Medierea - varianta pacifistă a războiului din tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sever Lungu (centru) şi Marin Pădeanu în timpul unui curs de formare profesională în domeniul medierii la Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Sever Lungu (centru) şi Marin Pădeanu în timpul unui curs de formare profesională în domeniul medierii la Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Odată cu începutul anului viitor, instanţele de judecată vor avea mai puţine dosare pe rol. În schimb, cabinetele mediatorilor se vor confrunta cu un val de clienţi.

Mehedinţenii care sunt părţi ale unui conflict, vor trece mai întâi pe la mediator, iar în situaţia în care conflictul nu este soluţionat, pot ajunge în faţa judecătorilor.

„Din 9 ianuarie, părţile înainte de a sesiza instanţa de judecată trebuie să se informeze cu privire la procedura de mediere. În acest sens, fie reclamantul care este parte interesată, fie ambele părţi înainte de a merge cu acţiunea în instanţa de judecată merg la mediator, iar acesta îi informează în mod gratuit cu privire la avantajele medierii faţă de instanţa de judecată. Ulterior, după ce se realizează această informare mediatorul va elibera un înscris, un proces-verbal de informare care atestă faptul că părţile au parcurs această procedură”, spune Sever Lungu, avocat, mediator şi formator la Centru de Mediere Craiova.

Medierea poate fi utilizată în rezolvarea unei arii largi de conflicte: Drept civil  (Grăniţuiri, Revendicări, Pretenţii, Evacuări, Obligaţii de a face, Partaje, Raporturi locative, etc.); Dreptul familiei  (Divorţuri, Partaje bunuri comune, Încredinţări minori, etc. ); Dreptul penal  (Plângeri prealabile); Dreptul comercial  (Somaţii de plata, Pretenţii etc.); Litigii de muncă (Drepturi băneşti, Desfacerea Contractului Individual de Muncă etc.). Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.

De noua normă vor fi încântaţi magistraţii, care vor scăpa de o bună parte din dosare. “Instanţele de judecată sunt aglomerate în ceea ce priveşte numărul de dosare, sunt complete care intră cu 50-70 de dosare pe şedinţă. La Craiova, de exemplu, sunt complete ce intră şi cu peste 100 de dosare pe şedinţă. De aceea, legiuitorul român a considerat că medierea, ca şi metodă alternativă de soluţionare a disputelor, reprezintă o metodă ideală de degrevare a instanţelor de judecată, de acele cauze ce pot fi mediate, ce pot fi rezolvate uşor prin mediere”, mai spune Sever Lungu.

Mulţi avocaţi din România au ales şi profesia de mediator, dar este bine de ştiut că această profesie poate fi practicată şi de persoane care nu au pregătire juridică .

„Am ales profesia de mediator în cadrul unui proiect derulat în colaborare cu Ministerul Justiţiei, Ambadasa SUA şi Baroul Dolj,  prin care am şi înfiinţat Centrul de Mediere Craiova. Asta s-a întâmplat în 2003. Sigur că la vremea respectivă, nu ştiam foarte multe despre această profesie, care se practică de foarte mult timp în Statele Unitate, dar şi în multe state europene. Imediat după ce am urmat acest curs mi-am dat seama că se îmbină foarte mult cu profesia de avocat. Nu este însă o profesie dedicată celor care au studii juridice întrucât se bazează foarte mult pe comunicare şi negociere”, spune Marin Pădeanu, director executiv al Centrului de Mediere din Craiova, avocat şi formator.

Dacă în instanţă este cunoscut momentul de început al procesului, cel de final este greu de prevăzut, fie din cauza procedurilor greoaie ce trebuie îndeplinite, fie din cauza numărului mare de dosare aflate pe rol, la mediere, timpul de rezolvare a conflictului este cu mult redus, iar procedura medierii este simplă.

„Un prim avantaj este factorul timp. Procedura judecătorească se poate întinde pe ani şi ani de zile, iar în foarte multe situaţii după ce o persoană obţine o hotărâre judecătorească, debitorul obligaţiei nu îşi îndeplineşte de bună voie această obligaţie. Atunci creditorul nu are la îndemână decât acţiunea punerii în executare a hotărârii judecătoreşti. Astfel între data sesizării instanţei de judecată şi obţinerea definitivă a dreptului este posibil să treacă şi o perioadă de 2, 3 şi 4 ani, poate şi mai mult. Prin mediere părţile discută de comun acord şi ajung ele însele la o înţelegere prin intermediul mediatorului. Nu aş vrea să vedeţi mediatorul ca pe un judecător, rolul său nu este de a se erija într-un judecător şi mai mult decât atât de a da o soluţie părţilor. Rolul său este de a facilita o comunicare între părţi”, adaugă mediatorul Sever Lungu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite