Lotul vameşilor de la Albiţa rămâne după gratii. Curtea de Apel a respins recursul formulat de avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vameşii au fost aduşi la Curtea de Apel Iaşi FOTO: Ionuţ Benea
Vameşii au fost aduşi la Curtea de Apel Iaşi FOTO: Ionuţ Benea

Toţi cei 17 vameşi, arestaţi preventiv pe data de 23 octombrie 2013 pentru luare demită şi trafic de influenţă, vor ajunge, astăzi, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi, acolo unde vor încerca să îi înduplece pe aceştia să fie cercetaţi în stare de libertate.

UPDATE, ora 18:11 Cei 17 vameşi se vor întoarce în seara aceasta în arestul Poliţiei Vaslui. Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au considerat că cererile înaintate de avocaţii celor arestaţi sunt neîntemeiate şi au hotărât menţinerea stării de arest preventiv dispusă după descinderile procurorilor anticorupţie din ziua de 22 octombrie.

În acest al doilea dosar de corupţie din Vama Albiţa, procurorii au întcmot dosare penale unui număr de 28 de persoane, între care şi patru poliţişti de frontieră. Cu toţii sunt acuzaţi de luare demită, cu excepţia unui vameş care este cercetat şi pentru trafic de influenţă-

Astăzi, cei 17 vameşi care au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, vor încerca,prin apărătorii lor să scape de arest şi să fie cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea. Numele celor 17 vameşi anchetaţi sunt: Antoneta Dicu, Iulia Lăcrămioara Frunză, Alexandru Giugaru, Daniel Lucian Lăcătuş, Bebi Iordache, Costel Mitescu, Frasinica Pandelache, Liliana Pisaltu, Carmen Afloraiei, Adrian Florentin Andrei, Fănel Ciobanu, Cristian Gînju, Daniela Mârza, Constantin Olteanu, Iulian Doru Rucianu, Eugen Cristescu şi Adrian Teletin.

Oamenii legii din România şi Basarabia au descins, pe 22 octombrie 2013, în vămile de pe cele două maluri ale Prutului, Albiţa şi Leuşeni. Atât vameşii, cât şi poliţiştii de frontieră învinuiţi în dosar „taxau“ la sânge orice autovehicul de transport marfă care tranzita punctul vamal. Şoferii aveau de achitat şpaga la ambele cabine, atât la Leuşeni, cât şi la Albiţa. Potrivit unor surse judiciare, angajaţii punctului vamal de la Leuşeni erau mai lacomi, ajungând să ceară şpăgi de 250-300 de euro per transport.

Pe de altă parte, vameşii români n-au cerut investigatorilor sub acoperire mai mult de 200 de euro. Este vorba despre excepţii de la regula, care prevedea că şoferii trebuiau să pună în paşaport bancnote mici, de 5 sau 10 euro. Uneori se ajungea şi la 50 sau chiar 100 de euro.

Ancheta desfăşurată de Parchetele Anticorupţie din România şi Republica Moldova s-a concentrat strict pe dubele sau microbuzele încărcate cu pachete trimise acasă sau în străinătate de basarabenii aflaţi în Italia sau la domiciliu.

Citeşte şi:

Dimensiunea şpăgii la Albiţa: 4.000 de euro găsiţi în poşeta şefei pe "colectare"

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite