Cererea de strămutare a dosarului de viol de la Vaslui, respinsă de Curtea de Apel Iaşi
0Cererea de strămutare a dosarului în care cei şapte tineri din judeţul Vaslui au fost condamnaţi pentru viol şi sechestrare la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare a fost respinsă, miercuri, de Curtea de Apel Iaşi, pe motiv că nu este întemeiată.
Curtea de Apel Iaşi a respins, miercuri, cererea de strămutare a dosarului în care cei şapte tineri din localitatea Văleni, judeţul Vaslui, au fost judecaţi pentru viol şi lipsire de libertate, după ce, în noiembrie anul trecut, ar fi abuzat sexual o elevă de 18 ani. Cererea de strămutare a fost depusă de tinerii acuzaţi înainte ca Judecătoria Vaslui să se pronunţe pe fondul cauzei.
Magistraţii ieşeni au considerat "neîntemeiată" cererea formulată de trei dintre cei acuzaţi de viol, în condiţiile în care Judecătoria Vaslui s-a pronunţat deja în acest dosar, în urmă cu două săptămâni.
În aceste condiţii, cei şapte tineri vor rămâne, deocamdată, până la judecarea apelului formulat atât de procurori, şi avocatul victimei, pe de o parte, cât şi de cei condamnaţi, pe de altă parte, cu pedepsele date de magistraţii vasluieni, acestea fiind cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare.
Totodată, faţă de tinerii din Văleni se va menţine şi măsura arestului preventiv dispusă de Judecătoria Vaslui tot în urmă cu două săptămâni.
Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, în 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanţei nefiind definitivă.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultând opt ani şi patru luni de închisoare.
Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Ionuţ Bolboceanu au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de şase ani, cu un spor de un an, astfel că vor avea de executat şapte ani de închisoare.
Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au primit cele mai mici pedepse, adică cinci ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare.
De asemenea, instanţa vasluiană a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor şapte, în prezent aceştia fiind încarceraţi la Penitenciarul Vaslui.
Sentinţa în cazul celor şapte tineri a fost contestată de către avocatul fetei, în 19 august. Atunci, avocatul Mioara Donosă spunea că a recurs la calea de atac a sentinţei întrucât aceasta este considerată prea mică de către clienta sa, având în vedere suferinţa prin care a trecut.
De asemenea, sentinţa a fost contestată de procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui, dar şi de cei şapte tineri.
Dosarul va fi înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Iaşi, care urmează să stabilească termenul de judecată, cel mai probabil în toamna acestui an. Sentinţa dată de instanţa ieşeană va fi definitivă.
Cei şapte tineri au fost judecaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.
Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe aceştia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.
În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.
PIICJ a dispus, în 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul în care cei şapte tineri sunt judecaţi pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Vaslui. Verificările au fost iniţiate în urma eliberării din arest a inculpaţilor.
PICCJ a trimis Inspecţiei Judiciare, în 27 iulie, raportul privind verificările în cazul fetei din judeţul Vaslui violate de şapte tineri, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor, dispusă de inspectorii judiciari.