România, condamnată la CEDO într-un caz de violenţă domestică. O femeie va primi 10.000 de euro pentru că autorităţile nu au protejat-o de soţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat statul român în urma plângerii unei femei, victimă a violenţei domestice. Statul român trebuie să-i plătească victimei, Gina Aurelia Buturugă, despăgubiri de 10.000 de euro.

Buturugă, o femeie din Tulcea, s-a plâns la CEDO de deficienţe în sistemul de protecţie a victimelor violenţei domestice.

Ea s-a plâns la CEDO de ineficienţa anchetei privind violenţa domestică, de faptul că securitatea sa personală nu a fost asigurată şi de faptul că plângerea privind violarea corespondenţei nu a fost luată în considerare. Curtea a decis că statul român a încălcat Articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi Articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii şi corespondenţei private) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în condiţiile în care statul român nu şi-a îndeplinit obligaţiile.

Femeia a făcut în decembrie 2013 o plângere împotriva soţului ei, spuând că acesta a bătut-o şi a ameninţat-o că o ucide. A adus şi un certificat medico-legal care descria rănile căpătate în urma loviturilor. După o lună, a făcut o nouă plângere: soţul o lovise, încercând să o determine să renunţe la prima plângere. Buturugă a divorţat de soţul ei la sfârşitul lunii ianuarie 2014.

După două luni, femeia a cerut o percheziţie electronică, spunând că fostul soţ i-a spart conturile de pe reţelele sociale şi i-a copiat conversaţii private, documente şi fotografii. În septembrie 2014 a făcut o nouă plângere, pentru violarea corespondenţei.

Parchetul din Tulcea a clasat însă cazul, arătând că, deşi fostul soţ a ameninţat că o ucide, comportamentul lui nu a fost atât de grav încât să constituie o infracţiune. A clasat şi plângerea privind violarea corespndenţei electronice.

În martie 2014, femeia a obţinut în instanţă un ordon de protecţie, dar spune că poliţia a întârziat punerea în aplicare a acestuia. Pe de altă parte, autorităţile au spus că Buturugă nu a cerut prelungirea ordinului de protecţie după primele şase luni.

Femeia a mai spus că fostul ei soţ a urmărit-o pe stradă în 29 octombrie 2015 şi l-a acuzat de hărţuire. În răspunsul venit în 2017 de la autorităţile române se arăta că ancheta în acest caz e în desfăşurare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite