Atenţie, părinţi: în şcolile vasluiene sunt zeci de copii cu păduchi, hepatită virală şi alte boli contagioase
0
Rezultatul triajului epidemiologic în unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui au scos în evidenţă că mulţi copii nu au învăţat acasă să folosească apa şi săpunul. Doar jumătate din cei depistaţi cu păduchi în prima zi de şcoală au reuşit să se deparaziteze în două săptămâni
În cel mai sărac judeţ al ţării, apa şi săpunul sunt o necunoscută pentru zeci de copii. La două săptămâni de la începerea anului şcolar s-a constat că mai există 117 copii plini cu păduchi, chiar dacă au fost luate măsuri pentru deparazitarea şcolarilor. De altfel, pediculoza a fost cea mai răspândită "afecţiune" în rândul şcolarilor în prima zi de şcoală cu nu mai puţin de 252 de cazuri.
Sfaturile medicale acordate, soluţiile date pentru a scăpa de păduchi nu au avut efect de decât la jumătate dintre ei. Tot ca un efect al sărăciei, boala mâinilor murdare, hepatita virală de tip A, a făcut ravagii în zona Bârladului, fiind 109 cazuri de îmbolnăvire, majoritatea fiind diagnosticaţi în ultima lună.
Potrivit Direcţiei de Sănătate publică (DSP) Vaslui, la începerea anului şcolar 2015-2016, cadrele medicale au efectuat triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ din judeţ, fiind examinaţi 71.265 copii (elevi, preşcolari şi antepreşcolari) dintr-un total de 77.898 copii înscrişi în colectivităţi. Triajul epidemiologic face parte din activitatea curentă de verificare a stării de igienă şi de sănătate a copiilor şi este făcut după fiecare vacanţă, în toate unităţile de învăţământ din judeţ.
În urma triajului epidemiologic au fost depistate 232 cazuri de angină acută, 252 cazuri de pediculoză, 22 cazuri de micoze şi 18 cazuri de alte boli infecţioase (otită, sinuzită, amigdalită), ponderea cea mai mare fiind în mediul rural.
„În vederea reducerii cazurilor de pediculoză au fost intensificate acţiunile de deparazitare împreună cu medicii de familie, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari. După efectuarea recontrolului, au rămas în evidenţă 117 cazuri de pediculoză, acestea înregistrându-se în familii unde există o educaţie igienico-sanitară deficitară şi nu se face o deparazitare totală şi eficientă”, a precizat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DPS.