Ultima vizită a lui Nicolae Ceauşescu la Turnu Severin.  Preşedintele către directorul uzinei de vagoane: “Vasile, lasă-mă dracu cu prostiile tale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu la Turnu Severin FOTO Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată
Nicolae Ceauşescu la Turnu Severin FOTO Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată

În primăvara anului 1989 avea să fie ultima vizită a lui Nicolae Ceauşescu la Drobeta Turnu Severin, de altfel fiind printre ultimele vizite de lucru în teren ale dictatorului. Vizitele fostului preşedinte dădeau mari emoţii conducătorilor comunişti pentru că dictatorul era imprevizibil.

Pe data de 5 mai 1989 a avut loc la Drobeta Turnu Severin vizita cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu. “A fost o acţiune de anvergură, a avut ca bază şi inaugurarea apartamentului cu numărul 29.000 în Turnu Severin, iar pe stadionul 1 Mai a fost adunare apopulară” îşi aminteşte fostul jurnalist de la “Viitorul”, Gabriel Niculescu.

Ultima vizită a preşedintelui Republicii Socialiste România la Turnu Severin a ridicat serioase semne de întrebare în rândul celor care la vremea respectivă făceau parte din structurile de ordine publică şi siguranţă naţională. Comandanţii subunităţilor de grăniceri au primit ordine clare ca pe timpul vizitei lui Nicolae Ceauşescu Turnu Severin militarii în termen să nu fie dotaţi cu armament şi cu muniţia specifică executării unor misiuni la graniţă pe perioada efectivă a vizitei şi să aibă asupra lor doar baioneta. Nimeni nu a bănuit la vremea respectivă de ce s-au luat aceste măsuri fără precedent, dar acum după cele petrecute în sângerosul decembrie 1989, putem trage concluzia că serviciile speciale aveau informaţii că se pregătea ceva împotriva preşedintelui. Este însă posibil ca aceste măsuri suplimentare de siguranţă să fi venit şi pe fondul stării accentuante de nemulţumire în rândul populaţiei.

Alături de ofiţerii desemnaţi de Direcţia a V-a a Securităţii statului pentru protecţia preşedintelui Nicolae Ceauşescu la Drobeta Turnu Severin, a făcut parte din partea Miliţiei Mehedinţi, ofiţerul Dumitru Tudor, actualmente directorul unei agenţii de detectivi particulari din Drobeta Turnu Severin.

„Mă cunoşteam cu colegii care erau din garda de corp de la Bucureşti şi ei îmi spuneau aşa <<Mitică, mergi în prima linie lângă şef, noi stăm în spatele tău, fiindcă noi nu cunoaştem populaţia din Mehedinţi şi ne uităm în ochii tăi. Dacă tu te sperii şi te alarmezi înseamnă că e ceva nasol şi intervenim noi. Dacă tu eşti liniştit şi nu se întâmplă nimic noi ne vedem de treabă, dar tu eşti în spatele preşedintelui”, povesteşte Dumitru Tudor.

Tânărul ofiţer Dumitru Tudor, acum unul din cei mai experimentaţi detectivi particulari din România, îşi aminteşte o scenă hazlie care s-a petrecut în timpul vizitei la Uzina de Vagoane, întâmplare care însă la data respectivă i-a provocat fiori pe şira spinării.

„Când am trecut prin mijlocul secţiei de la Uzina de Vagoane, lumea aranjată de o parte şi alta, cu flori, la un moment dat, un muncitor, un anume Vasile, care avea peste 100 şi ceva de kilograme, cu o garoafă în mână şi s-a urcat pe vârful unui vagon rotund cu chimicale ca să-l vadă mai bine pe preşedinte. De emoţie, sau cine ştie de ce, când a ajuns în dreptul lui a început să se bălăngăne şi atunci am trăit un moment de frică fantastică. Într-o fracţiune de secundă mi-am făcut următorul calcul: dacă Vasile care e la 5 metri înălţime cade, misiunea mea este să-l acopăr pe preşedinte. Mă şi văzusem cu gâtul rupt. Şi-a revenit, nu a căzut de acolo de sus, dar din mine nu a ieşit spaima până nu a plecat Nicolae Ceauşescu cu elicopterul. Apoi m-am şi repezit la uzină: <<Ce ai vrut să facă, măi, nebunule?>>, l-am întrebat. <<Păi, am vrut şi eu să-l văd de aproape>>”, spune Dumitru Tudor.

Tot la Uzina de Vagoane, Nicolae Ceauşescu a dat ochii cu directorul Vasile Bacalu, pe care dictatorul îl cunoştea foarte bine având în vedere că acesta fusese membru în Comitetul Central şi de două ori membru în Marea Adunare Naţională. Fiind foarte aproape de preşedinte, Dumitru Tudor l-a auzit cum i s-a adresat lui Bacalu:

„Când am ajuns la Uzina de Vagoane, directorul Bacalu în faţa secţiei 1 cu bastonul în mână şi cu harta săi-i prezinte indicatorii uzinei. Eu fiind în spatele lui, la un metru, am auzit ce i-a zis: <<Vasile, lasă-mă dracu cu prostiile tale>>. Mi-a lăsat impresia că era doar o vizită de imagine, nu-l interesa nimic, a trecut foarte rapid prin uzină. Ceauşescu la vremea acea era un moşulică extraordinar de iute pentru că eu tânăr mergeam alergând după el”.

Dumitru Tudor nu îşi aminteşte să fi scos o vorbă cu preşedintele, în schimb a dat mâna cu acesta în repetate rânduri.

„După ţinuta mea ştia că sunt din gardă, nu vorbea cu mine, dar când trebuia să dea mâna cu muncitorii se învârtea în cerc şi da mâna cu mine. A dat de vreo douăzeci şi ceva de ori mâna cu mine în vizita asta. Deci evita să dea mâna cu orice om, sigur că la televizor nu se vedea.  Era fals cu oamenii, din moment ce nu dădea mâna cu oamenii, era clar că e fals”, mai spune Dumitru Tudor.

Severinenii îşi amintesc că în drum spre Combinatul de Apă Grea, Ceauşescu le-ar fi dat ordin celor din partid să demoleze casele care se află pe Calea Târgu Jiului, de o parte şi alta a Drumului Naţional 67, şi în locul lor să construiască sere. De asemenea, le-ar fi dat indicaţii clare privind şi construirea unei linii de tramvai care să transporte muncitorii din Turnu Severin  la Combinat.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite