Cum a ajuns un taximetrist să facă trafic cu migranţi arabi la graniţa de est a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gruparea infracţionaltă a fost destructurată de poliţiştii de frontieră
Gruparea infracţionaltă a fost destructurată de poliţiştii de frontieră

Un bărbat din Timişoara a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Vaslui, fiind acuzat că a aderat la o gruparea care se ocupa cu trafic de migranţi de origine afro-asiatică, coordonată de un cetăţean arab. Două anchete au fost derulate în acest caz, una coordonată de procurorii DIICOT români, cealaltă - de autorităţile din Republica Moldova.

Alin Iancu (39 de ani) era taximetrist în Timişoara când a aderat la gruparea infracţională, iar în faţa anchetatorilor şi-a recunoscut faptele, colaborând cu aceştia. 

După declanşarea anchetei a renunţat la activitatea de taximetrie, mutându-se în Germania, unde lucrează în prezent ca şofer. Deşi a plecat din ţară, nu s-a sustras urmăririi penale şi nici cercetării judecătoreşti, solicitând instanţei  din Vaslui să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere. 

Tribunalul Vaslui a dispus condamnarea timişoreanului la un an şi şase luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, fiind obligat ca timp de doi ani să respecte o serie de măsuri. Procurorii DIICOT au contestat sentinţa considerând-o mult prea blândă. Calea de atac urmează a se judeca la Curtea de Apel Iaşi pe 30 ianuarie 2019.

Datoria la clientul arab

Alin Iancu a relatat anchetatorilor că a ajuns să adere la gruparea infracţională din care făceau parte cetăţeni arabi, basarabeni şi un norvegian din cauza banilor. În 2016, fiind taximetrist în Timişoara a cunoscut o persoană de origine arabă, cunoscut după apelativul „Da-na”, care i-a solicitat de mai multe ori să îl transporte, pe raza municipiului Timişoara cu taxi-ul. La un moment dat, constrâns de situaţia financiară, taximetristul a împrumutat suma de 1.000 euro de la „Da-na”. După câteva luni, cetăţeanul arab i-a propus ca în schimbul sumei împrumutate să îi facă un serviciu, în sensul de a se deplasa până la Chişinău, la un prieten de al persoanei de cetăţenie arabă, prieten care avea „mai mulţi cetăţeni arabi cu el”, inculpatul urmând să îi transporte pe aceştia de la Chişinău până la graniţa cu România şi să îi lase acolo. Taximetristul a fost informat că ar fi vorba de şase persoane.

Timişoreanul a acceptat propunerea lui „Da-na”, iar acesta l-a pus în legătură cu o persoana de origine arab, din Republica Moldova, pe nume Kandeepan (identificat ulterior ca fiind Sivagnanam Kandeepan).

Cum acţiona gruparea traficaţilor de migranţi

Taximetristul s-a deplasat împreună cu prietena sa la Chişinău, pe drum luând legătura telefonic cu Kandeepan pentru a stabili unde se vor întâlni. Ulterior, s-au întâlnit la o cafenea din Chişinău unde au stabilit detaliile vederea asigurării trecerii frauduloase a frontierei de stat, din Republica Moldova în România, pentru mai mulţi cetăteţi de origine arabă, care, la acea dată erau găzduiţi la Chişinău de un cetăţean de Republica Moldova şi Sivagnanam Kandecpan.

”Într-o primă fază, inculpatul trebuia să transporte persoane de origine arabă, din Chişinău, până la o zona dc lângă graniţa cu România, de lângă localitatea Sculeni, Sivagnanam Kandeepan arătându-i inculpatului pe o hartă un punct lângă graniţă până unde trebuie să asigure transportul. Inculpatul a efectuat două astfel de transporturi, de fiecare dată transportând câte 3 persoane, dar de fiecare dată fiind trimis de către Kandeepan să aducă înapoi persoanele respective, la Chişinău. Pe timpul efectuării acestor transporturi, inculpatul i-a solicitat sume de bani lui Sivagnanam Kandeepan, motivând că are nevoie pentru benzină şi pentru reparaţia autoturismului”, au precizat procurorii DIICOT în actul de sesizare al instanţei.

migranti

Încercările de a trece ilegal frontiera au fost ”încurcate” de echipajele Poliţiei de Frontieră care patrulau zona pe unde cetăţenii arabi încercau să intre fraudulos în România.

Gruparea finanţată de complici arabi din Londra

După circa două săptămâni, taximetristul a fost contactat din nou de „Da-na” care i-a solicitat, în contul datoriei, să meargă la Chişinău, să îl contacteze din nou pe Sivagnanam Kandeepan, urmând a găsi un taximetrist care să aştepte undeva lângă frontieră, la un moment stabilit, pentru a lua circa 3 sau 4 persoane, pentru a le transporta până la Bucureşti, în schimbul sumei de 250 euro. 

Pentru a nu atrage atenţia, timişoreanul a explicat arabului ”Da-na” că este nevoie să se asigure două maşini pentru a transporta migranţii de la graniţa cu Republica Moldova la Bucureşti. Pentru a asigura cheltuielile, taximetristului i-au fost livrate 300 de lire, prin transfer bancar de către un alt cetăţean arab din Londra. 

Cu banii primiţi, timişoreanul s-a deplasat din nou la Chişinău unde s-a întâlnit cu doi dintre membrii grupării, alături de care au stabilit un nou plan. Astfel, au decis ca Alin Iancu să revină în România pentru a găsi un taxi care să vină în zona de frontieră, în localitatea Fălciu, de unde să ia patru persoane care urmau să treacă frontiera de stat din Repepublica Moldova în România. Întrucât a motivat că nu are suficienţi bani taximetristul din Timişoara a fost însoţit de Sivagnanam Kandeepan.

După intrarea pe teritoriul României, Sivagnanam Kandeepan i-a solicitat să urmeze o anumită rută, fiind ghidaţi de sistemul GPS, pentu că Sivagnanam Kandeepan „dorea să verifice comunicaţia paralelă cu frontiera de stat a României”, traseu pe care cei doi au fost opriţi şi legitimaţi de o patrulă a poliţiei de frontieră, din cadrul S.P.F. Berezeni, la ora 23:40 . 

Cei doi au ajuns în cele din urmă în municipiul Bârlad, unde s-au cazat la un hotel din localitate. La Bârlad, Alin Iancu a abordat un un taximetrist discutând cu acesta despre o posibilă cursă la Bucureşti, pentru transportarea unor cetăţeni străini „care nu au actele la zi”.

”Inculpatul împreună cu Sivagnanam Kandeepan au plecat din Bârlad, pe traseul Fălciu-Huşi-Albiţa, potrivit inculpatului Sivagnanam Kandeepan „ţinând să vizioneze zona”. Pe acest traseu, cei doi au fost opriţi şi legitimaţi din nou de echipaje ale poliţiei de frontieră. Astfel, la ora 16.30, o patrulă a poliţiei de frontieră a oprit pentru control autoturismul, în punctul staţia ITA Gura Boziei, pe sensul deplasare către Huşi. La controlul efect uat de patrula poliţiei de frontieră , pe rsoanele din autoturism au afirmat că au rămas peste noapte la un hotel din Bârlad, iar Sivagnanam Kandeepan şi-a pierdut nişte documente şi le caută în zona unde a fost controlat cu o seară înainte”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Ajunşi la Chişinău, membrii grupării au decis să schimbe în zona prin care intenţionau să intre ilegal cetăţenii din Sri Lanka nu este una sigură deoarece ”este multă poliţie şi se efectuează multe controale”, astfel au decis că „ar trebui schimbată zona". 

Doi taximetrişti din Bârlad au refuzat ”cursele bănoase”

Folosind aplicaţia Google Maps, traficanţii au ales o zonă din sudul localităţii Rânzeşti, din judeţul Vaslui.Timişoreanul a revenit în România, de această dată prin Punctul de trecere a frontierei Cahul - Oancea Auto, a contactat taximetristul din Bârlad pe care l-a convins să meargă la frontieră împreună cu un alt coleg pentru a lua cele patru persoane. 

Planul traficanţilor a fost dat peste cap de echipajele Poliţiei de Frontieră care patrulau zona. De frică ”să nu fie luaţi pe sus”, cei doi taximetrişti din Bârlad şi-au anunţat ”colegul” din Timişoara că renunţă la cursa pentru care li se promisese 250 de euro, deoarece nu doresc să aibă probleme. În tot acest timp, bărbatul din Timişoara era ascuns în tufişuri, în apropierea râului Prutul, aşteptând cetăţenii din Sri Lanka. Aceştia nu au mai ajuns, fiind depistaţi de poliţiştii de frontieră moldoveni. La rândul său, după o noapte petrecută pe malul Prutului, timişoreanul a fost descoperit de poliţiştii de frontieră vasluieni.

migranti

Cum ajungeau cetăţenii din Sri Lanka la Chişinău

Două anchete penale au fost instrumentate în acest caz: una a vizat faptele comise pe teritoriul României, cealaltă activitatea infracţională de pe teritoriul Republicii Moldova. 

În urma cercetărilor, autorităţile modlovene au stabilit că în perioada 2015 - martie 2016 pe teritoriul Republicii Moldova s-a constituit un grup infracţional organizat care a acţionat şi pe teritoriul României, având ca scop migrarea ilegală a unor persoane străine originari din Sri Lanka, din Ucraina în Republica Moldova şi respectiv de la intrarea acestora în Republica Moldova prin aeroportul internaţional Chişinău în baza unor invitaţii fictive, cu asigurarea continuării im igrării ilegale a acestora în ţă rile Uniunii Europene, prin tranzitarea ilegală a frontierei de stat a României.

Din grupul infra cţional organizat transfrontalie r au fost identificaţi până la acest moment ca făcând parte cetăţeanul Ucrainei, originar din Sri Lanka, Makhendirarasa Puspokantan, cetăţeanul norvegian de origine arabă Sivagnanam Kandeepan, mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova, precum şi taximetristul Alin Iancu, din Timişoara. Fiecare membru al grupării avea un rol bine stabilit: o parte dintre ei cazau la Chişinău cetăţenii străini, alţii aveau rol de translator, iar alţii rol de călăuză. 

   

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite