Sală de club, kinetoterapie şi terapie ocupaţională pentru zeci de bolnavi din centrul de la Horia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3 milioane de lei se vor duce pe reabilitarea şi modernizarea vechii clădiri în care îşi duceau traiul zilnic cei 54 de tulceni cu probleme psihice instituţionalizaţi la Centrul de Recuperare Horia.

De la o ruină care punea în pericol viaţa pacienţilor, centrul de la Horia va deveni azil de lux pentru cei 50 de adulţi cu handicap psihic care vor locui aici.
Clădirea a fost ridicată în urmă cu peste un secol, în 1908, când a avut funcţiune de spital. În 1992 a avut parte de singura reabilitare amplă şi a primit funcţiunea de azil de bătrâni. Până în iulie 2010, aici 54 de persoane adulte cu handicap psihic erau „acasă“. În urmă cu un an şi jumătate, şefii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au luat decizia de a închide centrul şi de a-i muta pe pacienţi în alte centre (cel din oraşul Babadag şi cei din satul tulcean Zebil).
„Noi am depus prima cerere de finanţare în octombrie 2008. Din 2009 aşteptăm ca acest proiect să devină realitate. Nu ne-am dat seama că procedurile pe aceste programe europene vor dura atât de mult. În vara anului 2010 am decis să închidem centrul pentru că deja devenea un pericol, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul care lucra aici. Deja în ultima perioadă şi pereţii curentau după ploi, întreaga instalaţie electrică era depăşită. Le era frică angajatelor pentru ele şi pentru cei instituţionalizaţi la Horia“, explică Dumitra Bădulescu, director al DGASPC Tulcea.
Cei mai mulţi bolnavi au fost duşi la Babadag, iar o parte dintre ei au ajuns la Zebil. Majoritatea pacienţilor îşi doresc să revină în centrul de la Horia, cu care se obişnuiseră deja.
„Vorbim de beneficiari care mănâncă din pereţi!“
Directorul Dumitra Bădulescu spune că cea mai mare incertitudine în ceea ce priveşte aceste proiect este felul în care se va păstra clădirea. Întrucât este vorba despre bani europeni, controalele vor curge, iar şansele ca investiţia să rămână neschimbată prea mult timp sunt destul de mici. „Vorbim despre pacienţi cu probleme psihice. Vorbim de beneficiari care pur şi simplu mănâncă din pereţi, care pot distruge în câteva ore ceea ce noi am construit într-un an. Situaţia este cunoscută şi la nivelul conducerii, mai ales că sunt cazuri cu care toate centrele de acest tip se confruntă“, mai precizează Dumitra Bădulescu.
Citiţi în ziarul Adevărul de mâine de la ce au plecat şi la ce condiţii se vor întoarce pacienţii din centrul de la Horia!

Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite