Ce au decis judecătorii în procesul în care fostul şef al Poliţiei Bârlad a dat Statul Român în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Vaslui a pronunţat joi, 13 februarie, sentinţa în dosarul în care fostul şef al Poliţiei Municipiului Bârlad, Vasile Chelaru a dat Statul Român în judecată solicitând despăgubiri pentru prejudiciile de imagine suferite în urma inculpării într-un dosar, care ulterior a fost clasat.

În primă instanţă, fostul şef al Poliţiei Municipiului Bârlad nu a avut câştig de cauză, judecătorii Tribunalului Vaslui respingându-i cererea ce a avut ca obiect ”reparare prejudicii erori judiciare”. 

Comisarul-şef Vasile Chelaru a dat în judecată Statul Român şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, în aprilie 2019, după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus clasarea dosarului. Procurorii ieşeni, care au preluat dosarul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad au apreciat că faptele reţinute în sarcina fostului şef al Poliţiei Bârlad fie nu au existat, fie nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de legea penală.

În acţiunea prin care solicita despăgubiri de la Statul Român, Vasile Chelaru a invocat că viaţa i-a fost distrusă după scandalul din 2016, fiind nevoit să se pensioneze la 51 de ani, sănătatea fiindu-i afectată.

Argumentele şi probele prezentate de fostul şef al Poliţiei Bârlad, apărat în instanţă de o cunoscută avocată din Iaşi, specialistă în litigiile privind acordarea de despăgubiri, nu au reuşit să-i convingă pe judecători, care au apreciat solicitarea ca fiind nefondată. 

”Respinge acţiunea având ca obiect “ reparare prejudicii erori judiciare” formulată de reclamantul Chelaru Vasile în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, ca fiind introdusă împotriva unei personae fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca neîntemeiată acţiunea având ca obiect “ reparare prejudicii erori judiciare” formulată de reclamantul Chelaru Vasile, în contradictoriu cu Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii. Cererea de apel va fi depusă la Tribunalul Vaslui, sub sancţiunea nulităţii”, se menţionează în hotărârea pronunţată de Tribunalul Vaslui pe 13 februarie.


Acuzaţiile aduse fostului şef al Poliţiei Bârlad

Şeful Poliţiei Bârlad a intrat în vizorul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, cu care colabora, de altfel, din prisma activităţilor de cercetare penală în septembrie 2016. Atunci Vasile Chelaru a fost pus sub acuzare şi reţinut pentru 24 de ore, acuzaţia principală fiind aceea că încearcă să intervind pe lângă un expert, în favoarea un violator. Procurorul de caz a solicitat judecătorilor arestarea preventivă a şefului Poliţiei Bârlad, însă cererea a fost respinsă de instanţă, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de comisarul-şef Chelaru, dispunând faţă de acesta o serie de obligaţii, printre care şi aceea de a nu mai exercita funcţia de poliţist.

În referatul prin care se solicita arestarea preventivă, procurorul Simona Elena Mocanu a adus acuzaţii foarte grave la adresa şefului Poliţiei Bârlad de la acea dată. În sarcina lui Vasile Chelaru s-a reţinut că ar fi dispus efectuarea unei expertize în cazul victimei infracţiunii de viol, ale cărei concluzii au fost favorabile autorului, în contextul în care doar procurorul putea dispune efectuarea unei expertize. În cazul de faţă procurorul s-a opus efectuării expertizei.

Cu ocazia anchetei, procurorul de caz a dispus extinderea cercetărilor în sarcina şefului Poliţiei Bârlad fiind reţinute şi altfe fapte de natură penală. Vasile Chelaru a fost acuzat că folosea în interes personal autoturismele din dotarea Poliţiei Municipiului Bârlad şi că scotea poliţişti din dispozitiv, pentru a-şi rezolva problemele, în timp ce foile de parcurs ale autoturismelor din dotarea Poliţiei erau completate în fals. Acuzaţiile au culminat cu o faptă de instigare la delapidare rarisimă. Comisarul-şef Vasile Chelaru (foto jos)  a fost acuzat că ar fi delapidat instituţia, instigând un subaltern să printeze la copiatorul poliţiei două exemplare cu curriculum vitae.

Vasile Chelaru a negat acuzaţiile aduse în sarcina sa, acuzând procurorul de caz de represiune nedreaptă. De altfel, fostul şef al Poliţiei Bârlad a anunţat încă de anul trecut că se va îndrepta şi în latură penală împotriva procurorului care l-a pus sub acuzare, după ce plângerile înaintate la Inspecţia Judiciară sau CSM nu au avut succes.

Şeful poliţiei- pensionat la 51 de ani, procurorul de caz- transferat la Braşov

Chelaru a invocat, după izbucnirea scandalului, că a fost victima unor grupuri de interese care au urmărit înlăturarea sa din Poliţie. De altfel, după ce a fost pus sub acuzare, Vasile Chelaru şi-a încheiat raporturile de activitate cu Poliţie, pensionându-se deşi avea doar 51 de ani. Procurorul care l-a inculpat pe Vasile Chelaru s-a retras de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, transferându-se la o unitate de parchet din judeţul Braşov.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite