Dosarul şpăgii de la Albiţa a ajuns la final: vameşii scapă de închisoare, însă trebuie să achite statului sume uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Vaslui au pronunţat joi, 8 noiembrie, sentinţa în dosarul Albiţa, unul dintre cele mai lungi dosare de corupţie aflate pe rolul instanţelor din România.

21 de vameşi de la Vama Albiţa (judeţul Vaslui) judecaţi pentru fapte de corupţie şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi-au aflat astăzi sentinţele, după patru ani de procese. Dosarul Albiţa era ultimul din operaţiunea DNA ”Curăţenia în vămi”, din 2013, care nu se soluţionase nici măcar la instanţa de fond. Patru complete de judecată s-au schimbat de la începutul procesului, ultimul judecător fiind schimbat la începutul acestui an, chiar cercetarea judecătorească se încheiase. Întregul proces s-a reluat de la zero, fiind readministrată cea mai mare parte a probatoriului.

Sute de martori au fost audiaţi pe parcursul celor patru ani de anchetă, ore de reascultare a interceptărilor în sala de judecată şi nenumărate expertize s-au realizat pentru a se afla adevărul în caz.  

După trei săptămâni de deliberări, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis condamnarea tuturor celor 21 de vameşi la pedepse cu închisoare cu suspendare sub supraveghere, cuprinse între 2 şi 3 ani, având ca termen de supraveghere între 5 ani şi 3 luni şi 6 ani. Toţi cei 21 de vameşi au fost achitaţi în cazul infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. 

Cheltuieli de judecată record şi interzişi să mai profeseze

Pe lângă programul se supraveghere strict, judecătorii le-au interzis celor 21 de inculpaţi dreptul de a mai exercita funcţia de funcţionar vamal şi i-a obligat să achite statutul cheltuielile de judecată, stabilite în cuantum record.

Cei patru ani de procese, cu tergiversări şi motive de amânări mai mult sau mai puţin întemeiate îi vor costa scump pe cei 21 de vameşi. Judecătorii i-au obligat să achite statului suma de 158.392 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare, sumele reţinute în sarcina vameşilor variind de la un inculpat la altul. Cele mai mari cheltuieli de judecată au fost reţinute în cazul Cristinei Gânju, fosta şefă a Vămii Iaşi, şef de tură la Albiţa în momentul descinderilor DNA. Aceasta a fost obligată să achite statutului suma 12.652. Aceeaşi sumă a fost reţinută şi în cazul vameşului Bebi Iordache. 

În total, în timpul celor 50 de percheziţii ale birourilor şi maşinilor vameşilor, precum şi ale celor 27 de percheziţii domiciliare din judeţele Vaslui şi Iaşi, procurorii au găsit o sumă cumulată care s-a apropiat de 150.000 de euro. Sumele ridicate din casele vameşilor variază între 2.000 şi 37.000 de euro. "Recordul" de bani ţinuţi în casă îi aparţine chiar adjunctului Vămii Albiţa, Eugen Cristescu:34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline, precum şi alte valute.

De asemenea, Tribunalul Vaslui a decis restituirea către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi a sumelor de bani şi a bunurilor găsite cu ocazia perecheziţiilor la în birourile de la Vama Albiţa, care nu au fost revendicate de nimeni: 49 de euro, aproximativ 900 de lei româneşti, 290 de lei moldoveneşti, 20 de dolari SUA, peste 300 de pachete de ţigări diferite mărci şi un parfum.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă.

Albiţa II, lotul vameşilor

La doi ani de la primele descinderi în vămi, în octombrie 2013, DNA a descins din nou la Albiţa, de această dată zeci de vameşi fiind ridicaţi de mascaţi şi duşi la audieri, în urma cărora 18 vameşi au fost arestaţi preventiv. Ulterior, la începutul anului 2014, toţi vameşii au fost puşi, rând pe rând în libertate, fiind judecaţi sub control judiciar.

În urma descinderilor din 2013, procurorii DNA au ridicat saci cu bani de la locuinţele vameşilor vizaţi, sume pe care aceştia nu au putut să le justifice.

Din lotul de 22, un singur vameş, unul singur a recunoscut acuzaţiile, solicitând să fie judecat în baza acordului de recunoaştere. 

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite