Foştii deţinuţi politic şi-au comemorat confraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supravieţuitorii teminţelor comuniste îi pomenesc pe cei trecuţi în nefiinţă FOTO Corina Macavei
Supravieţuitorii teminţelor comuniste îi pomenesc pe cei trecuţi în nefiinţă FOTO Corina Macavei

Prin legea numărul 247 din 5 decembrie 2011, ziua de 9 martie a devenit Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989. Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.

Ca în fiecare an, în ziua praznicului celor 40 de sfinţi mucenici, supravieţuitorii temniţelor comuniste îi pomenesc pe confraţii lor, care au plătit cu viaţa pentru crezul lor. La monumentul închinat luptătorilor anticomunişti din parcul de lângă Maternitatea din Drobeta Turnu Severin, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic Mehedinţi au asistat la slujba de pomenire oficiată în memoria celor care au murit în închisorile comuniste.

Din păcate de la an la an, numărul celor care vin la această manifestare de 9 martie este tot mai mic. În Mehedinţi, doar 16 deţinuţi politici închişi în temniţele comuniste mai sunt în viaţă.

“Asemenea mucenilor care şi-au jertfit viaţa pentru credinţa lor şi deţinuţii politici şi deportaţii în lagărele de muncă şi închisorile comuniste nu au făcut atceva decât să demonstreze lupta eroică, crâncenă şi cu dăruire a acelora care au suferit aceste consecinţe barbare ale societăţii trecute. Dureros că şi astăzi când beneficiem de o libertate care ar trebui să fie înţeleasă şi aplicată aproape de toţi şi mai ales de noi, de deţinuţii politici, deportaţii şi dislocaţii în semilagărele de muncă forţată nu o fac cu conştiinciozitate toţi. Sperăm că în viitor şi de-a lungul timpului, conştiinţa se va schimba mai ales că noi prin manifestările pe care le îndeplinim la nivelul asociaţiei noastre dorim şi suntem cu gândul lângă tineretul şi populaţia tânără care trebuie să înţeleagă, trebuie să ştie evenimentele tragice, evenimentele dureroase pe care poporul român a trebuit să le traverseze mai ales în perioada 1940 – 1989”, a declarat preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, dr. Grigore Drăghia.

Nimeni din rândul administraţiei publice locale nu a onorat invitaţia asociaţiei de a participa la acest eveniment.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite