Fotbalul văzut prin ochii suporterilor galben-verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un oraş în care nu se întâmplă mai nimic, mai ales din punct de vedere cultural, singura atracţie pentru tineri rămâne echipa FC Vaslui, calificată în Liga Campionilor. Înfiinţat în anul 2002, Clubul FC Vaslui a reuşit de atunci să adune un grup constant de suporteri pentru care peluza s-a transformat în teatru, bibliotecă sau concert în aer liber.

Istoria fanilor iubitori de fotbal din Vaslui începe la sfârşitul anilor ’90, atunci când, în peluza sud, un grup de tineri începe să susţină frenetic echipa Sport Club Municipal Vaslui.

Preluarea echipei de către fostul mare arbitru Adrian Porumboiu în 2002 face ca tot mai mulţi tineri să vină în tribune, formând „Brigada Supremă“. După 2005, an în care echipa a promovat în Liga 1, galeria se reorganizează în Peluza Nord Vaslui (PNV), acesta fiind locul în care se adună cele mai importante trei grupări formate din ultraşii vasluieni: Dorobanţii, Excentric şi Furieux. Unul din ultraşii văzuţi în permanenţă alături de echipă este Flavius Gheorghieş (24 de ani), membru al Dorobanţilor. Absolvent de Politehnică la Iaşi, Flavius este nelipsit în tribune de trei ani.


„Printre puţinele motive cu care mă mândresc că sunt vasluian atunci când stau de vorbă cu colegi de facultate de prin alte oraşe este FC Vaslui“, mărturiseşte Flavius. Un alt exemplu este cel al lui Andrei Toader, unul dintre liderii galeriei vasluiene. „Din păcate, răutăcioşii confundă fenomenul «Ultras» cu huliganismul. Decât să merg la stadion şi să sparg seminţe, nu mai degrabă cânt şi împing echipa de la spate?“, este de părere Andrei.


Poli Iaşi, rivala de-o viaţă


La capitolul rivalităţi, cele mai încrâncenate meciuri au fost, fără îndoială, cele cu Poli Iaşi. Rivalitatea cu Poli Iaşi datează încă de la primul meci între cele două echipe, pe când aceastea activau în Divizia C. Suporterii vasluieni credeau, încă de atunci, că cei din Iaşi îi considerau inferiori.

„Exista mesajul ăla care ne scotea din minţi: «Ţărane, du-te la sapă!»“, povesteşte Andrei Toader. De foarte multe ori ieşeau scântei când membrii celor două galerii se întâlneau. Ultraşii vasluieni susţin că ura comună pentru jandarmi îi oprea să se ia la bătaie cu ieşenii pentru a nu da satisfacţie forţelor de ordine. Un astfel de incident a avut loc acum câţiva ani, când suporterii ieşeni se întorceau spre casă dintr-o deplasare. „Noi ştiam că trec prin Vaslui şi ne-am mobilizat în tot oraşul, deoarece ne aşteptam să facă scandal. Aşa a şi fost. Aproape de ieşirea din oraş, undeva în zona Cartierului 13 Decembrie, un microbuz de-al lor s-a oprit şi au vrut să vopsească blocurile. Noi am ripostat imediat şi a ieşit un pic de scandal“, îşi aduce aminte Andrei.


Rivalitatea dintre cele două galerii atingea punctul culminant în tribune. Ultraşii vasluieni se laudă că în tribune au câştigat de fiecare dată, şi asta datorită studenţilor care învăţau în Iaşi. „Când mă gândesc la acele vremuri mă trec şi acum emoţiile. Se pregăteau coregrafiile chiar şi cu 2-3 luni înainte. Noi eram avantajaţi deoarece învăţam la Iaşi şi aflam cam ce mesaje ne pregăteau. Sunam imediat pe băieţi şi le pregăteam răspunsurile“, a mai spus Flavius Gheorghieş.

__________

Va apărea „Brigada 2011“
Rezultatele tot mai bune ale favoriţilor din ultimele trei sezone l-au determinat pe Andrei să lupte şi mai mult pentru a-i atrage pe tineri la stadion. Numărul lor a scăzut de la an la an, mulţi dintre ei urmându-şi cursul vieţii. „De când am desfiinţat «Brigada Supremă» a rămas, totuşi, un număr mare de suporteri care încă fierbeau după fenomenul peluzei. Chiar dacă unii s-au căsătorit sau au plecat la muncă prin alte ţări, s-a încercat recuperarea acestuia prin formarea grupului «Brigada 2011». Consider că oamenii care sunt acum alături de mine sunt mai maturi şi înţeleg altfel fenomenul“, a spus Andrei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite