Curtea de Apel Iaşi a menţinut sentinţa în cazul băcăuanilor acuzaţi de sclavie
0Cei trei băcăuani acuzaţi de trafic de persoane şi sclavie au rămas cu aceleaşi pedepse date de magistraţii Tribunalului Vaslui, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi le-a respins apelul.
Gheorghe I. Niţă (54 de ani), Gheorghe Ghe. Niţă (37 de ani) şi Cătălin Panaite (34 de ani), cei trei băcăuani acuzaţi de sclavie modernă şi trafic de persoane şi-au primit sentinţa încă din vara anului trecut, însă atât ei, cât şi procurorii, care au considerat că pedepsele sunt mult prea blânge, au atacat-o cu apel.
Practic, magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au menţinut condamnarea pronunţată de Tribunalul Vaslui, care i-a condamnat pe cei doi Niţă la câte 5 ani de închisoare cu executare, iar pe Panaite la 4 ani de puşcărie.
Pe lângă condamnarea la închisoare cu executare a celor trei traficanţi, judecătorii au decis acordarea de despăgubiri morale şi materiale de aproape 400.000 de lei. Cele 126 de persoane constituite părţi civile vor primi daune cuprinse între 500 şi 7.000 de lei de fiecare, dar şansele să vadă efectiv banii sunt minime, având în vedere că traficanţii nu au bunuri sau proprietăţi pe numele lor. Până în prezent, doar 900 de euro au recuperat procurorii DIICOT de la inculpatul Cătălin Panainte, sumă pe care s-a şi instituit sechestru asigurator.
Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în luna ianuarie a acestui an, după ce au fost arestaţi preventiv în luna noiembrie a anului trecut. Ei sunt acuzaţi că au exploatat 25 de persoane, printre care şi opt copii, din satul Slobozia, comuna vasluiană Gârceni, obligându-i să munceaască în condiţii inumane. Vasluienii, alături de alte zeci de persoane din judeţele Moldovei au fost ademeniţi să muncească la cules cartofi în judeţul Covasna.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada august - septembrie 2012, inculpaţii Gheorghe Ghe. Niţă (37 de ani), Cătălin Panaite (34 de ani) şi Gheorghe I. Niţă (54 de ani), din Bacău, au recrutat zeci de victime din judeţul Vaslui, dintre care opt minori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, le-au transportat în comuna Zăbala, satul Peteni, judeţul Covasna şi le-au exploatat prin obligarea la muncă în agricultură, la cules de cartofi.
Mai mult, victimele au fost în mod repetat supuse unor violenţe fizice şi psihice şi cazate în condiţii improprii, fără a li se asigura hrana şi igiena corespunzătoare.
În ciuda acestor acuzaţii, rudele celor trei au susţinut în permanenţă că aceştia sunt nevinovaţi şi cu cerut ca ei să fie judecaţi în stare de libertate.
Cercetările în acest caz au fost desfăşurate de lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui şi Iaşi, dosarul fiind instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi. Nu mai puţin de 141 de victime au fost identificate în acest dosar.
Citeşte şi:
Victimele celor trei băcăuani acuzaţi de sclavie vor daune morale de la aceştia