Mai multe hidrocentrale din România au nevoie de lucrări de retehnologizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hidrocentrala Porţile de Fier I
hidrocentrala Porţile de Fier I

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat sâmbătă la Drobeta Turnu Severin că Hidroelectrica trebuie să investească în anii următori în retehnologizarea mai multor baraje din România, dat fiind faptul că peste 80 la sută din hidroagregatele în funcţiune au perioada de exploatare depăşită.

"Sunt multe hidrocentrale mari care aşteaptă de vreo 5-6 ani să primească bani pentru retehnologizare. Vorbim de Vidraru, de Stejaru, de Retezatu. Avem întârzieri foarte mari. Hidroelectrica trebuie lăsată să investească doar pe acele proiecte care pot să aducă în sistemul hidroenegetic megawaţi noi sau megawaţi reabilizaţi. Hidroelectrica are nevoie de investiţii masive pentru repunerea în standarde, pentru creşterea randamentelor energetice a peste 400 de hidroagregate din cele 580", a spus Remus Borza. Pentru aceste lucrări este nevoie de peste 6 miliarde de euro.

În opinia acestuia, principalul vinovat pentru întârzierea acesor lucrări este statul român , care a obligat în ultimii ani Hidroelectrica să investească în proiecte care nu i-au adus niciun profit.

"Există mulţi vinovaţi pentru insolvenţa Hidrolectrica printre care şi statul român are partea lui de vină. Pentru că şi statul român prin această politică investiţională oarecum contraproductivă a obligat Hidroelectrica să finanţeze investiţii, care nu profitau deloc, investiţii care nu o să fie niciodată amortizate, investiţii la care componenta energetică are un rol secundar, investiţii la care prevalează componenta socială în detrimentul componentei economice. Ori politica socială trebuie să şi-o asume statul român. Hidroelectrica este o societate pe acţiuni, chiar dacă este cu capital majoritar de stat. Deci Hidroelectrica ca oricare societate trebuie să funcţioneze după aceleaşi principii şi mecanisme de eficienţă economică şi de profitabilitate. Trebuie lăsată Hidroelectrica să facă cât mai mult profit şi sigur că statul, care are 80 la sută din capitalul social şi din dividendele redistribuite, poate să facă şi să finanţeze câte pomeni o vrea. Dar aceste pomeni nu pot fi date prin intermediul unei societăţi. Altminteri ajungem în situaţia aceasta din 2012 de decapitalizare a Hidroelectrica", a mai declarat administratorul judiciar de la Hidroelectrica.

Remus Borza a fost prezent sâmbătă la Drobeta Turnu Severin cu ocazia punerii în funcţiune a ecluzei româneşti de la Porţile de Fier I.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite