Cum a fost transformat un fost CAP din Vaslui într-o fermă modernă ce produce brânzeturi olandeze FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grajdurile unui fost CAP din judeţul Vaslui au fost transformate într-o fermă modernă unde se produc brânzeturi de capră la cele mai înalte standarde de calitate, folosindu-se tehnologie şi reţete olandeze.

Considerată regina brânzeturilor, brânza de capră este produsă într-un sătuc din Vaslui, după reţetele unui cunoscut producător olandez.

Transformarea CAP-ului din satul vasluian Găgeşti într-o fermă de capre după modelul olandez Bettine, al cărui nume îl şi poartă, de altfel ascunde o poveste despre dăruire şi implicare.

În anii '90, la Găgeşti au ajuns mai mulţi voluntari ai fundaţiei româno-olandeze „Noi şi Voi” pentru a oferi sprijinul persoanelor cu dizabilităţi care locuiau într-un centru al Protecţiei Copilului ce funcţiona într-un fost conac boieresc. Olandezii ajunşi în satul vasluian nu doar că aveau să îmbunătăţească condiţiile de trai persoanelor cu dizabilităţi şi să-i ajute la reintegrarea socială, dar aveau să introducă în terapia de recuperare o noutate absolută pentru rezidenţi: animalele. Astfel, voluntarilor olandezi le-a răsărit ideea unei ferme de capre. 

În 2007, au cumpărat grajdurile fostului CAP din Găgeşti, cu intenţia de a construi o fermă. Proiectul a fost finanţat de Johan Ewijk, un cunoscut crescător si prelucrător de lapte de capră din Olanda. Pe lângă construirea fermei de capre, fundaţia “Noi şi Voi”, condusă de Hannah Smit a construit, cu voluntari din Olanda şi România, o casă de tip familial pentru persoanele cu dizabilităţi, pe care au predat-o celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui. Grajdurile fostului CAP erau o ruină în momentul în care au fost cumpărate, însă aveau să fie transformate într-o ferma modermă cu linie de mulgere automată şi spaţiu autorizat de prelucrare a laptelui. În 2018, Asociaţia Betania din Bacău a preluat ferma de la Găgeşti, extinzându-şi astfel proiectele sociale aflate deja în derulare.

„La Ferma Bettine sunt angajate cu normă întreagă trei persoane (Emil Petcu, pedagog de recuperare, Sandu Coman şi Ionica Pavel) care supervizează atât îngrijirea animalelor cât şi întreg procesul de producţie, ambalare, depozitare precum şi transferul produselor către partenerii care le comercializează. În plus, colegii noştri de la fermă lucrează îndeaproape şi cu persoanele cu dizabilităţi care fac parte din programul social desfăşurat acolo. Întreg programul este coordonat de colegul nostru Iulian Demşa”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Betania. 

Componenta educativă face parte din ceea ce defineşte Ferma Bettine. Încă de la înfiinţare, ferma de capre de la Găgeşti a fost dedicată persoanelor cu dizabilităţi. Această misiune este continuată şi în prezent, de către 11 astfel de cazuri care beneficiază de terapie ocupaţională în cadrul fermei. Este vorba de rezidenţii Locuinţei Protejate. Aceştia ajută la munca de zi cu zi din cadrul fermei (curăţenie, hrănirea animalelor etc.) şi, pe lângă posibilitatea de a interacţiona între ei dar şi cu alte persoane şi cu animalele de la fermă, sunt recompensaţi şi cu produse bio de două ori pe săptămână.

Produse bio după reţete olandeze

Ferma numără, în prezent, 90 de capre şi doi ţapi, din rasa Saaen, de origine elveţiană. Este considerată una dintre cele mai productive rase de capre, fiind în acelaşi timp şi o rasă nu foarte pretenţioasă. În această primăvară, s-au născut peste 50 de iezi, care anul viitor vor intra în producţia de lapte.

Ferma produce brânză proaspătă şi maturată, precum şi o serie de delicatese precum brânza cu nucă, brânză în parafină, brânză condimentată cu usturoi sau cu mărar. Ingredientele folosite sunt exclusiv naturale: lapte, cheag, culturi lactice. Toate aceste produse sunt ecologice, de calitate, iar reţetele sunt de provenienţă olandeză. În fiecare zi se prelucrează în jur de 180 litri de lapte în sezon, iar în extrasezon (iarna) 60 - 80 litri.

Produsele Bettine sunt comercializate prin comenzi directe sau prin intermediul partenerilor comerciali în judeţele Vaslui, Bacău, Iaşi, precum şi în Bucureşti.

„Vremurile poate că nu sunt generoase, însă calitatea şi seriozitatea au reuşit să constuiască în timp o bază destul de solidă de clienţi pentru produsele Fermei Bettine. În municipiul Bacău, produsele pot fi achiziţionate de la sediul Asociaţiei Betania şi de la o serie de parteneri comerciali care au ales să includă în oferta lor şi brânza cu suflet de la Găgeşti. De asemenea, avem parteneri foarte buni şi serioşi şi în Iaşi, Bucureşti şi Vaslui”, au conchis reprezentanţii Asociaţiei Betania.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Români care au găsit cele mai profitabile afaceri, cu bani puţini: „aurul mov” de la Vaslui, „Caprele Irinucăi” au înnebunit Vestul, turism ca-n Epoca de Aur la Sibiu

Afacere de succes în timp de pandemie. „Hrana regilor“, distribuită la domiciliul clientului: „Nu pot produce câte comenzi am“

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite