Sfaturi pentru gingii sănătoase: cum ne păzim de gingivită şi ce păţim dacă nu o tratăm la timp
0Gingivita este o inflamaţie a gingiilor care se vindecă uşor, dacă este tratată din timp. Este una dintre bolile paradontale care afecteaza sănătatea dinţilor. Principala cauză a gingivitei este igiena defectuoasă. Obiceiurile sănătoase precum spălatul zilnic pe dinţi şi controlul regulat la medicul stomatolog pot preveni apariţia acestei afecţiuni.
Medicul stomatolog severinean Cornel Vladu spune că gingivita reprezintă o inflamaţie a gingiei şi a papilei interdentare până la nivelul ligamentului circular al dintelui. Odată ce ligamentul circular al dintelui este penetrat de microbi, iar infecţia merge pe rădăcină, avem de-a face cu parodontopatiile marginale. Prin urmare gingivita se limitează strict până la nivelul ligamentului circular al dintelui.
Cauzele gingivitei sunt multiple
Ele sunt generate în principal de placa bacteriană, care se formează pe suprafeţele dentare atunci când pacientul nu îşi îngrijeşte bine dantura, adică nu îşi spală dinţii după fiecare masă, iar resturile alimentare fiind dizolvate în salivă se depun pe suprafeţele dentare. Această depunere este favorizată în principal de suprafeţele poroase ale dinţilor. Cu cât suprafeţele dinţilor sunt mai poroase cu atât placa bacteriană se depune mai uşor. Periajul trebuie făcut după fiecare masă, întreţinut prin spălături bucale cu apă.
„Deci evoluţia plăcii bacteriene poate să fie până la nivelul gingiei, dar de multe ori ea se duce în şanţul gingival, deci până la nivelul ligamentului circular al dintelui. Apoi, în această placă bacteriană acţionează substanţele anorganice din salivă şi astfel se formează tartrul dentar, care poate să acopere suprafaţa dintelui până la nivelul gingiei sau poate să aibă o evoluţie în şanţul gingival”
explică medicul Cornel Vladu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Mehedinţi.
O altă cauză a apariţiei gingivitelor o reprezintă obturaţiile dentare debordante, deci atunci când suprafaţa compozitului, amalgamului depăşeşte pereţii cavitaţiei pregătiţi pentru obturaţie şi presează gingia, ceea ce reprezintă un factor iritant.
Suprafeţele obturaţiilor care nu sunt bine lustruite reprezintă, de asemenea, un factor iritant pentru gingie. Lucrările dentare care nu au marginile de la nivelul coletului bine adaptate şi bine lustruite, de asemenea, reprezintă factori iritanţi pentru gingie. Leziunile carioase de la nivelul coletului dinţilor, care nu sunt tratate, reprezintă un alt factor iritant, pentru că în aceste cavităţi se strâng alimente. Alţi factorii îi reprezintă leziunile fizice provocate de alimente dure, periaj exagerat făcut neprofesional, cu periuţe cu părul foarte tare. Odată produse aceste leziuni fizice reprezintă o poartă de intrare pentru microbi, pentru bacterii.
Şi agenţii fungici pot să penetreze gingia şi atunci avem de-a face cu gingivite de cauză micotică sau gingivite din cauze bacteriene, ultimele fiind cele mai frecvente.
Cum se manifestă gingivita?
Dacă în mod normal o gingie are o culoare roz deschis, în momentul în care ea este inflamată capătă o culoare roşu închis, chair roşu violaceu. Devine foarte friabilă, adică la cea mai mică atingere ea sângerează, mirosul din gură provocat de aceste gingivite este urât mirositor.
Prevenirea gingivitei
„Pacientul trebuie să ştie cum se face un periaj dentar, în funcţie de cum sunt suprafeţele dentare. Acestea au un luciu foarte bun la pacienţii care au deja în structură bine fundamentate sărurile minerale, calciu, care reprezintă o barieră împotriva cariilor, dar sunt şi pacienţi care au o structură mai slabă calitativ din acest punct de vedere şi care reprezintă o poartă de intrare foarte uşoară pentru caria dentară. Deci trebuie adaptată periuţa de dinţi din punct de vedere al rigidităţii ei în funcţie de calitatea dinţilor la fiecare om”, precizează medicul stomatolog.
Tratamentul acestei afecţiuni
În cazul în care inflamaţia devine puternică trebuie să se intervină stomatologic. „Trebuie temporizată această stare de inflamaţie a gingiei, de regulă noi facem badijonări cu clorură de zinc, după ce reducem acest proces inflamator, trecem la un detartraj profesional, la un periaj profesional şi la spălături bucale în cabinetul stomatologic”, mai explică medicul Cornel Vladu.
În afară de această gingivită patologică, există şi gingivite fiziologice, dar care nu pun probleme, imediat după îndepărtarea cauzei, gingia revine la formele normale. Este vorba despre gingivita apărută în cursul ciclului menstrual şi gingivitele care apar în timpul sarcinii. Din păcate acestea din urmă sunt de lungă durată şi în timpul acestora se pot pierde dinţi, se poate trece de la o gingivită la parodontopatie şi din acest motiv şi gravidele trebuie monitorizate stomatologic.
Citeşte şi:
Nu bei suficientă apă? La ce riscuri majore te expui!
Palmele îţi pot spune dacă ai probleme cu ficatul sau dacă suferi de alte afecţiuni periculoase