Dosarul "Mită la Hidroelectrica". Stenogramele şpăgii de 1,4 milioane de euro pentru energie ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Vulpescu este unul 
dintre cei cărora i s-a oferit şpagă 
pentru a determina încheierea unui contract oneros cu Hidroelectrica 
p Foto:
mediafax
Remus Vulpescu este unul dintre cei cărora i s-a oferit şpagă pentru a determina încheierea unui contract oneros cu Hidroelectrica p Foto: mediafax

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, pregătea încheierea contractului care urma să prejudicieze Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro, „de trei, patru luni şi este doar primul dintr-un şir mai lung“. Aşa arată procurorii în referatul trimis instanţei, referat prin care Mihăilă şi directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean, au fost arestaţi ieri pentru 29 de zile pentru dare de mită şi complicitate.

Procurorii anticorupţie susţin că au reuşit să intervină la timp pentru a stopa prejudicierea Hidroelectrica de către „băieţii deştepţi“.

VULPESCU, ABORDAT INIŢIAL DE BRĂDEAN

Totul a început pe 8 octombrie, când Eugen Brădean l-a abordat, pe holurile societăţii Hidroelectrica pe Remus Vulpescu – denunţătorul din acest dosar – căruia i-a spus că poate primi între 500.000 şi un milion de euro de la nişte „parteneri“, pentru a sprijini, din poziţia sa de executor al Consiliului de Supraveghere al companiei, acordarea de contracte de vânzare a energiei electrice unei firme, potrivit anchetatorilor. 

„Trebuia să fie de acord ca Hidroelectrica să încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de patru ani, cu o societate comercială, în scopul furnizării cantităţilor de 200 MWh/h bandă, 50 MWh/h bandă, 50 MWh bandă, adică în total 10,5 TWh (10.500 GWh)“, explică procurorii.

În cadrul aceleiaşi discuţii, Vulpescu l-a întrebat pe Brădean la ce preţ ar urma să fie încheiate contractele, iar acesta i-a răspuns că „la un preţ peste preţul de cost“. 

„Raportându-se la afirmaţiile inculpatului Brădean Eugen, numitul Vulpescu Dumitru-Remus a estimat că se urmăreşte producerea unui prejudiciu în dauna Hidroelectrica de aproximativ 300.000.000 - 400.000.000 de lei, sumă de bani rezultată în urma diferenţei de preţ între 175 lei/MWh preţ mediu de piaţă şi 135 lei/MWh cost mediu de producţie, aplicată la cantitatea de 10.500.000 MWh = 10,5 TWh“, mai arată anchetatorii.

Procurorii au depus la dosar mai multe interceptări cu discuţii purtate între Remus Vulpescu, Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă.

În una dintre ele, directorul de la Hidroelectrica îi spune şefului de cabinet al ministrului Finanţelor că Ioan Mihăilă, consilierul ministrului delegat pentru Energie, pregăteşte „această tranzacţie de trei, patru luni de zile şi că este doar prima dintr-un şir mai lung“.

Din stenograme mai reiese cum Mihăilă îl învăţa pe Vulpescu cum să primească mita fără a da de bănuit sau a fi prins. 

„L-a asigurat pe Vulpescu Dumitru-Remus că este vorba despre persoane care «fac asta de 15 ani» şi că suma primită cu titlu de mită urmează a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice“, se arată în referatul procurorilor anticorupţie.

Remus Vulpescu: Bun! Acuma, mare atenţie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie îmi spuneţi când, trimit pe cineva, vă spune...Ioan Mihăilă: Vreţi banii afară? Remus Vulpescu: Aş prefera! Ioan Mihăilă: Da. Remus Vulpescu: Deşi, ştiţi cum e cel mai bine ca să nu ne complicăm? Faceţi un offshore şi mi-l predaţi cu tot cu acte şi cu extrasu’ de cont. Sau dacăn-aveţi gata făcut şi durează discutăm altfel. Ioan Mihăilă: Nu, atuncea facem aşa! O să opereze această afacere cineva, ăştia care ţi-au adus contractul. În acest contract o să se facă nişte contracte de comision. Şi atuncea vă fac un offshore, e o explicaţie, care operează direct în contract. Deci, ce rău e în asta? Remus Vulpescu: Dacă asta nu, n-avem cum să facă, pă, avem timp şi pentru avans? Ioan Mihăilă: Un avans o să-l dea, ce-o să dea, cum l-o da! Remus Vulpescu: Păi, poa’ să-l dea cash?Ioan Mihăilă: Păi, eu vorbesc! N-am vorbit! Măi, ei astăzi mi-au dat informaţia asta. Remus Vulpescu: Da.

Mai mult, Ioan Mihăilă a stabilit „comisionul“ cuvenit lui Remus Vulpescu la suma de 1,4 milioane euro, cotă egală cu cea care urma să fie primită şi de fostul directorul Hidroelectrica, Eugen Brădean.

Eugen Brădean: Când e vorba de unu virgulă patru… milioane! Nu de zero-opt! Ioan Mihăilă: Zic: „Lasă-mă, că discut eu! Şi în mine cred că are încredere! Eugen Brădean: Dacă e aşa. Deci, e vorba de unu virgulă patru! Nu de zero-opt! Remus Vulpescu: Unu virgulă patru…?! Eugen Brădean: De tine vorbesc! Milioane! Remus Vulpescu: A! Eugen Brădean: Vorbesc de tine! Remus Vulpescu: Cu mai cine? Eugen Brădean: Cu mine, la fel! Unu virgulă patru cu unu virgulă patru! Remus Vulpescu: A! O.K.!

Prins cu mâţa-n sac, directorul de la Hidroeclectrica, Eugen Brădean, a încercat să-i convingă pe procurori că Ioan Mihăilă, consilierul ministrului pentru Energie ar fi fost cel care a generat întregul mecanism de fraudare a Hidroelectrica, rolul său fiind de simplu mesager. 

La rândul lui, Mihăilă a pretins că „acţiunile sale au fost determinate de dorinţa de a învăţa mecanismele afacerilor cu energie“, au relatat procurorii. ;

Energon s-a înecat când să devină „băiat deştept“

Energon Power & Gas este o firmă înregistrată în Cluj-Napoca, având ca obiect de activitate comercializarea energiei electrice. Compania are un capital de 2.000 de lei. Acţionarul său unic este o firmă din Cipru, ECG Central European Gas Limited, iar administrator este Rareş Cristian Criste. Energon a avut anul trecut o cifră de afaceri de 168,9 milioane de lei şi un profit de 1,7 milioane de lei, cu nouă angajaţi. În 2011, profitul net se ridica la doar 150.000 de lei, iar vânzările nu erau nici pe departe aşa de spectaculoase, ridicându-se la doar 72,4 milioane de lei. 

Rareş Criste (43 de ani), deşi este un jucător important pe piaţa de energie a României, este un om de afaceri foarte discret. Conform CV-ului său, din 2010 este CEO la Energon Power & Gas Limited, un trader de energie electrică şi de gaze naturale, cu sediul în Cluj-Napoca. De asemenea, Criste este din 2011 Business Development Manager la Esro Energy Services SRL, o firmă care face lucrări în domeniile energetic şi telecomunicaţii, cu sediul tot la Cluj.  

Cine este denunţătorul Remus Vulpescu

Remus Vulpescu este directorul de cabinet al ministrului liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, dar şi membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Anul trecut, Vulpescu a deţinut funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

El a fost unul dintre artizanii declanşării procedurii de insolvenţă la Hidroelectrica, operaţiune prin care au fost denunţate contractele „băieţilor deştepţi“ cu producătorul de stat. În timpul procedurii, Vulpescu a fost administrator special al companiei de stat. 

Povestea afacerii

 Povestea afacerii dintre Energon Power&Gas şi Hidroelectrica începe încă de săptămâna trecută, când traderul a depus o cerere de energie pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale a OPCOM.
Compania solicita 7 TWh de energie, într-un contract care urma să se deruleze de la 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2017 şi oferea doar 165 lei/MWh. La acest preţ, energia valora 1,15 miliarde de lei, ceea ce înseamnă în jur de 262 de milioane de euro.

Preţul oferit includea însă şi componenta de injecţie în sistemul de transport al energiei, astfel că preţul real al curentului electric era mult mai mic. Cererea Energon a atras imediat atenţia, din cauză că astfel de cantităţi mari nu pot fi oferite la aceste preţuri decât de către Hidroelectrica. Preţul mediu pe OPCOM se învârte acum între 175 şi 180 de lei pe fiecare MWh. 

Eugen Brădean, directorul de trading din cadrul producătorului, a propus ca societatea să răspundă acestei cereri de energie. Aici intră în joc Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Potrivit actelor constitutive ale societăţii de stat, puterea de decizie în companie este distribuită între Adunarea Generală a Acţionarilor, Directorat şi Consiliul de Supraveghere.

Acesta din urmă trebuie să avizeze fiecare contract de vânzare a energiei electrice în cantităţi mai mari de 0,5 TWh. „Acest contract era pe acelaşi tipic cu cele cu «băieţii deştepţi», adică Hidroelectrica ar fi vândut energie sub costurile de producţie. Preţul din contract era de 147 lei pe MWh, în timp ce costurile sunt de 189 lei pe MWh. Argumentele lui Brădean erau puerile: să facem acest contract pentru că avem excedent de energie pe 2014“, a declarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

Şi aşa ajungem la Ioan Mihăilă, consilier al ministrului pentru Energie, care a oferit 1,4 milioane de euro pentru aprobarea contractului. Ceilalţi membri ai Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica sunt Oana Truţă, Mihai Groşan, Elena Popescu şi Gabriela Sandu, plus Remus Borza, care este şi preşedintele. Directoratul este compus din Mihai Stănculescu, Aurel Cocoş, Ovidiu Agliceru, Mihai Teleanu şi Eugen Brădean. Mihăilă a fost eliberat din funcţiile deţinute. Consiliul a decis ieri revocarea lui Eugen Brădean şi a lui Ovidiu Agliceru din funcţia de membri ai Directoratului. (Remus Florescu)
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite