FOTO VIDEO Când performanţa şcolară se împleteşte cu tradiţia. Şcoala “George Tutoveanu” Bârlad promovează ştiinţa, arta şi tradiţiile populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele mai performante şcoli din Bârlad şi din întreg judeţul Vaslui a împlinit 34 de ani de existenţă. Cu acest prilej, săptămâna trecută au marcat aniversarea pentr-o suită de activităţi extraşcolare

În intervalul 1-5 decembrie, Şcoala gimnazială “George Tutoveanu” (nr. 11) Bârlad a organizat o multitudine de activităţi cu prilejul împlinirii a 34 de ani de la inaugurarea instituţiei. Deşi este o şcoală relativ nouă, performanţele şcolare înregistrate de elevi sub îndrumarea unui corp didactic de elită, a ajuns una din cele mai reputate instituţii de învăţământ din judeţ.

Vineri, 5 decembrie, în incinta şcolii a fost vernisată o expoziţie de artă plastică realizată de elevii şcolii. Zeci de lucrări realizate sub îndrumarea prof. Adriana Mocanu au fost expuse pe holul de la etajul clădirii. Vernisajul a fost făcut în prezenţa profesorului pensionar Cristian Ghiţă, cunoscut artist plastic autohton, care a apreciat varietatea tematicilor abordate şi cromatica tablourilor.

Şezătoare tradiţională

Activităţile aniversare s-au încheiat cu o şezătoare tradiţională la care au luat parte elevii claselor a VII-a A şi a VII-a B sub îndrumarea profesorilor de la catedra de Română şi a întrumătorului de tehnologie, prof. Ancuţa Ursu.

Timp de o oră, copiii şi-au demostrat abilităţile practice (împletit, cusut în punct românesc, pictură pe lemn, ţesut şi chiar cojocărit). Unul dintre copiii prezenţi a făcut o prezentare a Dragobetelui (a descris semnificaţia acestei sărbători populare), alţii au recitat versuri populare, ghicitori şi zicători. Grupul coral “Ding-Dong” îndrumat de prof. Ana-Maria Rusu a interpretat mai multe cântece populare autentice. Un moment deosebit a fost cel realizat de Florentina Albu (clasa a V-a), o elevă transferată din Iveşti, care a ţinut un recital vocal- instrumental (vioară). Micuţa solistă a luat lecţii de canto de la cunsocutul cântăreţ George Forcos, iar orele de viară i-au fost predate de prof. Aurel Spătaru.

“Încercăm ca pe lângă performanţa şcoală să cultivăm în sufletul elevilor noştri respect şi dragoste pentru tradiţiile populare, să sădim spirtul de conservare a tezaurului folcloric autentic. Şezătorile populare reprezintă şi un mijloc de a ne apropia de copii, de a le dezvolta latura sensibilă. Le descoperim astfel înclinaţiile practice, gustul pentru frumos”, a spus prof. Mariana Cozma, coordonatoarea şezătorii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite