„Am fost milionar şi-am ajuns puşcăriaş” Povestea primului milionar din Bârlad care şi-a pierdut averea într-o noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul om de afaceri bârlădean Sorin Horia, fost candidat la fotoliul de primar, a ridicat un mic imperiu, apoi a cunoscut înfrângerea totală. Personajul care a pus bazele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Bârlad a fost condamnat pentru proxenetism şi a făcut 4 ani de puşcărie. Acum îşi linge rănile şi vinde ultimele terenuri.

Sorin Horia, numele bârlădeanului care a ţinut ocupate paginile ziarelor locale ani în şir. Tot de numele lui se leagă şi primele afaceri din oraş din perioada postdecembristă.

În iulie 1990 a deschis prima consignaţie din Bârlad şi, în numai câţiva ani, a ajuns milionarul oraşului. Pe cât de repede s-a îmbogăţit, pe atât de uşor a pierdut averea adunată din comerţul cu ţigări şi „gumiţă”.

Fostul candidat la fotoliul de primar al Bârladului din 1996  a povestit, în exclusivitate pentru „Adevărul”, care e secretul reuşitei în afaceri: „Important e să fii primul în toate. După ce apar încă doi- trei care fac aceleaşi lucru s-a dus totul”.

Merceologul miliardar

A avut fler în afaceri din tinereţe. Înainte de 1989 a fost merceolog la Reşiţa, apoi s-a transferat la IAMC Vaslui. În 1985, în timp ce era în delegaţie la Bucureşti, a cunoscut o nemţoaică pe peronul Gării de Nord care dorea să ajungă în Bulgaria, în excursie. Săritor din fire, a ghidat-o prin Bucureşti apoi au început o relaţie: „M-am căsătorit cu ea ca să pot ieşi din ţară, altfel nu puteam să trec graniţa”. A făcut acte cu „RDG-ista” şi anii de mariaj (până în 2003) s-au scurs pe drumuri: Berlin – Bucureşti. Din Germania democrată aducea marfă (casete, aparate video, cam tot ce se cerea la acea vreme).

Ţigări şi „gumiţă”

În 1990 avea 29 de ani şi a deschis prima firmă privată din Bârlad: o consignaţie. Bârlădenii îşi mai amintesc de „magazinul minune” din cartierul Deal II în care găseau marfă occidentală: „Am deschis magazinul în curtea părinţilor mei, în fostul chioşc de sifoane. Cel mai bine se vindeau ţigările ASSOS, alea cartonate, şi Kentul lung. Apoi am adus blugi, sahariene, pungi de cafea boabe Wiener şi guma Turbo”.

Marfa o lua de la marinarii din port, o aducea din Turcia sau din shop-uri duty freee. Afacerea a crescut permanent şi, tot el, a fost primul patron de magazin universal deschis non-stop, fostul magazin „Diana” din centrul oraşului care avea  500 mp.

„Venea un oraş întreg în magazinele mele”, a spus nostalgic fostul milionar. În 1992, alături de alţi afacerişti ai oraşului, a pus bazele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Prima lovitură - timbrul pe ţigări

Afacerea a crescut permanent până în 1993. Horia a ajuns să aibă peste 30 de salariaţi, mai multe magazine şi investiţii în terenuri. Imediat după introducerea timbrului pe ţigări s-a cutremurat afacerea: „Scăderea a fost bruscă. Toată lumea cumpăra ţigări de la măsuţele din oraş”.

S-a reprofilat şi a ajuns primul bârlădean care tranzacţiona certificatele de acţionar sau „cupoanele de privatizare” - cum le spuneau oamenii. Şi această afacere a mers în plin până în 1997. A devenit şi acţionar unic al unor foste fabrici comuniste. Când a atins culmea bogăţiei a pierdut totul într-o noapte.

În iulie 1997 am ajuns din milionar, dator vândut. Valoarea acţiunilor la a scăzut brusc după ce s-au retras Păunescu şi Vântu. Cei care aveau nevoie de lichidităţi au vândut sub preţ şi bursa s-a prăbuşit”, a povestit Horia.

image

Milionarul proxenet

Nu doar averea a pierdut-o, ci şi libertatea. Sorin Horia a fost condamnat în 2007 pentru mai multe infracţiuni de pornografie infantilă şi corupere sexuală a unor minore. A executat aproape 4 ani de puşcărie şi a fost pus în libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi în octombrie 2011.

Probelemele cu legea penală au început după ce au ajuns pe mâna procurorilor DIICOT informaţii care îl incriminau. După 2 ani de cercetări au stabilit că Horia şi-a creat o reţea de fete, de 15-17 ani, pe care le folosea pentru satisfacerea poftelor sexuale. Minorele erau înregistrate şi fotografiate după care le şantaja cu imaginile respective şi le trimitea să satisfacă plăcerile bărbaţilor din anturajul său. Afaceristul a recunoscut că-i plăceau adolescentele, dar nu şi că le-ar fi forţat şi exploatat.

„Dosarul penal? Încă visez că o să reuşesc să dovedesc că nu eu am făcut trafic de persoane. Unele fapte erau inventate, altele erau făcute de alţii, nu de mine. Soţia mi-a fost alături. Ea ştia dinainte despre ce a fost vorba, nu i-am ascuns nimic”, susţine Horia.

Falit, nu sărac

Averea s-a dus puţin câte puţin. Afacerile nereuşite, banii cheltuiţi în anii de puşcărie pentru întreţinerea familiei dar şi după eliberare i-au diminuat „imperiul”. Nu poate fi considerat un om sărac, dar nu mai e ce a fost. Cea mai mare proprietare e fosta Fabrică de vată situată la ieşirea sudică a oraşului pe un teren de 8000 mp (scoasă la vânzare), Răchităria Puieşti şi câteva terenuri mai mici.

„Am scos la vânzare fosta Fabrică de vată, vreau să mai achit câte ceva. Nu o parcelez să fac loturi de case, vreau să rămănă terenul întreg. Şi cu celealte proprietăţi am făcut la fel. Să se ştie că a fost locul lui Horia. Unde a fost Turnătoria lui Horia este supermarket-ul Lid.l, unde a fost terenul lui Horia este Rompetrol”, a conchis primul milionar al Bârladului.
Ajuns la 53 de ani, afectat de anii de puşcărie şi viaţa zbuciumată, Horia nu mai e entuziatul de altădată: „Nu-mi mai trebuie producţie şi comerţ. Eram entuziast. Acum caut altceva. Am fost milionar şi-am ajuns puşcăriaş”.

Citeşte şi:

Primul milionar al Vasluiului a scăpat de linşajul public şi nu a făcut niciodată afaceri cu statul

Deputatul pe care nunta l-a făcut milionar

Virgil Ianţu şi echipa „Vrei să fii milionar?“ vin la Craiova pentru preselecţii
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite