Viperele un pericol pentru zona turistică Clisura Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viperă
Viperă

Specialiştii îi avertizează pe oameni asupra pericolului de a fi muşcaţi de vipere, în această perioadă. Viperele se deosebesc de ceilalţi şerpi prin corpul scurt şi gros, cu o coadă care se termină brusc. Reptilele prezintă pe spate un desen în zig-zag, iar pe cap un semn în forma literei V întoarsă.

În general, Parcul Natural Porţile de Fier este recunoscut ca fiind una dintre cele mai populate zone cu vipere obişnuite şi vipere cu corn, dar pe Ciucaru Mare sunt la ele acasă. Din acest motiv orice turist care vrea să urce aici trebuie să ceară asistenţa unui ranger. Turiştii care ajung în această zonă sunt sfătuiţi să fie atenţi pe unde calcă. Cei mai expuşi sunt cei care aleg pentru vacanţă Clisura Dunării, unde viperele coboară până pe drumul naţional ce leagă Orşova de Moldova Nouă. „Uite, de exemplu, fisura din stânca asta poate să fie un loc perfect pentru o viperă. Dacă nu eşti atent şi pui piciorul acolo, te muşcă. De regulă, viperele nu sunt agresive decât dacă le ataci. Mi s-a întâmplat în câteva rânduri să dau „ochi în ochi“ cu o viperă, dar nu mi-a făcut nimic. Dacă te retragi încet, înţelege că nu vrei să îi faci rău şi nu te atacă”, ne-a spus un localnic din Eşelniţa.

În caz de muşcătură, persoana trebuie transportată la cel mai apropiat punct sanitar. Puii sunt la fel de veninoşi ca şi exemplarele adulte. Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta- Turnu-Severin şi cel din Orşova s-au aprovizionat cu ser antiviperin.

Chiar dacă zona este cunoscută ca fiind populată de vipera cu corn, totuşi cazurile de persoane muşcate de viperă au fost foarte puţine în ultimii 10 ani. „Din fericire nu am avut evenimente care să se soldeze cu decese. În fiecare sezon estival se înregistrează un caz, maxim două de persoane muşcate, dar nu putem spune cu certitudine dacă au fost muşcate de vipera cu corn sau de un alt şarpe. Avem pe stoc o cantitate suficientă de ser antiviperin pentru a interveni dacă este cazul”, ne-a declarat Viorel Radu Gandă, managerul Spitalului din Orşova, cea mai apropiată unitate spitalicească de zona Clisurii Dunării.

Rangerii Parcului Natural Porţile de Fier îi sfătuiesc pe turişti să aibă la ei şi o trusă antişarpe, care se găseşte la farmacii. Aceasta conţine un cuţit sterilizat şi o pompă cu care se absoarbe veninul.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite