarul privind insolvenţa SC Sporting Club SA Vaslui înregistrează datorii de 85 de milioane de euro, din care nu mai puţin de 30 de milioane de euro la Fisc. Cea mai mare parte din creanţele clubului, 36 de milioane de euro, reprezintă suma cerută de oficialii BCR pentru creditele contractate de societăţile lui Adrian Porumboiu, pentru care clubul de fotbal a fost folosit drep garant. Reprezentanţii băncii au înaintat în instanţă, în toamna anului trecut, peste 20 de cereri de executare silită, pe numele societăţilor milionarului vasluian, toate fiind admise de magistraţi.

Lichidatorul Liviu Iacob, desemnat administrator judiciar al SC Sporting Club Vaslui, a declarat că nu ştie exact perioada pentru care s-au reţinut datoriile la Fisc, însă a confirmat, pentru Adevărul, că această creanţă de 30 de milioane de euro imputată de Fiscul vasluian clubului de fotbal Sporting Club Vaslui a vizat două perioade lungi de timp, “cel mai probabil 2004 – 2009, 2009 - 2014”, adică, inclusiv perioada în care grupul de firme al omului de afaceri Adrian Porumboiu era acţionarul majoritar la clubului.

“Nu sunt acum în faţa dosarului să vă spun care perioadă s-a reţinut de cei de la Finanţe, este vorba de mai mulţi ani, cel mai probabil 2004 – 2009, 2009 – 2014. Pe noi nici nu ne interesează aceste aspecte, documentaţia este foarte stufoasă. Potrivit legii, nouă ne revine obligaţia doar de a verifica legalitatea titlurilor executorii.”, a declarat pentru Adevărul, lichidatorul Judiciar Liviu Iacob.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite