Cum se pregăteşte dulceaţa de toporaşi, un preparat de excepţie, cu gust rafinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toporaşii pot fi găsiţi în sudul Dobrogei

O dulceaţă pe cât de inedită, pe atât de delicată şi aromată, se poate prepara, în primele zile de primăvară, din florile de toporaşi.

Prepararea dulceţii de toporaşi este accesibilă, fiind asemănătoare dulceţii din flori de trandafiri. Maestrul gastronom Nicolae Curelea propune o reţetă, despre care afirmă că nu ai cum să dai greş.

Ingrediente:

1 castron cu vârf de flori de toporaşi (fără codiţe), cu tot cu frunză;
1 kg zahăr
0,7 l apă de izvor sau de fântână;
2 lămâi potrivit de mari (pentru zeamă);
1 lingură cu vârf de zahăr (pentru frecat toporaşii);
3 – 4 feliuţe de lămâie cu coajă cu tot.

Mod de preparare

Florile şi frunzele de toporaşi se aleg şi se spală în strecurătoare mare, sub jet de apă rece. Se scutură bine de apă şi se întind pe un prosop mare şi curat pentru a se zvânta.

Se pun într-un lighean sau castron foarte curat şi se freacă uşor cu zeama de la o lămâie şi lingura de zahăr.

În cratiţa folosită numai pentru dulceaţă, se prepară siropul dintr-un kilogram de zahăr, 0,7 litri apă şi zeama de la cealaltă lămâie.

Se înlătură spuma care se formează. Când siropul este suficient de legat (cam după 20 minute de fierbere), se pun toporaşii împreună cu frunzele, se amestecă uşor, se pun feliuţele de lămâie şi se fierbe dulceaţa la foc potrivit 15 – 20 minute. Când este gata, se închide focul, se acoperă cratiţa cu un prosop umed şi se lasă să se răcească.

Se pune rece în borcane foarte curate, care se înfiletează, se etichetează şi se pun la loc răcoros, curat, uscat şi întunecos.

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite