Ce-i îmbolnăveşte pe românii „moderni“: viaţa dezordonată, inadaptarea la stres. „Mortalitatea creşte de la o lună la alta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, incidenţa bolilor grave în rândul persoanelor tinere a crescut alarmant, atrag atenţia medicii, iar una dintre principalele cauze o reprezintă lipsa prevenţiei, a educaţiei pentru sănătate.

”Paza bună trece primejdia rea”, spune o vorbă din popor care ar trebui respectată mai mult ca niciodată atunci când vorbim de propria sănătate. Indiferent de vârstă, anual, fiecare persoană are nevoie de câteva controale medicale obligatorii, care au drept rol prevenirea problemelor de sănătate, înainte ca boala să se manifeste. 

Controalele şi investigaţiile preventive ne pot salva viaţa, spun medicii, pentru că orice afecţiune descoperită în fază incipientă are şanse de vindecare completă. 

Medicii atrag atenţia că, spre deosebire de bunicii noştri, astăzi românii cad pradă bolilor din cauze ”moderne”: stilul de viaţă dezordonat, alimentaţia nepotrivită de la vârste tot mai mici, lipsa de educaţiei a managementului stresului şi a situaţiilor conflictuale, pe fondul educaţiei precare, a sărăciei, dar şi a poluării.

”Din pacate, în ultimii ani numărul bolnavilor care ajung în spital în faze terminale ale bolii, depăşiţi din punct de vedere terapeutic, a crescut alarmant. Ajung în spital tot mai mulţi tineri cu afecţiuni care cu ani în urmă le întâlneam la persoane de vârstă înaintată. Mortalitatea spitalicească creşte de la o lună la alta, în ultimele luni statisticile s-au dublat, şi nu vorbim de decese care survin la câteva zile de la internare ci de decese care se produc în primele 24 de ore, ceea ce confirmă starea gravă în care ajung pacienţii la spital”, a declarat pentru ”Adevărul” managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Ana Rinder.

Pentru o monitorizare corectă a stării de sănătate, medicii ne recomandă cinci controale obligatorii pe care să le efectuăm în fiecare an. În funcţie de antecedentele medicale ale familiei, vârstă, sex, specialiştii pot recomanda investigaţii suplimentare. Pe lângă controalele obligatorii, medicii recomandă ca anual fiecare persoană adultă să facă un set complet de teste de sânge, fiind recomandate şi analizele pentru depistarea hepatitei B si C. Aceste tipuri de hepatită evoluează de cele mai multe ori fara simptomatoogie şi, de cele mai multe ori, boala este descoperită în faza cronică. 

Consultul ginecologic, obligatoriu pentru femei

Fiecare femeie ar trebui să meargă la medicul ginecolog cel puţin o dată pe an, pentru a monitoriza starea de sănătate aparatului genital ăi efectuarea unui examen Papanicolau. Testul descoperă modificările colului uterin care pot fi cauzate fie de cancer, fie de infecţia cu virusul HPV, fie de inflamaţii. Totodată, pentru prevenirea cancerului de sân, după vârsta de 30 de ani, medicii spun căn este necesară realizarea unei ecografii de sân anuale. Şansa de recuperare totală a unei femei descoperite cu cancer mamar în stadiul 1 este de peste 85%.

Cancerul de sân se află pe primul loc în privinta incidenţei în randul femeilor. În plus, medicii recomandă palparea lunară, pentru a sesiza eventualele modificări ale sânului. În cazul femeilor care au antecedente familiale de cancer de sân, medicii recomandă ca monitorizarea  trebuie să înceapă monitorizarea înaintea vârstei de 30 de ani. 

Prostata şi  tuşeul rectal

În cazul bărbaţilor, având în vedere incidenţa cazurilor de cancer de prostată, medicii recomandă ca începând cu vârsta de 45-50 de ani să se realizeze o monitorizare anuală a glandei, prin tuşeu rectal, ecografie rectală în cazul depistării unei formaţiuni. Adenomul, tumoră benignă, se află la originea majorităţii problemelor la urinare. În plus, în cazul bărbaţilor care au în familie rude care au fost diagnosticate cu cancer testicular se impune ca ăincepând din adolescenţă să se realizeze autoexaminarea anuală.  Depistarea unui nodul dureros necesită de urgenţă investigaţii suplimentare.  

Ecografia abdominală

Printre testele de rutină obligatorii a fi efectuate anual se află şi ecografia totală de abdomen.  Un examen medical simplu ce oferă informaţii despre organele situată în zona abdominală. Practic, în cadrul examenelului realizat de specialistul în imagisticp se evaluează starea ficatului, rinichilor, splinei, pancreasului, vezica biliară etc. După vârsta de 40 de ani, medicii consdieră necesară ăi realizarea unei ecografii Doppler pentru aparatul cardio vascular. Necesitatea unei astfel de investigaţii este utilă dată fiind incidenţa afecţiunilor cardio vasculare (pe primul loc în România), statisticile medicale aratând că 40% din persoanele investigate suferă de boli cardio vasculare.

Colonoscopia

În ultimii ani incidenţa cancerului de colon a creescut alarmant atrag atenţia medicii. ”Constatăm o scădere a vârstei persoanelor diagnosticate cu cancer la colon. Dacă în anii trecuţi întâlneam acest tip de cancer la persoane trecute de 40 de ani, în prezent incidenţa pacienţilor diagnosticaţi cu cancer la colon a scăzut la 30, până în 40 de ani. Este dramatic! ”, atrage atenţia Ana Rinder.

Având în vedere scăderea vârstei pacienţilor diagnosticaţi cu cancer la colon, medicii recomanda ca, anual, fiecare persoană trecută de 30 de ani să efectueze o colonoscopie. Până acum un astfel examen era recomandat persoanelor trecute de 40 de ani. În cazul persoanelor care au în familie rude ce au fost diagnosticate cu cancer de colon, monitorizarea ar trebui să fie şi mai atentă.

Dermatoscopia

Având în vedere că melanomul, cancerul de piele, are cea mai rapidă dezvoltare dintre toate tipurile de cancer, medicii recomandă o vizită la medicul dermatolog în fiecare an pentru efectuarea unei dermatoscopii. Investigaţia presupune fotografierea leziunilor pielii şi a aluniţelor şi analizarea acestora în cele mai mici detalii.

Chiar dacă mare parte dintre investigaţiile medicale nu sunt suportate de asigurările de sănătate, controalele şi investigaţiile anuale sunt esenţiale pentru a depista din timp o eventuală afecţiune, astfel încât medicii să o poată trata din fază incipientă.

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite