Fenechiu-inventatorul. Cum a brevetat în puşcărie o hidrocentrală plutitoare şi se plânge că nu-i este luată în considerare

0
0
Relu Fenechiu se află în puşcărie din ianuarie 2014
Relu Fenechiu se află în puşcărie din ianuarie 2014

Condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, se plânge judecătorilor că îi sunt încălcate drepturile şi nu îi este luată în calcul la deducerea din pedeapsă activitatea intelectuală depusă în puşcărie.

Încarcerat în Penitenciarul Vaslui, una dintre cele mai moderne puşcării din România, Relu Fenechiu a înaintat o plângere Judecătoriei Vaslui, solicitând judecătorilor să-i fie recunoscută activitatea prestată în spatele gratiilor şi sesizarea Curţii Constituţionale, în privinţa deciziei de suspendare a prevederilor privind reducerea pedepselor pentru deţinuţii care realizează lucrări ştiinţifice. 

Pe 26 aprilie, magistraţii vasluieni au decis ”sesizarea Curţii Constituţionale privind excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului unic din OUG 2/2016, pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”. 

Concret, Fenechiu consideră neconstituţională decizia Guvernului de la începutul acestui an prin care s-a dispus suspendarea prevederilor referitoare la beneificiile obţinute de deţinuţii care elaborează lucrări ştiinţifice până la 1 septembrie 2016. Pe fondul plângerii înaintate de Fenechiu, Judecătoria Vaslui urmează a se pronunţa pe 6 mai.

Trei invenţii şi două cărţi

Din ianuarie 2014, când a fost încarcerat, Relu Fenechiu a avut o activitate prolifică: a brevetat trei invenţii: microhidrocentrala plutitoare, cricul încorporat în maşină şi stingătorul cu senzori. În plus, a scris şi două cărţi: ”Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi” şi ”Ingineria avansată strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii nord-est”.  Pentru acestea, Fenechiu, potrivit vechilor prevederi legale ar fi trebuit să beneficieze de o reducere de cinci luni din pedeapsă. Pe lângă acestea, se adaugă şi activitatea pe care fostul ministru al Transporturilor o desfăşoară în cadrul clubului ocupaţional din cadrul Penitenciarului Vaslui, unde îi învaţă pe deţinuţi tainele informaticii.

În cazul în care i-ar fi fost luate în calcul activităţile intelectuale, Relu Fenechiu ar fi putut părăsi închisoarea în toamna acestui an. El a fost condamnat la 5 ani din închisoare (60 luni), din care va executa două treimi - 3 ani şi 4 luni (40 luni). Fenechiu a executat aproape 30 de luni din pedeapsă. Dacă ar fi beneficiar şi de cele cinci luni reducere, pentru lucrările ştiinţifice, plus activitatea de ”profesor”, Fenechiu ar fi fost aproape de eliberare la începutul acestei toamnei.

Cum a ajuns Fenechiu după gratii

Fostul ministru a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în ianuarie 2014. Iniţial a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, unde s-a plâns de condiţiile grele de detenţie, ulterior fiind transferat la Penitenciarul Vaslui. Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

 Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Transformatorul.

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

   

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri