Tulcea: Peste 400 de pensionari s-au trezit cu popriri pe conturi
0Cea mai mare parte dintre ei a ajuns în această situaţie pentru că au de plătit datorii către Casa de Ajutor Reciproc. Mai există şi situaţii în care pensionarii nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale, dar şi cazuri în care popririle s-au făcut prin executori judecătoreşti
Nu li se poate popri decât o treime din venitul lunar, ceea ce nu înseamnă mult. De cele mai multe ori, spune directorul Casei Judeţene de Pensii Tulcea, Mihaela Stănciulescu, este vorba despre câteva milioane de lei vechi. Dar actele trebuie făcute atâta timp cât există debite de recuperat.
În august, 404 conturi ale pensionarilor au fost blocate
„Da, numărul este din ce în ce mai mare. Nu sunt sume mari, dar dacă au datorii neachitate, noi trebuie să le face aceste acte. În luna august am avut 404 conturi poprite. De cele mai multe ori este vorba despre datoriile către C.A.R. Dar mai avem popriri şi de la Serviciul local de Taxe şi Impozite, dar şi unele cazuri, mai puţine, în care ni se solicită poprirea de către un executor judecătoresc”, a declarat Mihaela Stănciulescu.
Pensionarii solicită popririle
Margareta Şelaru (C.A.R.) spune că pensionarii înscrişi la Tulcea chiar solicită să li se oprească aceste sume din pensie, şi asta ca să fie siguri că nu vor cheltui banii.
„Unii dintre ei se deplasează greu, alţii stau la ţară şi nu ştiu dacă pot ajunge la Tulcea să plătească suma pe care o au de achitat. Ei solicită ca această sumă să le fie oprită direct prin Casa de Pensii. Circa 10% din ei semnează că sunt de acord cu această soluţie de a plăti contribuţiile. Nu avem situaţii deosebite cu rău platnici. Mai ales că aici nu e bancă, e C.A.R. şi ei trebuie să aibă garanţi. Oricum, sumele sunt foarte mici”.
Circa 3.000 de tulceni sunt înscrişi la momentul de faţă la C.A.R.-ul pensionarilor. Din aceştia, 2.800 sunt din municipiu, şi numai 200 sunt din judeţ. Sumele sunt contractate ca „nevoi personale”, şi nimeni nu îi întreabă ce fac cu banii. Pensionarii tulceni pot lua maxim 5.000 RON. Ca element de noutate, la acest C.A.R. se pot înscrie şi rudele pensionarilor. Există cazuri în care pensionarii au cotizat o zeci de ani de zile şi au venit rudele pentru a ridica banii.