Tulcea - 505 ani de la prima atestare documentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna iunie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale vrea să pună în valoare acest eveniment din istoria oraşului şi să-l aducă la cunoştinţa comunităţii locale prin organizarea unor manifestări cultural-ştiinţifice.

Se va realiza o expoziţie documentară: „Tulcea şi Nordul Dobrogei în imagini vechi“. Aici poţi vedea copii după litografii, hărţi, fotografii – ce prezintă o parte a istoriei zonei Gurilor Dunării la sfârşitul secolului al XIX-lea. În acest context, vor fi prezentate imagini ale localităţilor Tulcea şi Sulina. În acelaşi cadru se doreşte marcarea aniversării a 150 de ani de la inaugurarea canalului Sulina. Expoziţia este organizată de ICEM în parteneriat cu Uniunea Arhitecţilor din România-Filiala Constanţa.
Va avea loc un concurs de fotografie adresat elevilor de liceu şi tinerilor tulceni iubitori ai artei fotografice: „Vechi şi nou. Tulcea văzută prin intermediul obiectivului foto“.
În august, se va organiza o reconstituire a paradei militare - Regimentul 6 Dorobanţi „Mihai Viteazul“ (1872-1947). Această activitate include o defilare a unui grup costumat în uniforma armatei române de la 1878 și prezentarea armamentului specific armatei romane, în cadrul Parcului Monumentul Independenţei. Evenimentul este organizat de ICEM Tulcea în parteneriat cu Asociaţia „6 Dorobanţi” Bucureşti.
Specialiştii ICEM vor organiza şi un simpozion ştiinţific „Tulcea- 505 ani de la prima atestare documentară“, care să pună în valoare istoria oraşului Tulcea din perioada corespunzătoare primei sale atestări documentare, până în perioada contemporană. ICEM Tulcea doreşte să invite în acest context personalităţi ale vieţii ştiinţifice din România interesate de istoria localităţii şi a Dobrogei.
Despre primele atestări documentare ale oraşului
Aurel Stănică, arheolog în cadrul ICEM, spune, că încă din secolul al XIV-lea este atestată arheologic o noua perioada de locuire pe colnicul Hora (locul unde  a fost localizat anticul Aegyssus), care depăşeşte vechea zona fortificată. La sfârșitul secolului al XIV-lea, otomanii au ajuns pe linia Dunării, amenințând direct Țarile Române. În urma campaniilor din 1419 și 1420, au integrat în hotarele statului lor teritoriul Dobrogei până la Isaccea și Enisala, care devin cetăți de margine la frontiera cea mai nordica a statului otoman.
Probabil, după acest moment și așezarea de la Tulcea a fost inclusă în sistemul feudal otoman și a primit numele pe care îl poartă astazi orașul. Totuși, izvoarele istorice trec sub tacere acest moment, și abia spre jumătatea secolul al XVI-lea, apar unele mențini ale așezării cu numele de Tulcea. Această datare este vehiculată în foarte multe studii și articole științifice sau de popularizare, care tangențial ating și istoria orașului nostru.
Cea mai veche atestare documentară în care apare pentru prima dată numele de Tulcea (Tulça) o gasim într-un registru vamal otoman din anul 1506 în care este mentionata ca “fiind un important centru în comertul de tranzit”. Astfel, anul 1506 este momentul cand apare prima atestare documentară și momentul când apare pe firmamentul istoriei orașul Tulcea.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite