Cum au reuşit cinci elevi din Bârlad să demareze un proiect pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Micuţii au mobilizat toată comunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IDEE Cinci elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a de la o şcoală gimnazială din Bârlad au iniţiat un proiect intitulat „Şcoala de weekend“, menit să-i sprijine pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate

Câţiva actuali şi foşti elevi ai Şcolii gimnaziale „Manolache Costache Epureanu“ din Bârlad, în vârstă de 14 şi 15 ani, au dat startul unei acţiuni de voluntariat care s-a extins la nivelul întregii şcoli, au atras în proiectul lor alte trei instituţii de învăţământ şi au cooptat un număr semnificativ de elevi şi de profesori care să le urmeze exemplul.

Elevii-voluntari Corina Comănescu, Radu Oasenegre, Cristian Ştefănescu, Paula Miron şi Bianca Costin au venit cu ideea de a înfiinţa „Şcoala de weekend“ la începutul anului şcolar 2015-2016, un proiect de voluntariat menit să vină în ajutorul colegilor care întâmpină dificultăţi. Concret, s-au oferit ca, în fiecare sâmbătă, timp de două-trei ore, să stea la dipoziţia colegilor mai mici care au nevoie de ajutor pentru a-şi face temele ori pur şi simplu pentru a petrece timpul împreună într-un mod plăcut. În câteva luni luni, interval în care s-au perindat prin şcoală zeci de voluntari, au rămas activi în proiect 25 de elevi de liceu şi de gimnaziu, dar şi 12 profesori. 40 de copii de la două şcoli, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, beneficiază de ajutorul lor pentru a-şi face temele, dar fac şi activităţi recreative şi de dezvoltare personală. O parte dintre copiii meditaţi provin de la Şcoala gimnazială „Iorgu Radu“, instituţie atrasă în proiect tot de elevii voluntari.

Totul a plecat de la conştientizarea faptului că foarte mulţi colegi de-ai lor au părinţi plecaţi în străinătate sau provin din familii cu dificultăţi financiare majore, lucruri care au dus la scăderea rezultatelor şcolare şi la marginalizarea lor. La Şcoala Gimnazială „M. C. Epureanu“ învaţă 650 de elevi, dintre care 150 au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

image


Alte zeci de copii provin din familii monoparentale, părinţii fiind divorţaţi. Sunt şi cazuri de elevi ai căror părinţi muncesc de dimineaţa până noaptea pentru a-şi câştiga pâinea şi nu mai au timp să-şi ajute odraslele la teme sau pur şi simplu nu ştiu cum să o facă.

„Interesant e că elevii insistă să vină la «Şcoala de wee-kend», nu-i forţează nimeni. Ei au venit cu ideile, ei se ocupă ca proiectul să se dezvolte, noi doar îi coordonăm şi îi sprijinim. Am organizat două workshop-uri pentru a-i învăţa cum să facă meditaţii cu cei mici. Totul funcţionează pe ideea ca fiecare voluntar care intră în proiect să atragă voluntari noi, iar beneficiarii să devină la rândul lor voluntari. Scopul e de a-i ajuta pe copiii cu dificultăţi la învăţătură să evolueze şi să nu se considere marginalizaţi. Se simt îmbunătăţiri în special în comportament“, a explicat psihologul Irina Dinovici, unul dintre cei doi profesori coordonatori ai „Şcolii de weekend“.

CUM S-A NĂSCUT PROIECTUL

Implicarea elevilor în voluntariat nu a venit de la sine, ci a fost rodul unor activităţi desfăşurate în anii anteriori. Cei cinci elevi s-au remarcat în rândul colegilor prin implicarea în proiectele derulate în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC), proiecte coordonate de profesoara Oana Perju, care a activat până la finele anului şcolar trecut la Şcoala gimnazială „M. C. Epureanu“ ca psiholog. Aceasta i-a desemnat pe cei cinci voluntari să participe în prima săptămână a lunii septembrie 2015 la o tabără de formare a voluntarilor în cadrul proiectului SNAC „Fii voluntar în comunitatea ta“, care s-a desfăşurat la Cozia.


Elevii au învăţat să conceapă, să scrie şi să pună în aplicare proiecte de voluntariat. Ideile de proiect au aparţinut exclusiv elevilor, obligaţia lor fiind aceea ca, odată întorşi la şcoală, să le pună în aplicare. Unele echipe au învăţat să comunice cu persoanele nevăzătoare ori cu alte dizabilităţi. Cei de la Bârlad au venit cu ideea de a-şi ajuta colegii.

image

„AU REZULTATE MAI BUNE LA ÎNVĂŢĂTURĂ“

Aşa cum au învăţat în tabăra de voluntariat, imediat ce a început anul şcolar au cerut sprijinul colegilor şi profesorilor pentru a creşte rezultatele şcolare ale elevilor slabi la învăţătură. Au trimis invitaţii tuturor instituţiilor de învăţământ şi au încercat să atragă cât mai mulţi voluntari. La trei luni după demararea proiectului, timp în care au venit elevi curioşi de la alte şcoli, au rămas doar cei interesaţi să se implice.

„Am învăţat cum să abordăm copiii cu dizabilităţi, cum să comunicăm mai bine între noi. Pe colegii mai mici ca vârstă îi medităm, îi ajutăm să-şi facă temele la română, matematică sau alte materii unde întâmpină probleme. Voluntariatul ne ajută şi pe noi să învăţăm lucruri noi, să ne descoperim noi abilităţi“, a explicat Paula Miron, elevă în clasa a VIII-a, unul dintre voluntari.

Cristina Ştefănescu, din clasa a VIII-a, alt elev-voluntar, a observat că beneficiarii au devenit mai încrezători: „Chiar se văd diferenţele după weekendurile petrecute împreună. Colegii pe care i-am meditat au rezultate mai bune la învăţătură, au mai multă încredere în puterea lor. Noi îi ajutăm pe fiecare în parte la materiile unde întâmpină probleme. Alături de ei am participat şi la ore de dezvoltare personală şi de socializare. Pe ei îi ajutăm, dar învăţăm şi noi“.

PROIECT EXTINS

Cei cinci elevi de gimnaziu nu s-au limitat să găsească noi voluntari în şcoala lor, ci au apelat şi la alte unităţi de învăţământ.

Iniţial au fost interesaţi să li se alăture colegi de la mai multe şcoli şi licee. După o sâmbătă petrecută la şcoală, cei mai mulţi au renunţat. Au rămas activi ca voluntari doar elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu“ şi Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza“.

În decembrie, pe lângă meditaţii, voluntarii şi beneficiarii au avut activităţi practice: au confecţionat împreună felicitări şi ornamente de Crăciun care au fost expuse pe holul şcolii. Acestea au fost oferite sponsorilor, care au fost invitaţi să facă mici cadouri copiilor beneficiari din cadrul proiectului, aşa încât fiecare dintre cei 40 de elevi să aibă parte de o surpriză în preajma sărbătorilor de iarnă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite