Cum se gătesc sărmăluţele tradiţionale moldoveneşti. Secretul gospodinelor pentru reţeta care-ţi lasă gura apă
0
Considerate o piesă de rezistenţă a bucătăriei româneşti, sărmăluţele sunt o adevărată probă de foc pentu fiecare gospodină.
După pregătirea compoziţiei se pregăteşte varza. În cazul în care este foarte sărată se pune la desărat în apă rece. Apoi se frunzele de varză de porţionează, eliminând cotorul, la dimensiuni de aproximativ 10-15 cm. Moldovencele sunt renumite pentru sarmalele de mici dimensiuni, dincolo de gustul inconfundabil, forma fiind cea care face diferenţa dintre sarmalele pregătite aici şi alte zone ale ţării.
”Adevărul” vă propune astăzi o reţetă tradiţională de sărmăluţe moldoveneşti culeasă de la gospodinele din Pogoneşti, renumite pentru implicarea în promovarea artei culinare tradiţionale.
Ingrediente pentru aproximativ 100 de sarmale:
1,5 kg carne tocată sau tăiată cubuleţe mici (de preferat carne amestec porc/vită, însă se pot pregăti şi numai cu carne de porc), 500 g ceapă, 250 g orez, 200-300 g şuncă afumată, 500 ml suc de roşii, 100 ml ulei, o lingură cu bulion, 2-3 ouă, două linguri cu mălai, sare, piper negru, verdeaţă (mărar, pătrunjel) după gust. Pentru învelit compoziţia sunt necesare aproximativ 2 kg varză murată, însă cantitatea poate varia, în funcţie de calitatea frunzelor).
Mod de preparare:
Pregătirea compoziţiei este simplă. Se toacă ceapa mărunt şi se căleşte în uleiul încins. Apoi se adaugă orezul şi se căleşte şi el aproximativ cinci minute. Se ia compoziţia de pe foc, iar după ce s-a răcorit puţin se adaugă carnea tocată, carnea de porc afumată, tăiată mărunt, bulionul, ouăle, condimentele şi verdeaţa. Pentru a se lega compoziţia mai bine, moldovencele aduagă două - trei linguri de mălai.
După pregătirea compoziţiei, se porţionează frunzele de varză, eliminând cotorul. Dimensiunea unei frunze trebuie să fie de aproximativ 10- 15 cm iar dimensiunea unei sărmăluţe rulate trebuie să fie de aproximativ 4 cm. O porţie de sarmale, pe mesele moldovenilor, presupune aproximativ 5-6 sarmale.
Învelitul sarmalelor
Pentru rulatul sarmalelor se ia o foaie de varză pregătită anterior şi se tine întinsă pe palmă, se pune în mijlocul ei o lingură de compoziţie şi apoi rulează foia de varză astfel încât să ai un cilidru format din varză cu compoziţia la mijloc şi cel puţin 1.5cm. Foaia de varză trebuie să se suprapună pentru cel puţin 2 cm. Apoi, se întoarce sarmaua ţinând degetul mic sub partea cilindrului rămasă liberă în jos şi se introduc marginile în interiorul cilidrului. După ce se rulează toate sarmalele, se aşază într-o oală de preferat a fi din lut sau tuci. Pe fundul oalei, înainte de a aşeza sarmalele, se pune varză tăiată mărunt. Sarmalele se aşează în cercuri, fără a se lăsa loc liber între ele. Este foarte important să fie aşezate perfect, altfel, riscând a se desface în timpul fiertului.
După ce termini un rând, pune câteva feliuţe de slăninuţă afumată, apoi continuă cu un nou strat până se termină sarmalele şi continui la fel până când termini. În cazul în care ultimul rând nu este complet, în locul rămas liber se pune varză tocată. După ce s-au aşezat în oală, se toarnă peste sărmăluţe, două căni cu apă, atât cât să le cuprindă şi se acoperă cu frunze de varză. Se introduc la cuptor dar se pot coace şi la aragaz, la foc mic, înăbuşite. După aproximativ jumătate de oră, ia capacul şi toarnă sucul de roşii. Se reintroduc la cuptor şi se coc timp de aproximativ trei ore.
Se servesc cu mămăliguţă caldă şi smântână.