Medic psihiatru: „Am 1.600 pacienţi, mi s-a spus să eliberez maximum 200 de reţete pe lună. Ce se întâmplă cu restul?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 1.600 de pacienţi ai medicului Mihai Tatu, numai 200 ar trebui să primească tratament, conform noului contract cadru. Restul, 1.400, rămân pe drumuri, explică acesta. Situaţia de la Tulcea a fost transmisă şi către Ministerul Sănătăţii.

După peste 30 de ani de muncă, dr. Mihai Tatu spune că pacienţii săi au ajuns să devină agresivi verbal şi nu numai, să îl ameninţe atât pe el cât şi pe asistente cu moartea din cauza unor probleme apărute din cauza contractului cadru: nu mai are dreptul să elibereze decât două reţete pe oră.

Conform noului contract cadru, un specialist poate elibera o reţetă numai după jumătate de oră de consultaţie. Situaţia a fost transmisă şi la Ministerul Sănătăţii, spune dr. Mihai Tatu, şeful asociaţiei patronale a medicilor.

Astfel, într-un program de opt ore un medic poate elibera numai 16 reţete pe zi, iar într-o lună aproximativ 200 reţete. Până acum, dr. Tatu avea 1.600 pacienţi. Astfel, majoritatea bolnavilor ar putea rămâne fără asistenţă medicală de specialitate şi ar putea să îşi cumpere singuri medicamentele, care ajung până al 600 de lei pe lună (pentru un pacient). Nu este foarte corect, în condiţiile în care persoanele cu handicap sau cu demenţă au dreptul, prin lege, la tratament gratuit.

„Casa Naţională a elaborat cun contract cadru care ne blochează în totalitate în practica medicală. Ar fi fost mai bine să facă mai întâi analiza numărului de medici în teritoriu ca să poată da deciziile“, explică dr. Mihai Tatu, unul dintre cei cinci psihiatri din judeţul Tulcea.

Acesta a mai precizat că i s-a spus că ar trebui să trimită pacinţii la medicii de familie, numai că aceştia, la momentul de faţă, nu au dreptul de a elibera medicamente neurotrope.

„Am ajuns să respingem bolnavii. Au apărut comportamente agresive la populaţie, este vorba despre agresiune verbală şi nu numai. Am ajuns să ne ferim să nu ne pocnească, ceea ce numi se pare corect. Replici de genul „Îţi iau capul“, „Îţi iau gâtul“, „Te omor cu tot cu asistentă“ sunt cam mult, după 30 de ani de muncă“, mai spune Tatu.

Situaţii critice

Din acest motiv, în spital s-a ajuns la situaţii triste: pentru că nu a putut să consulte o femeie în vârstă, aparţinătorii au luat-o cu pătura şi au lăsat-o pe secţia de Psihiatrie, în hol.

În 2010, a depăşit numărul de consultaţii cu 700 de lei. În octombrie am văzut numai 11 pacienţi, cât mi s-a spus. „Mi-a plecat bolnavul, mi-a plecat pacientul, a dat foc la casă şi apoi s-a spânzurat. S-a rezolvat cazul în totalitate“, spune dr. Tatu.

Într-un an de zile, per total, se eliberează 30.000 de prescripţii medicale pentru bolnavii de la Psihiatrie. În total, în Tulcea sunt peste 3.000 de persoane cu boli psihice cronice.
 

Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite