Metoda prin care un poliţist şantaja firma pe care o controlase. Ce pedeapsă i-au aplicat judecătorii
0Un agent de poliţie a fost condamnat la închisoare cu executare pentru nu mai puţin de şase infracţiuni, printre care se numără luarea de mită, accesul ilegal al unui sistem informatic şi şantaj.
Tribunalul Vaslui l-a condamnat pe 10 septembrie pe Nicu Mocanu, agent de Poliţie şi adjunctul şefului de post din cadrul secţiei de poliţie vasluiene Todireşti, la cinci ani de închisoare cu executare.
Judecătorii l-au găsit vinovat pentru luare de mită, acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, transfer neatorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi şantaj.
Nicu Mocanu a primit şi interdicţia ca timp de trei ani să ocupe funcţia de agent de poliţie cu atribuţii de control şi sancţionare a contravenţiilor. Decizia instanţei nu este definitivă.
Potrivit anchetatorilor, poliţistul a accesat mai multe sisteme informatice, fără permisiunea proprietarului, iar datele obţinute le-a folosit pentru a şantaja şi a lua mită de la o firmă pe care o verificase.
Concubina l-a dat de gol
Totul a ieşit la iveală după ce concubina agentului de poliţie i-a făcut plângere la DNA , potrivit vremeanoua.ro. Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vaslui, sub coordonarea unui procuror, au efectuat trei percheziţii domiciliare, pe 6 noiembrie 2019, la sediul postului de poliţie Todireşti, la domiciliul poliţistului şi la o persoană fără calitate specială în dosar.
”În anul 2019, în contextul organizării unor acţiuni poliţieneşti, agentul de poliţie a pretins şi primit o sumă de bani de la un agent economic care a făcut obiectul verificărilor. Totodată, în perioada 2017 – 2018, poliţistul a accesat fără drept sisteme informatice protejate prin parole, transferând date şi informaţii confidenţiale pe un dispozitiv, pe care ulterior le-a folosit la şantajarea a două părţi vătămate în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale”, au stabilit anchetatorii.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Record într-un dosar de corupţie. O sută de termene în şase ani, fără o sentinţă
Corupţia în sistemul de sănătate: 1 din 5 români, nevoiţi să dea mită pentru serviciile medicale