Povestea unei mari campioane – Lena Sterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lena Sterea împreună cu elevii de la Drobeta Turnu Severin
Lena Sterea împreună cu elevii de la Drobeta Turnu Severin

A urcat pe prima treaptă a podiumului internaţional la judo, dar a rămas aceeaşi persoană modestă, care vorbeşte cu simplitate despre medaliile obţinute la concursurile sportive. Lenea Stere este cea mai bună judoka din lume la veterani (sportivi cu vârste de peste 30 de ani), fiind triplă campioană mondială.

Într-o sală fără fiţe din Drobeta Turnu Severin, Lena Sterea se pregăteşte zi de zi pentru a fi cea mai bună. Familia sa trăieşte în Târgu Jiu, dar a ales oraşul de pe malul Dunării pentru a face performanţă. Şi viaţa i-a demonstrat că a făcut o alegere corectă. Îşi aminteşte şi acum “prima zi de judo”: 14 august 1986. Cumva, Lena crede că cifra „14” a jucat un rol important în cariera sa. “Ţin minte pentru că cifra 14 are aşa ceva puţin mistic. M-am născut pe 19 ianuarie şi la starea civilă m-au trecut pe 14. Pe 14 august 1986 a fost prima mea zi de antrenament, aveam 16 ani şi jumătate, este o vârstă la care acum este târziu ca să faci performanţă. Apoi, pe 14 februarie 1993 am venit la Turnu Severin ca să fac performanţă”, spune campiona.

“Aşa a fost soarta”

Cum a ajuns o tânără de 16 ani şi jumătate să aleagă judo-ul? Lena crede că “aşa a fost soarta”. Povestea de succes a acestei campioane începe la Târgu Jiu. În cartierul său, chiar la colţul blocului unde locuia, era o sală de judo, unde toţi copiii obişnuiau să se adune şi să privească pe fereastra înaltă cum se antrenau sportivii înăuntru. “Eram zeci de copii în jurul sălii şi nu ne dezlipeam nasurile de fereastră o oră şi jumătate cât dura antrenamentul.  Într-o zi antrenorul a ieşit afară, a deschis uşa şi a spus :<<Hai, treceţi înăuntru!>>. <<Uite, ţie îţi dau un kimono şi dacă vei ştii să faci căderile te opresc la judo>>. Şi doar pentru că am stat şi m-am uitat atâta vreme am priceput că dacă loveşti cu braţul atenuezi căderea, adică nu te loveşti. De atunci am rămas la judo şi nu am lipsit nicio zi. Am ştiut să fac căderea” îşi aminteşte sportiva.

A ales performanţa

Ani au trecut, iar Lena conştientă de valoarea sa şi de faptul că poate mai mult a hotărât să vină la Drobeta Turnu Severin, unde antrenorul Gicu Vasilan obţinea rezultate remarcabile cu elevii săi.  “În 1993, a fost un moment de alegere, simţeam că pot să fac mai mult, iar la Târgu Jiu nu aveam un antrenor care să mă îndrume către ceea ce aspiram eu, către Lotul Naţional. Am ales atunci să vin la Severin şi … a început ascensiunea carierei mele. Până în 1993 eram aproape de medalie, dar niciodată nu câştigam medalia la campionatele naţionale. Aici s-au deschis orizonturile, s-au deschis porţile”, spune Lena Sterea. Acum, la 42 de ani, sportiva - deţinătoare a centurii negre trei dani - se poate mândri cu trei titluri europene, două medalii de argint la europene şi un bronz la mondiale. În 2006 a intrat în lumea veteranilor şi în fiecare an s-a întors acasă cu o medialie. Şi nu numai. Timp de trei ani consecutivi (2010, 2011, 2012) a obţinut titlul de campioană mondială la judo, record mondial greu de egalat de cineva de la un club din ţară.

Pregătită de un antrenor de excepţie

Lena Sterea spune că toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile dacă în spatele muncii sale şi a sutelor de ore petrecute în sala de antrenament nu ar fi fost omul care să o îndrume, care să-i arate paşii spre succes. Şi aceste este nimeni altul decât antrenorul Gicu Vasilan de la Clubul CSM Drobeta. “Uneori sunt lacrimi că nu e aur, dar atunci când e aur te simţi împlinit şi ai sentimentul că nu munceşti degeaba şi că nu faci sacrificii în zadar. Imnul Naţional îl ascult uneori împreună cu profu prin telefon. De fiecare dată găsesc pe cineva prin sală, sun şi ascultăm imnul împreună la competiţiile unde particip şi unde dumnealui nu este prezent. E un moment pe care trebuie să-l sărbătorim cumva. Din 1993 de când am venit în Severin, lui îi datorez totul.  În viaţă ai nevoie ca cineva să-ţi arate drumul şi tu te duci acolo …”, spune Lena.

“Să recunoşti când un adversar este mai bun decât tine”

Triplă campionă mondială, severineanca prin adopţie nu deţine o formulă magică, o reţetă de succes. Ştie însă că prin seriozitate, perseverenţă şi muncă poţi ajunge la rezultate. Nu se îmbată niciodată cu aburii succesului:

“Mă pregătesc intens în fiecare zi pentru următorul concurs. Eu am un concept: nu trebuie să te pregăteşti de azi pentru mâine, începi pregătirea de astăzi pentru că la anul va fi concursul şi un an de zile te pregăteşti pentru concursul acela. Te-ai dat jos de pe podium, ai fost campion,începi pregătirea dacă mai vrei să fii campion, că rămâi pe hârtie asta e altceva. Altfel nu poţi să izbândeşti şi poate că de asta am şi reuşit să câştig trei titluri mondiale”

Totuşi, sportiva spune că un judoka are nevoie de anumite calităţi pentru a performa. “În primul rând trebuie să vrei, să-ţi doreşti să fie şi mai bine, şi mai corect. Ai nevoie de curaj, voinţă, dârzenie şi calităţile morale: să fii respectuos, politicos, să ai stimă pentru adversar, să recunoşti când un adversar este mai bun decât tine. Apoi, viteză, forţă, tehnică, tactică, de toate ai nevoie.

“Până când Dumnezeu îmi va da sănătate o să fac judo”

A pus întotdeauna pe primul plan carierea, dar nu regretă nimic. Nu este căsătorită, dar crede că nu este timpul pierdut pentru a avea un copil. De altfel, marea sportivă zâmbeşte atunci când vine vorba de copiii şi spune pe bună dreptate că are o mulţime. Sunt prichindeii care în fiecare seară vin la sală pentru a descoperi tainele judo-ului alături de Lena Sterea. “Nu m-am căsătorit, nu neeapărat că nu am găsit persoana potrivită, dar am zis că mai întâi trebuie să mă realizez profesional, să stau pe picioarele mele, îmi place independenţa, nu vreau să depind de nimeni, dar am nepoţi pe care îi iubesc ca pe copii mei. În plus, am sala plină de copii şi în fiecare zi sunt copii mei pentru două ore, deci am o grămadă de copii. Dar nu am niciun regret, poate într-o zi voi avea şi copilul meu , timpul este înainte, sunt încă tânără. În fiecare zi eu vin în sală, unde stau multe ore şi atunci toată munca asta a mea, toată sudoarea mea trebuie să o verific undeva. Acesta este unul din motivele pentru care mă duc în continuare la concursuri. Dacă eu pot să fac asta deşi am 42 de ani atunci ei că sunt mai tineri şi au toată viaţa înainte trebuie să mă depăşească. Vreau să fiu un model pentru ei. Până când Dumnezeu îmi va da sănătate şi cât mă ţin picioarele o să fac judo şi o să merg la competiţii”, spune campiona.

Acum, Lena Sterea se pregăteşte pentru Campionatul European pentru Veterani, care se va desfăşura în perioada 13-16 iunie 2013 la Paris şi pentru Campionatul Mondial. Totodată, în calitate de arbitru naţional la judo se pregăteşte şi pentru examenul de licenţă pentru arbitru continental.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite