Explozie meteor: Bolidul care a brăzdat cerul României, surprins la Bârlad. „Am fost martori la Acreţia Pământului”
0Explozie meteor. Imagini deosebit de importante pentru cercetătorii în astronomie au fost surprinse la Bârlad în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Două dintre camerele de supraveghere de la muzeul bârlădean au surprins clar secunda când s-a luminat Pământul
Explozia meteoroidului care a pătruns în atmosfera Terrei în noaptea marţi spre miercuri (6-7 ianuarie) a fost surprinsă de camerele de filmat ale Pavilionului „Marcel Guguianu” din Bârlad. Acestea au imortalizat momentul când s-a luminat cerul, precum şi flashul de lumină şi umbra generată de acest fenomen.
Imaginile au fost înregistrate la ora 03.11. Camerele de la pavilionul central al Muzeului „Vasile Pârvan” nu au surprins imagini foarte clare, însă, camerele de la Pavilionul „Marcel Guguianu”, unde se află şi Planetariul, au înregistrat momentul.
„De obicei merg noaptea la Observator dar de această dată nu am fost. Probabilitatea de a găsi ceva pe camerele de supraveghere era mică. M-au contactat şi cei de la Societatea Română de Meteori să mă întrebe de imagini, fiind foarte important să aibă cât mai multe capturi pentru a calcula de unde a venit, unde a căzut”, a explicat, pentru „Adevărul”, Ciprian Vîntdevară, muzeograful coordonator al Observatorului şi Planetariului Bârlad.
Fenomentul nu e foarte rar, spune Vîntdevară, fiind asemenea „stele căzătoare” aproape zilnic doar că explozia are loc deasupra Oceanului, de obicei. „După umbre, cred că asteroidul a venit dinspre Est şi a avut traiectorie către Vest, Sud-Vest. Dacă ar fi ajuns la sol, fragmentele ar fi fost foarte mici şi s-ar fi împrăştiat pe distanţă chiar şi de 100 de kilometri. Puţin probabil să se găsească vreun fragment. Am fost martori la ceea ce specialiştii denumesc Acreţia Pământului”, a mai spus Vîntdevară.
Fenomenul a avut loc la ora 03.05, dar pe imaginile de la Bârlad apar câteva minute mai târziu, la ora 03.11, ceasul de pe camere nefiind setat. „Cred că a fost vorba despre un asteroid de unu-doi metri care odată intrat în atmosferă cu viteză foarte mare se numeşte bolid sau meteor. Dacă ajung fragmente la sol, se numeşte meteorit”, a explicat muzeograful fenomenul „explozie meteor” care a stârnit puternic interesul internauţilor români şi nu numai.
Citiţi şi:
EXPLOZIE METEOR Ce s-a întâmplat marţi noapte pe cerul României