FOTO Judeţul în care peste jumătate din drumuri sunt din piatră şi pământ: localităţile vasluiene care nu au niciun metru de şosea
0În ultimii ani, peste 150 de kilometri de drumuri au fost modernizat în judeţul Vaslui. Cum investiţiile au fost făcute la drumurile europene şi naţionale, Vasluiul rămâne judeţul cu cea mai proastă infrastructură, în care nu mai puţin 51% din drumuri nu au fost niciodată asfaltate.
Potrivit datelor centralizate la nivelul Consiliuliui Judeţean Vaslui, drumurile de pământ reprezintă 43% din totalul celor 873 de kilometri de drumuri comunale. Din cei 938 de kilometri de drumuri din judeţ, 348,43 km au beton asfaltic – 37%, 20,62 km sunt din beton de ciment – 2% şi 95,36 km din îmbrăcăminte asfaltică uşoară – 10%. Aşadar, 49% reprezintă proporţia drumurilor modernizate, în vreme ce restul sunt drumuri pietruite şi de pământ. Un raport net defavorabil Vasluiului faţă de situaţia de la nivel naţional, unde proporţia drumurilor asfaltate ajunge la 60%.
Cea mai grea este situaţia drumurilor comunale, care reprezintă 873,12 km din cei 938 de km de drumuri ai judeţului. Doar 13% (120,12 km) au îmbrăcăminte asfaltică uşoară, 8% au beton asfaltic (66,20 km) şi 1% beton de ciment (0,82 km).
Cele mai multe drumuri comunale sunt în continuare din pământ, respectiv 378,73 km – 43%, cele pietruite reprezentând 35%, adică 307,24 km, în vreme ce drumurile modernizate au cea mai mică proporţie, de 22%, mai exact 187,14 km.
În 2008, Consiliul Judeţean Vaslui a contractat un credit de 20 de milioane de euro, pentru reabilitarea infrastructurii. S-au modernizat 150 de kilometri, însă, în mediul rural situaţia este casatrofală. Sunt localităţi unde şi vara accesul maşinilor este pus la grea încercare.

Drumurile de groază ale judeţului
Cei mai afectaţi de starea proastă a drumurilor din mediul rural sunt ambulanţierii din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Vaslui. Cum urgenţele apar din cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului, iar lupta cu timpul este vitală, drumurile proaste distrug maşinile ambulanţierilor.
Cel mai prost drum din judeţul Vaslui este considerat cel care face accesul spre satele Poiana lui Alexa, Teişoru, Fântâna Blănarului, în comuna Poieneşti. Drumul Judeţean (DJ) 245 este considerat un adevărat blestem pentru maşini.
"Este coşmar, nu un drum. Acolo şi vara este extrem de dificil să intri cu maşina. Când plouă sau ninge este practic imposibil să ajungi cu maşina la o urgenţă în aceste localităţi", spune Leonte Condurache, ambulanţier în cadrul SAJ Vaslui.
DJ 207 J este un alt drum unde accesul în localităţi este demn de cursele offroad. Hârşova, Fundătura, Mănăstirea sunt satele condamnate la izolare, atunci când cad precipitaţii.
Drumul spre şcoala din Rugăria

În comuna Ivăneşti, DJ 245 B, cu greu poate fi catalogat ca drumul. Să ajungi în satul Rugăria cu autoturismului îţi trebuie nu doar o maşină puternică, cişi nervi de oţel. Drumul nu doar că nu este asfaltat, dar nici măcar pietruit. Copiii infruntă noroaie până la genunchi pentru a ajunge la şcoală, atunci când plouă.
Comuna fără niciun metru de asfalt, dar cu stadion
Un alt drum catastrofal întâlnim în comuna Oşeşti - DJ 248 A, spre satele Pădureni sau Vâlcele. Primarul comunei a contractat fonduri europene pentru reabilitarea infrastucrutii în comună, însă le-a gestionat fraudulos, în prezent fiind judecat pentru deturnare de fonduri europene. A recunoscut în faţa judecătorilor că şi-a pus subalternii să modifice documentele înaintate Comunităţii Europene, astfel încât să pară că lucrările au fos finalizate. Primarul Grigore Lefter, a cerut să fie judecat în baza acordului de recunoaştere şi a arătat că autoritatea locală a achitat deja, evident, din bugetul local, o parte din prejudiciu creat Comunităţii Europene.
Drumul spre Rafaila

La Rafaila, primarul comunei Constantin Fânaru se poate lăuda cu un teren de sport de 700.000 de lei, însă comuna nu are nici măcar un metru de asfalt.
La limita cu judeţul Iaşi, DJ 204, care face accesul spre localităţile Dumasca, Protopopeşti Tăcută este un alt coşmar al şoferilor. Lista poate fi continuată cu DJ 246 A - Dăneşti - Bereasa - Tătărăni, DJ 244 D, Avereşti - Plopi, 2J 284 Arsura - Fundătura.
„Pentru şoferii noştri, drumurile de pământ sunt adevărate coşmaruri. Când te solicită omul la o urgenţă, nu ai timp să te fereşti de gropi sau să mergi încet. Iar urgenţele vin din cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului. Nu ştiu când o să avem şi noi drumuri circulabile în judeţ”, a concluzionat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.