Angajaţii de la RAAN au ieşit în stradă. Sindicaliştii atrag atenţia asupra pericolului închiderii necontrolate a Combinatului de Apă Grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de la RAAN cer protecţie socială FOTO Corina Macavei
Angajaţii de la RAAN cer protecţie socială FOTO Corina Macavei

Peste 500 de angajaţi de la Termocentrala Halânga şi Combinatul de Apă Grea, două unităţi aflate în subordinea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, au protestat joi după-amiază la Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că îşi vor pierde locurile de muncă în perioada următoare.

Sindicaliştii spun că închiderea necontrolată a combinatului de apă grea poate avea consecinţe deodebit de grave asupra mediului, cu implicaţii chiar transfrontaliere, având în vedere periculozitatea hidrogenului sulfurat.

„Situaţia cu unitatea noastră nu este clară, Guvernul României nu a luat o decizie pe care să o ştim. Oamenii tot timpul sunt stresaţi de ceea ce se întâmplă cu noi. au fost discuţii la Ministerul Economiei pentru elaborarea unui memorandum privind unitatea noastră, dar nua  fost aprobat însă de discută în continuare şi bineînţeles sumele necesare închiderii controlate a unităţii noastre. Oamenii sunt nesiguri de locul de muncă, încă nu ştiu dacă vor fi disponibilizaţi şi vor primi o protecţie socială şi ei vor ceva sigur de la autorităţile locale şi reprezentanţii Guvernului. Închiderea necontrolată ar fi un risc foarte mare care ar influenţa foarte ult mediul, inclusiv transfrontalier”, spune Florin Rogobete, liderul de sindicat de la Combinatul de Apă Grea.

Puţinii protestatari care au vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii, majoritatea preferând să tacă, au declarat că aşteaptă de la Guvern măsuri de protecţie socială.

„Am ieşit pentru situaţia critică în care ne aflăm la ora actuală, s-a furat şi nimeni nu ştie cine a furat, noi am ajuns în colaps, Guvernul nu face nicio mişcare, au venit au cerut votul, l-au obţinut, au plecat, sunt cu sacii în căruţă, nu-i mai interesează situaţia noastră. Măcar să obţinem protecţie socială, dacă locuri d emuncă nu sunt în stare să ne asigure. Eu 49 de ani şi nu ştiu ce voi face”, a spus un bărbat prezent la protest.
Angajaţii se tem că nu vor putea intra nici măcar în şomaj, având în vedere că RAAN are datorii foarte mari la bugetul de stat.

„Am auzit că nu ne-au plătit contribuţia la şomaj, conducerea nu ne-a spus nimic”, a spus un angajat al RAAN.  „Au fost perioade în care nu s-au plătit contribuţiile, oamenii sunt speraţi înclusiv de faptul că dacă se duc la şomaj nu îl primesc fiindcă nu au au fost plătite contribuţiile. A fost un raport către ministru pentru perioada 2012-2014, în care se arată că mai sunt sume necesare pentru plata  către bugetul de stat”, a declarat Florin Rogobete.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, angajaţii solicitându-i acestuia să facă demersurile pentru ca prim-ministrul şi ministrul Economiei să vină la Drobeta Turnu Severin.
Mitingul a fost supravegheat de jandarmi şi nu s-au înregistrat evenimente negative. Acţiunile de protest nu se opresc aici, sindicaliştii intenţionând să organizeze un şir lung de proteste începând cu săptămâna viitoare.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin trece la disponibilizări în perioada următoare, combinatul de apă grea urmând să intre în conservare. Este vorba de 1800 de angajaţi, care îşi vor pierde locurile de muncă până în vara acestui an.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite