Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui: „Preoţii care au participat la protestele faţă de explorarea gazelor de şist au făcut un abuz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Buzatu nu este de acord cu participarea preoţilor la proteste FOTO:adevarul
Dumitru Buzatu nu este de acord cu participarea preoţilor la proteste FOTO:adevarul

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, cel care ocupă şi funcţia de preşedinte al PSD Vaslui, este de părere că participarea preoţilor la protestele faţă de Chevron este un abuz.

Declaraţia lui Dumitru Buzatu a fost făcută, astăzi, la postul local de televiziune Antena 1 Vaslui, spunând că preoţii nu ar fi trebuit să meargă la proteste, făcând referire cu precădere la cele de la Pungeşti, în straiele bisericeşti şi nu ar fi trebuit să ţină slujbe în mijlocul unui câmp. 

„Trebuie să suin, cu mare părere de rău, deoarece am o mare preţuire faţă de biserica ortodoxă şi faţă de slujitorii ei, să nu confundăm lucrurile. Atunci când un preot ţine o slujbă îşi exercită profesia şi nu mai putem vorbi de o persoană fizică. Cei mai mulţi dintre preoţi reprezintă autorităţi morale, faţă de care ceilalţi oameni se raportează. Nu poţi să utilizezi tu de această chestiune despre o cauză de care tu nu ştii (...). Eu cred că, mai degrabă, este un abuz din partea unora dintre preoţi, care, neţinând cont de această abordare elegantă a ierarhiei bisericeşti, au abuzat. Au profitat de hainele lor de preoţi, de slujbele religioase ţinute acolo. Dacă toate aceste lucruri s-ar putea face de orice persoană fizică înseamnă că mă pot duce şi eu acolo să ţin slujbe religioase“, a declarat Buzatu. 

Potrivit Episcopiei Huşilor, preoţii nu au voie să participe la proteste decât ca persoane fizice. „Episcopia Huşilor nu se poate pronunţa asupra acestei metode de extracţie a gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Cât priveşte implicarea unor preoţi la acţiunile de susţinere sau de protest organizate in judeţul Vaslui, menţionăm că orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, însă doar ca persoane fizice“, a precizat preotul Marin Tudorică, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţia de construire pentru amplasarea la Siliştea, în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Sonda ar urma să fie amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 de metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

Citeşte şi:

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Cine sunt păpuşarii care-i manevrează pe răsculaţii din Pungeşti: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite