EXCLUSIV Culmea justiţiei: magistraţii din Vaslui vor să-l scape pe Fenechiu din puşcărie cu un articol de lege suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu ar putea ieşi mai repede din închisoare, după ce Judecătoria Vaslui i-a admis plângerea referitoare la munca intelectuală prestată în detenţie şi a obligat Penitenciarul Vaslui să îi analizeze lucrarea ştiinţifică neluată în calcul de comisia de eliberări condiţionate a închisorii.

Victoria obţinută în instanţă de avocaţii fostului ministru al Transportului este una neaşteptată, având în vedere că dispoziţiile Legii 254/2013 (privind executarea pedepselor), referitoare beneficiile acordate persoanelor condamnate care au elaborat lucrari stiinţifice sau care au obtinut invenţii şi inovaţii brevetate au fost suspendate prin ordonanţă de urgenţă pe 9 februarie 2016, până la 1 septembrie 2016. Guvernul a emis ordonanţa de urgenţă ”ţinând seama de creşterea, fără precedent, în special pe parcursul anilor 2014 şi 2015, a numărului lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, tinzând spre un fenomen de mare amploare care nu mai poate fi controlat”.

Judecătoria Vaslui a admis plângerea lui Relu Fenechiu invocând tocmai articolul 96, alineat 1, litera F, din Legea 254/2013, care legal, până la 1 septembrie, nu ar trebui să producă efecte.

Relu Fenechiu s-a adresat comisiei de eliberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui încă de anul trecut, solicitând să îi fie luate în calcul cele cinci lucrări ştiinţifice elaborate în perioada detenţiei. 

Două dintre opere i-au fost admise, celelalte trei fiindu-i respinse. Ulterior, urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 2/2016, şi cele două lucrări ştiinţifice aprobate i-au fost suspendate, nefiind luate în calcul la reducerea din pedeapsă.

Fenechiu a făcut plângere împotriva deciziilor judecătorului delegat la Penitenciarul Vaslui care în luna februarie, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, i-a respins cererile.  Plângerea formulată de Relu Fenechiu a fost înaintată la Judecătoria Vaslui pe 29 martie. Totodată, fostul ministru a cerut judecătorilor vasluieni să sesizeze Curtea Constituţională, invocând neconstituţionalitatea ordonanţei prin care s-a suspendat articolul 96, alineat 1, litera f, din Legea 254/2013.

Fără a fi soluţionat cererea de neconstituţionalitate, magistraţii Judecătoriei Vaslui au pronunţat o hotărâre favorabilă lui Relu Fenechiu, invocând însă un articol de lege care în prezent nu este valabil. 

Hotărârea pronunţată de Judecătoria Vaslui este definitivă

”Admite, în parte, contestaţia formulată de petentul Fenechiu Relu, deţinut în Penitenciarul Vaslui, împotriva încheierii nr.127 din 14.03.2016 a judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinţează, în parte, încheierea nr.127 din 14.03.2016 a judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinţează procesele verbale nr.7 din 15.02.2016 şi nr. 14 din 22.02.2016, ale Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui. Obligă Penitenciarul Vaslui să analizeze cererea condamnatului Fenechiu Relu, cu nr. IV/2341/10.12.2015, prin care solicită acordarea drepturilor legale ca urmare a elaborării lucrării ştiinţifice intitulată „Creşterea eficienţei motorului prin reducerea energiei pierdute”, publicată în Buletinul Institutului Politehnic din Iaşi – Editura Politehnium 2015, potrivit dispoziţiilor art. 96 alin. 1 litera f din legea 254/2013”, se arată în hotărârea Judecătoriei Vaslui.

Situaţie unică pentru Penitenciarul Vaslui 

Reprezentanţii Penitenciarului Vaslui au precizat pentru ”Adevărul” că nu ştiu cum vor proceda în acest caz, urmând a aduce la cunoştinţă situaţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarului.

”Este o situaţie unică, nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva. Aşteptăm să ne fie comunitcată hotărârea Judecătoriei, ulterior vom convoca acea comisie care verifică lucrările ştiinţifice, condusă de judecătorul delegat”, a declarat Eusebio Brânză, directorul Penitenciarului Vaslui.

Trei invenţii şi două cărţi

Din ianuarie 2014, când a fost încarcerat, Relu Fenechiu a avut o activitate prolifică: a brevetat trei invenţii: microhidrocentrala plutitoare, cricul încorporat în maşină şi stingătorul cu senzori. În plus, a scris şi două cărţi.  Pentru acestea, Fenechiu, potrivit vechilor prevederi legale ar fi trebuit să beneficieze de o reducere de cinci luni din pedeapsă. Pe lângă acestea, se adaugă şi activitatea pe care fostul ministru al Transporturilor o desfăşoară în cadrul clubului ocupaţional din cadrul Penitenciarului Vaslui, unde îi învaţă pe deţinuţi tainele informaticii.

În cazul în care i-ar fi fost luate în calcul activităţile intelectuale, Relu Fenechiu ar fi putut părăsi închisoarea în toamna acestui an. El a fost condamnat la 5 ani din închisoare (60 luni), din care va executa două treimi - 3 ani şi 4 luni (40 luni). Fenechiu a executat aproape 30 de luni din pedeapsă. Dacă ar fi beneficiar şi de cele cinci luni reducere, pentru lucrările ştiinţifice, plus activitatea de ”profesor”, Fenechiu ar fi fost aproape de eliberare la începutul acestei toamnei.

Cum a ajuns Fenechiu după gratii

Fostul ministru a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în ianuarie 2014. Iniţial a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, unde s-a plâns de condiţiile grele de detenţie, ulterior fiind transferat la Penitenciarul Vaslui. Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Transformatorul.

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite