Andreea Răducan, cea mai titrată sportivă din judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajunsă la aporape 30 de ani, multipla campioană mondială şi olimpică originară din Bârlad a fost, este şi va rămâne una din gloriile gimnasticii româneşti, care a făcut cinste atât ţării, cât şi judeţului din care se trage.

Chiar dacă a ajuns acel „cineva“ al sportului, mai cu seamă, al gimnasticii româneşti, Andreea Răducan a rămas aceeaşi fată modestă care nu uită niciodată de unde a plecat. De altefl, de câte ori are ocazia, îşi aminteşte de locurile natale cu drag şi spune că „Bârladul a fost şi va rămâne prima ei casă, locul în care se simte cel mai bine şi unde se întoarce cu drag de câte ori timpul îi permite“. 

Fără doar şi poate, când pronunţi numele Andreei Răducan, acesta te duce direct în urmă cu 13 ani, la jocurile olimpice de la Sydney, acolo unde i s-a luat aurul la individual compus din cauza unei pastile de nurofen. Acesta a fost, poate, cea mai dură lecţie de viaţă, o lecţie care a ajutat-o să îşi depăşească limitele, transformând-o într-o femeie de succes şi într-un model pentru viitoarele gimnaste ale României. Deşi dureros, episodul „Sydney“ a demonstrat, încă o dată dacă mai era nevoie, cât de puternică este Andreea, care nu s-a ascuns după deget în a da răspunsuri la întrebările inevitabile legate de acest subiect. 

Cea mai năzdrăvană din bloc

Născută la Bârlad pe 30 septembrie 1983, Andreea Răducan îşi aminteşte de copilărie cu mare drag. După cum chiar ea spune, „Primii ani ai vieţii sale au fost foarte veseli şi activi“. Era cea mai năzdrăvană din bloc, iar vecinii deformau ţevile caloriferelor de cât băteau în ele. Atunci au fost momentele hotărâtoare pentru destinul ei. Debutul a fost unul uşor, la nivel de joacă. Avea doar 4 ani când a început să cocheteze cu gimnastica, fără să ştie că soartal îi va croi un drum în viaţă prin acest sport. Un sport pe cât de frumos, pe atât de greu. Andreea Răducan a început gimnastica sub îndrumarea antrenoarelor Veronica Ionaşcu şi Alice Gheorghiu. După câştigarea a numeroase medalii pe plan naţional, în anul 1996, gimnasta a fost selecţionată de către Federaţia română de gimnastică, pentru a face parte din lotul naţional de junioare, care se antrena la Oneşti. Deşi era încă junioară, după aproximativ un an s-a alăturat echipei olimpice de senioare la Centrul Olimpic de la Deva, echipă antrenată de Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Lucian Sandu. 

„Fabrica de medalii“

În cei 13 ani de carieră, Andreea Răducan se poate lăuda cu zeci de medalii la concursuri naţionale şi internaţionale, cu 5 titluri mondiale, cu un titlu olimpic retras, dar şi cu mai multe medalii de argint şi bronz la diferitele ediţii ale campionatelor mondiale sau europene:

- 1987-1996 - 20 de medalii în competiţii în România

- 1998 - CE de juniori: locul 2 cu echipa, locul 3 la sol

- 1999 - Mondialele din China: locul 1 cu echipa, locul 1 la sol şi locul 2 la bârnă

- 2000 - JO Sydney: locul 1 la individual compus (descalificată din cauza testelor pozitive pentru pseudoefedrină). Aur cu echipa. Locul 2 la sărituri

- 2001 - CM din Belgia: locul 1 pe echipe; locul 1 la sol şi bârnă, locul 3 la individual compus şi sărituri

- 2002 - S-a retras din activitate după CM din Ungaria.

„Reversul medaliei“

În prezent, Andreea locuieşte în Bucureşti, iar după ce s-a retras din viaţa sportivă, ea a început să cocheteze şi cu jurnalismul. A participat împreună cu echipa televiziunii române la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, în calitate de reporter şi commentator pentru concursurile de gimnastică. A derulat numeroase proiecte de televiziune, cu scopul de a promova sportul, în emisiuni ca: „Arena”, „Cum se face un campion?” sau „Învingători pentru România”. Din anul 2006, lucrează la Fundaţia Olimpică Română, unde promovează importanţa mişcării şi a sportului, şi se implică în susţinerea proiectelor caritabile pentru foşti campioni care astăzi se confruntă cu situaţii delicate. 

În anul 2010, şi-a lansat cartea autobiografică intitulată „Reversul medaliei“, carte în care povesteşte pe larg momentul Sydney. „Pentru noi, Andreea rămâne campioana olimpică de la Sydney şi credem că, dincolo de amănuntele pe care le veţi descoperi în această carte legate de cele întâmplate la Sydney, rămâne, evident, spiritul de învingător al Andreei. Exemplul ei de perseverenţă, determinare şi curaj. Speranţa că în timp, cânva, i se va face dreptate, îi dă puterea să meargă mai departe şi s-i privească pe cei din jur cu încredere“, au scris în prefaţa cărţii antrenorii gimnastei, Mariana Bitang şi Octavian Bellu. 

Citeşte şi: 

Îşi chema tatăl la Deva: „Gata, vino să mă iei!“ Citeşte un interviu emoţionant cu Andreea Răducan

Andreea Răducan: „Nu regret deloc ce mi s-a întâmplat la Sydney“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite